Els àudios de Villarejo posen al descobert la guerra bruta contra l'independentisme
Els enregistraments fets públics pel diari 'El País' mostren com es van fabricar notícies falses sobre els Pujol i Artur Mas
MadridEn plena campanya electoral de les eleccions catalanes del 25 de novembre del 2012, el diari El Mundo va publicar el següent titular: "La policia vincula comptes a Suïssa de Pujol i Mas amb la corrupció de CiU". Aquella informació no es va demostrar mai, però ara sabem, gràcies als àudios de l'excomissari José Villarejo publicats pel diari El País, que allò va ser un muntatge auspiciat pel ministeri de l'Interior, encapçalat per Jorge Fernández Díaz, per perjudicar l'independentisme en unes eleccions clau.
En les converses fetes públiques aquest dimarts, l'excomissari parla amb el que llavors era al cap de gabinet del ministre, Francisco Martínez, i li explica quin és el seu pla: aconseguir que l'empresari Javier de la Rosa els passi informació sobre suposats comptes dels Pujol a Suïssa, en concret una fundació on hi hauria 150 milions, i publicar-ho a la premsa amiga. "És important perquè només sortir publicat s'armarà un escàndol. I aniran corrents el pare o el fill a canviar la fundació, i quan surtin i se'ls filma, estan morts", li diu Villarejo a Martínez, que en cap moment s'oposa a l'operació.
L'interès monetari de Villarejo en l'operació és evident. "Si jo li avanço 30.000 euros em porta l'imprès demà", diu en referència a un suposat extracte de la fortuna dels Pujol a Suïssa. Martínez reconeix que al ministeri van malament de diners però Villarejo s'ofereix a avançar els diners. L'extracte no va aparèixer mai, però la informació d'uns suposats comptes dels Pujol i Artur Mas a Suïssa es van incloure en uns informes falsos de la UDEF (unitat de delictes econòmics i financers de la Policia Nacional), que van circular per les redaccions dels mitjans aquells dies però que només alguns, com és el cas d'El Mundo, van publicar. En una altra conversa, Villarejo es vanta davant d'Esperanza Aguirre de ser l'autor dels informes i fins i tot diu que Mariano Rajoy en persona el va felicitar.
Investigació fallida
Setmanes més tard, el mateix ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va haver d'admetre que aquells informes eren falsos (no portaven segell ni firma) i es va comprometre a investigar el seu origen. Aquella investigació, però, no va donar cap fruit. En aquelles eleccions, Artur Mas i CiU van baixar de 62 diputats a 50. Pel que fa a la fortuna dels Pujol, finalment ells mateixos van admetre el 2014 que tenien diners a Andorra, cosa per la qual ell i els seus fills estan processats a l'Audiència Nacional, que investiga l'origen de la fortuna.