Política18/02/2021

Mas aposta per la "reconciliació" amb Junts i no descarta la desaparició del PDECat

L'expresident admet que un partit fora del Parlament "no ho té gens fàcil"

El resultat electoral del 14 de febrer deixa el Partit Demòcrata fora del Parlament i Junts per Catalunya en la segona posició en el bloc independentista per darrere d'Esquerra, una situació que segons l'expresident Artur Mas mereix "autocrítica" per part de les dues formacions i una "reconciliació" de l'espai polític que permeti "recuperar l'hegemonia". "Sense això, no serà possible", ha assegurat aquest dimecres en una entrevista a RAC1, a més d'afegir que anirà a veure l'expresident Carles Puigdemont a Waterloo per intentar recosir el projecte. "Vull anar a Bèlgica per fer una reflexió conjunta, perquè no ha anat bé per a ningú i la reconciliació hauria de ser possible", ha assenyalat. "La manca d'unitat no et porta a l'èxit", ha conclòs.

Malgrat que el PDECat ha situat Junts en el blanc de les crítiques de la seva campanya, Mas ha advocat per integrar totes les sensibilitats de nou en un mateix espai, sobretot de cara als comicis locals. A parer seu, la coalició, rebutjada per part de Junts durant les negociacions, és una bona manera per refer ponts: "Jo soc de la cultura de la coalició, m'he presentat cinc vegades de candidat a la presidència amb aquesta fórmula".

Cargando
No hay anuncios

És el primer cop que Mas parla després del 14-F i que les urnes hagin deixat en entredit el futur del seu partit, que no va assolir el 3% necessari per treure representació parlamentària. "És un fracàs", ha admès l'expresident, tot i que ha assegurat que no es penedeix d'haver-se quedat al Partit Demòcrata i no haver fet el pas cap a la formació de Carles Puigdemont. Quan s'arriba a certes alçades, segons l'exlíder de CDC, les decisions es prenen "independentment si són més rendibles o menys eficaces". Ara bé, Mas sí que creu que la contribució del PDECat ha estat un "èxit" per a tot el moviment independentista, ja que amb els vots a Àngels Chacón s'ha superat per primer cop el 50% dels sufragis.

L'expresident ja va anunciar al setembre que no seguiria el camí de JxCat perquè no compartia la separació amb el PDECat, però també va assegurar que no es confrontaria electoralment amb Puigdemont. L'expresident creu que ha complert amb la seva paraula perquè s'ha implicat en la campanya d'Àngels Chacón, però -a diferència de la candidata- no ha criticat Junts. "No vaig dir que em mantindria neutral, sinó que no em confrontaria amb el president Puigdemont ni amb JxCat, i no ho he fet", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Una visió que no comparteixen alguns dirigents de Junts. "Hi ha gent que s'ha molestat ", afirmen algunes fonts, que remarquen que bona part de la campanya del Partit Demòcrata ha estat dedicada a criticar el rol de Laura Borràs i el govern de la Generalitat. De fet, Mas tampoc ha deixat del tot contents alguns dirigents del Partit Demòcrata que el pressionaven perquè encara s'impliqués més en la campanya electoral: l'expresident va participar cada dia en els actes de la segona setmana, però ho va fer amb un discurs més aviat institucional i sense fer acte de presència en cap míting, tampoc el final, tal com lamenten alguns dels consultats.

Cargando
No hay anuncios

La reconciliació que demana Mas no tindrà forma de coalició perquè des de JxCat ja s'ha rebutjat aquesta fórmula abans i després de les eleccions. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en una entrevista a l'ARA, expressa un "gran respecte" per l'expresident, però manté que Junts està obert a sumar persones i no sigles. "Qualsevol militant o votant del PDECat serà benvingut", assegura, a més d'explicar que fa uns dies Mas va anar a visitar-lo a la presó i van tenir una conversa "molt llarga i sincera". En l'entrevista a RAC1, Mas ha destacat que les coses "més significatives" durant els darrers anys de la seva carrera política les ha fet amb Sànchez -en al·lusió a l'acord per forjar Junts pel Sí- i li ha reconegut "vàlua" i "habilitat". També ha expressat respecte i "estima" pels exconsellers Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, a qui també ha anat a veure diverses vegades a Lledoners en l'últim mes i mig, segons expliquen des del seu entorn. "En el cas d'en Rull i en Turull van negociar la meva retirada", ha destacat per provar que havien estat persones de la seva més estreta confiança.

El futur del PDECat, en dubte

Mas admet que quedar-se fora del Parlament ha estat un "fracàs" per al PDECat i que, en aquest sentit, haurà de decidir el seu futur en els propers mesos. No aparca cap opció, tampoc la desaparició: "No es pot descartar. Un partit fora del Parlament no ho té gens fàcil. La sensació de molta gent del PDECat és que l'espai existeix, però cal tenir habilitat perquè aquest espai es mobilitzi". Fonts del Partit Demòcrata expliquen que serà en la propera reunió del consell nacional del partit -encara no hi ha data- on es plantejarà el futur de la formació, però remarquen que la seva voluntat és aguantar. Destaquen que tenen quatre diputats al Congrés, fruit de les eleccions del 2019 a les quals es van presentar amb Junts, i uns dos-cents alcaldes al territori, a més de presència en diputacions provincials i consells comarcals.

Cargando
No hay anuncios

Sense representació al Parlament, però, ¿la direcció hauria d'haver dimitit la mateixa nit electoral? Mas no ha volgut carregar contra Àngels Chacón i els que debutaven en els comicis, i ha diferenciat el cas del seu partit amb el d'altres formacions com Ciutadans -que ha perdut trenta diputats- i el PP. "Al primer intent no pots tirar la tovallola; era el primer cop que es presentava a unes eleccions i Cs i el PP tenen un llarg recorregut", ha dit.

Per a l'expresident el context amb què es va presentar el Partit Demòcrata era complicat i per això la campanya es va basar en "marcar perfil" davant la CUP i els comuns. Segons ell, la formació d'Àngels Chacón ha sigut víctima, entre altres coses, del vot útil i de les males previsions a les enquestes.