"Vaig arribar tard al Cecopi perquè hi havia molt de trànsit": les deu excuses de Mazón
El president valencià evita fer autocrítica en la seva compareixença
BarcelonaEl president valencià, Carlos Mazón, ha comparegut aquest divendres a les Corts per donar explicacions sobre la seva controvertida gestió de la DANA, que l'ha deixat en una situació compromesa per no suspendre la seva agenda el dia del temporal i arribar gairebé tres hores tard a la reunió del Cecopi convocada a les cinc de la tarda mentre ell era en un dinar amb la periodista Maribel Vilaplana.
"La gestió de la DANA es va fer tan bé com es podia fer, amb la informació i els recursos que teníem"
Les mesures preventives que ha aplicat aquesta setmana amb l'arribada d'una nova DANA en comparació amb les que va adoptar el 29 d'octubre demostren tot el contrari. Per començar, el president ja no la va minimitzar ni va qualificar d'exagerada la decisió de la Universitat de València de suspendre l'activitat i fins i tot, per evitar riscos, va ajornar el ple que s'havia de celebrar dijous i no divendres. Per informar del "perill extrem", el govern va enviar dos avisos ES-Alert abans de les 20 hores, mentre que fa quinze dies no el va enviar fins a les 20.12, quan la situació estava descontrolada i ja hi havia morts i desapareguts. Ara sí prenent-se seriosament l'alerta de l'Aemet, el govern valencià fins i tot va difondre a la ciutadania actuacions preventives i reactives davant de possibles inundacions i va prohibir l'ús del vehicle privat per a desplaçaments no urgents a les comarques afectades.
"Vaig arribar tard a la reunió del Cecopi perquè hi havia molt de trànsit"
Mazón ha afirmat que es va traslladar al Cecopi quan va ser avisat del risc de trencament de la presa de Forata i que hi va arribar a dos quarts de vuit el vespre, dues hores i mitja després de l'inici de la reunió, per "la densitat de trànsit i l'acumulació de vehicles a les vies", sense esmentar que es va estar més de tres hores dinant amb la periodista Maribel Vilaplana per oferir-li la direcció d'À Punt al restaurant El Ventorro de València.
"No vaig endarrerir les tasques que es portaven a terme"
El president valencià ha tret ferro al fet que no arribés fins a les 19.30 hores al Cecopi pel dinar que va mantenir amb Vilaplana. En aquest sentit, ha assegurat que no va demorar la presa de decisions. Els tècnics que eren presents a la reunió del Cecopi han denunciat que l'alerta a la ciutadania no es va enviar fins passades les vuit del vespre perquè Mazón desconeixia quina era la situació que hi havia en aquell moment i l'hi van haver d'explicar.
"Vaig mantenir la meva agenda sabent que la consellera s'havia desplaçat a zones afectades i que s'estava en contacte amb la Delegació del govern espanyol"
El president valencià no ha fet autocrítica per no haver suspès l'agenda el dimarts, 29 d'octubre, tot i que la primera alerta havia arribat el dimecres, 23 d'octubre. "Vaig mantenir l'agenda sabent que la consellera s'havia desplaçat a zones afectades i que s'estava en contacte amb la Delegació del govern espanyol", ha dit el cap del Consell per justificar les múltiples reunions que va mantenir aquell dia, com ara amb sindicats i patronals o el polèmic dinar amb Vilaplana. La consellera d'Interior, Salomé Pradas, ha dit, però, que el 29 d'octubre li va estar trucant, sense que li agafés el telèfon, fins a quarts de set del vespre, per acordar les decisions que calia adoptar.
"Vaig esborrar el vídeo perquè la informació era obsoleta"
Mazón ha reconegut que la crida a la calma que va llançar en la compareixença del 29 d'octubre a migdia va ser "un error". Per això ha justificat que esborrés el vídeo de X on deia que el temporal amainaria a les 18 h. "Es va retirar perquè es volia eliminar informació que podia ser confusa perquè ja era obsoleta", ha assenyalat per subratllar la necessitat que no es difongués un vídeo que el deixava en evidència.
"L'alerta als mòbils és una eina que no s'ha fet servir mai a la Comunitat Valenciana i que no és present als protocols"
Mazón ha afirmat que va trigar tant a enviar l'avís a la ciutadania a través d'ES-Alert perquè era "una eina que no s'havia fet servir mai a la Comunitat Valenciana" i que "no és present als protocols", però que "atesa la gravetat de la situació se'n pot plantejar l'ús". Però el govern anterior l'havia fet servir en dues proves a Alacant i València el 2022 i 2023, i el servei d'Emergències del País Valencià té un document datat del 2024 per a prevenció d'inundacions en què indica que "des d'aquest any [2024] està actiu el sistema d'alerta a la població". De fet, abans de sortir de l'executiu, l'anterior consellera d'Interior de Vox, Elisa Núñez, el va lloar i va dir que el faria servir. La mateixa Generalitat hi va recórrer el dia 29, però tard, passades les vuit del vespre.
"La Confederació Hidrogràfica del Xúquer hauria d'haver enviat una alerta immediata per valorar-ne l'impacte"
Mazón s'ha queixat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) no va alertar en cap moment del perill de l'augment del cabal del barranc del Poio i que tenia l'obligació d'avisar del perill de desbordament. "El mínim és confiar que una informació tan important vagi acompanyada d'una alerta immediata per valorar-ne l'impacte", ha denunciat: "La Confederació no ens va trucar, només va enviar un correu a les 18.43 hores per dir-nos que augmentava brutalment el barranc del Poio, que baixava amb el mateix cabal que el Nil", ha afegit. Aquest organisme, de fet, anava actualitzant periòdicament la informació i la seva tasca no és emetre alarmes, com ha anat rebatent aquests dies per respondre a les acusacions del govern valencià.
"La delegada del govern espanyol no ens va convocar a la reunió de dimarts al matí"
Mazón ha denunciat que la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, no va convocar cap membre del seu govern a la reunió que va fer dimarts a les 9.30 h. Però la trobada era amb agents que depenen de l'Estat com l'Aemet, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la CHX i Mazón, que no va anul·lar la seva agenda i presidia el ple del Consell a aquella hora, podia haver convocat el Cecopi unilateralment.
"No busquem assenyalar ningú"
Malgrat el cúmul de retrets de Carlos Mazón, el president ha insistit a defugir la batussa: "No busquem assenyalar ningú, busquem solucions", ha recalcat fent una crida a la unitat. "La societat valenciana espera de nosaltres unitat", ha assegurat Mazón, que ha afegit que cal "apartar les nostres diferències". Però en el seu discurs ha culpabilitzat el ministeri de Medi Ambient i la CHX de ser els primers responsables dels estralls de la tragèdia, sense mirar de refer ponts amb l'administració de l'Estat ni fer autocrítica i sense traçar un futur d'unitat en la gestió posterior de la DANA.
"Hem après dels errors i crearem una conselleria d'Emergències"
El president del País Valencià ha anunciat que crearà una nova conselleria d'Emergències. "Hem après dels errors", ha assenyalat qui, quan va arribar al poder, va desmantellar la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE), un organisme que va qualificar de "xiringuito". Al capdavant del govern, Mazón va reduir un 9,3% el pressupost l'any passat amb una retallada de més de 15,5 milions d'euros del global, que pujava a 167 milions d'euros.