L'Audiència Nacional investiga per sedició dos ajuntaments pel seu suport a la declaració rupturista

Dos jutjats han obert diligències per investigar els regidors de Celrà i la Seu d'Urgell també per suposats delictes de rebel·lió en fer explícit el seu suport a la resolució suspesa pel Tribunal Constitucional. L'Alcalde de Celrà ja ha advertit que desobeirà

L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, i el primer tinent d'alcalde, Josep Bartis, amb el requeriment de l'Audiència Nacional / ACN
M.colomer / Acn
02/12/2015
2 min

BarcelonaMés llenya al foc. Dos jutjats de l'Audiència Nacional han iniciat diligències contra els regidors dels ajuntaments de Celrà i la Seu d'Urgell per haver aprovat resolucions de suport i adhesió a la declaració rupturista del Parlament. Segons ha avançat el diari 'El País', la Fiscalia ha instat l'Audiència a identificar els regidors dels dos consistoris per determinar si fent explícit el seu suport a la resolució rupturista van incórrer en delictes de sedició i rebel·lió, entre altres.

La fiscalia havia ordenat als cossos policials que informessin amb celeritat i "urgència", i així ho va fer la Guàrdia Civil, quan tinguessin coneixement que s'aprovaven acords institucionals en la línia de la declaració del Parlament suspesa pel Constitucional l'11 de novembre. A Celrà la van aprovar el 10 a la nit. A la Seu d'Urgell el mateix 11. La denúncia, entrada per la fiscalia el 25 de novembre, és idèntica en els dos casos, i argumenta que les mocions constitueixen delictes de sedició encara que no usin ni violència ni la força, com recull el Codi Penal. Perquè el delicte rau, relaten, en el fet que les declaracions busquen impedir l'aplicació de lleis.

Prevaricació, desobediència, usurpació... Desobediència

Més enllà, però, la fiscalia considera que tant els alcaldes com els regidors d'aquests municipis poden haver incorregut en delictes de prevaricació, desobediència, usurpació d'atribucions i ús indegut de fons públics. Perquè pel fiscal, la suspensió automàtica del TC en acceptar a tràmit el recurs contra la declaració, ja indica la il·legalitat fins i tot de donar-hi suport.

En qualsevol cas, l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP), ja ha deixat clar que "ha començat la desconnexió amb Espanya" i, per tant, no respondran -de manera que desobeiran- cap acta de ple ni notificaran els regidors que van donar suport a la moció, que es va aprovar per unanimitat.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla (CiU), diputat també de Junts pel Sí, ha comparegut en roda de premsa amb tots els regidors dels grups que van aprovar la moció (CiU, ERC i CUP) per deixar clar que la moció no és cap mandat jurídic ni té cost per al consistori. També ha recordat que centenars de municipis catalans han aprovat el text.

Les entitats municipalistes, a disposició

Ta,bé s'hi han pronunciat les entitats municipalistes que van promoure la moció, l'Associació de Municipis per la Independència i de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, han emès aquest mateix dimecres un comunicat conjunt en què es mostren "sorpreses" per la persecució judicial a una declaració "política de caràcter simbòlic" i sense "cap afectació sobre el funcionament de la corrupció local, ni cap efecte jurídic".

Consideren que les diligències iniciades per l'Audiència Nacional poden atemptar contra els drets fonamentals de llibertat ideològica, d'expressió i de participació política. Per això oferiran "suport jurídic" als consistoris que es vegin perseguits per l'Estat per fer explícit el seu suport a la declaració rupturista que ha tombat el Tribunal Constitucional.

stats