El jutge arxiva el cas Contractes de MÉS
El jutjat d'instrucció número 9 de Palma afirma que no s'ha justificat que s'hagin comès els delictes investigats
PalmaEl titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma ha arxivat aquest dilluns el cas dels contractes de MÉS perquè que "no ha resultat degudament justificada la perpetració dels delictes" que s'haurien comès. En aquesta causa, sobre una sèrie de contractes presumptament fraccionats, citaren com a investigats el cap de campanya de MÉS, Jaume Garau, i el director gerent de l'Agència de Turisme de les Balears, Pere Muñoz, així com altres càrrecs de la Conselleria de Cultura, que van presentar la seva dimissió a causa d'aquest mateix cas.
La interlocutòria que ordena l'arxiu del cas argumenta que els investigats, en les seves declaracions, varen explicar "de manera coherent" l'objectiu dels diferents contractes i la raó per la qual pensaven que es podien dividir. El jutge creu que "no pot considerar-se que les decisions adoptades pels funcionaris investigats" puguin ser "arbitràries i indefensables i adoptades sabent que són injustes", de manera que no se'ls pot acusar de prevaricació. A més, com que l'altre delicte que s'investigava, el de tràfic d'inluències, depenia que s'hagués comès prevaricació, el jutge també el descarta.
"En definitiva", concreta la interlocutòria, "el resultat de les nombroses proves practicades no permet veure o descobrir, fora de conjectures i amb sospites fonamentades, raonables i lògiques d'acord amb les regles de l'experiència, la possible responsabilitat dels investigats en relació amb l'objecte de la investigació".
En la mateixa resolució, el jutge denega una sèrie de diligències que havia demanat el Partit Popular, personat com a acusació popular en el cas, sobre el preu dels encàrrecs, que pretenien allargar la instrucció. El PP pretenia també incorporar al cas contractes a Garau fets des d'altres administracions, com ara l'Ajuntament de Palma. "De les nombroses proves practicades es desprèn que cap de les irregularitats presumptament comeses tenen cap relació amb el preu dels treballs o amb el sobrepreu", assegura la interlocutòria, de manera que les diligències que demanava el PP "en cap cas" podrien canviar la decisió d'arxivar el cas.
El cas Contractes investigava un presumpte afavoriment arbitrari a qui fou coordinador de la campanya electoral de MÉS, Jaume Garau, per part de la conselleria de Cultura quan n'era la titular Ruth Mateu i de la conselleria de Turisme.
En concret es revisaven dos contractes i una despesa menor del Director General de Cultura i del Director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, per si havien eludit la legalitat administrativa a través del fraccionament dels contractes, cosa que està expressament prohibida per la llei de contractació administrativa. L'import total dels serveis sota investigació era de 45.955 euros.
La controvèrsia la generava el fet de si els tres contractes eren per la mateixa prestació de serveis i constituïen una única unitat operativa i funcional, ja que en aquest cas haurien d'haver estat un sol contracte.
D'altra banda es volia esclarir si hi havia hagut un afavoriment en una contractació feta per la conselleria d'Innovació i Turisme del Govern quan el qui era director de l'Agència de Turisme, Pere Muñoz, demanà baròmetre amb l'objectiu de fer un estudi de satisfacció dels turistes que visiten les Illes Balears. Aquesta tasca requeria treball de camp mitjançant enquestes i una posterior anàlisi. El negociat també es va fer amb un contracte menor sense publicitat.