L'oposició del PP

Ayuso crearà el primer centre d'atenció per a homes víctimes de violència sexual

Més Madrid i el PSOE ho veuen com una "burla" i un intent de provocar

3 min
Isabel Díaz Ayuso en el debat de l'estat de la regió de l'Assemblea de Madrid

MadridLa presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha desgranat durant gairebé dues hores quines seran les seves línies d'acció aquest curs polític en una compareixença a l'Assemblea de Madrid. Entre les mesures anunciades durant el debat sobre l'estat de la regió hi ha una nova rebaixa fiscal, però la que més polèmica ha aixecat pel seu caràcter ideològic és l'anunci de la creació del primer centre a Espanya dedicat en exclusiva a l'atenció d'homes víctimes de violència sexual.

Segons Ayuso, a Madrid s'ha detectat "un considerable nombre de menors de sexe masculí" que pateixen violència sexual en la infantesa i també "d'homes adults que la pateixen, per exemple, en l'entorn de pràctiques com el 'chemsex' (barreja de drogues i sexe, habitualment associat a la cultura sexual gay, segons la definició del ministeri de Sanitat), i no s'atreveixen a denunciar-ho". "Per a ells també estem aquí", ha dit la líder del PP madrileny, que ha criticat que "a vegades els homes estan abandonats de les agendes públiques".

Els partits de l'oposició han criticat la iniciativa, que consideren un intent de provocar. El fet és que, segons dades del Ministeri de l'Interior de 2023, només el 13% de les víctimes d'agressions i abusos sexuals van ser homes. Gairebé 9 de cada 10 víctimes d'aquests delictes són dones (11.311 dels 12.981 casos registrats l'any passat). En canvi, pel que fa als agressors, la proporció és inversa. El 94% dels responsables d'agressions sexuals són homes i només un 6% són dones. Les víctimes ateses en el nou centre d'Ayuso, per tant, ho seran en una immensa majoria d'altres homes.

La portaveu de Més Madrid, Manuela Bergerot, ho ha titllat de "burla a les víctimes i al moviment feminista" mentre que el portaveu socialista, Juan Lobato, ha opinat que és un "esquer" per generar polèmica. Vox, per contra, ho ha vist "molt bé" en línia amb el qüestionament que fa la formació d'extrema dreta de la violència masclista. Fonts de l'equip d'Ayuso neguen que sigui una mesura ideològica i asseguren que respon a una tendència a l'alça de casos de violència sexual contra homes que han detectat tant els centres de salut madrilenys com la fiscalia. Ara bé, no han facilitat dades d'aquest increment que justifiqui un centre específic, si bé han insistit que les víctimes de sexe masculí no saben on anar quan es troben en aquestes situacions.

El centre es posarà en marxa l'any vinent i tindrà una inversió anual de 700.000 euros. Segons ha detallat Ayuso, hi treballarà un equip multidisciplinar de professionals experts en psicologia, treball social i dret. La presidenta madrilenya ha defensat que a Madrid ja existen dos centres per a l'atenció de víctimes de violència sexual, un d'atenció integral a dones creat el 2009 i un centre de crisi 24 hores obert des de 2023. A banda del centre específic per a homes, l'executiu d'Ayuso en crearà un per ajudar a dones a deixar la prostitució i un d'especialitzat en víctimes de violència amb discapacitat intel·lectual.

"Ocurrència frívola"

Més enllà dels partits de l'oposició a l'Assemblea de Madrid, el govern espanyol també ha criticat la iniciativa. La ministra d'Igualtat, la socialista Ana Redondo, ha opinat que és una "perversió" i una "ocurrència frívola". En un comunicat, Redondo defensa que "no es pot confondre la lluita contra la violència masclista i la violència sexual amb la lluita cap a altres violències que puguin patir els homes" amb iniciatives que les equiparen quan les dades indiquen que la de la violència sexual és una xacra que afecta estructuralment les dones. "No es pot barrejar", afegeix la ministra d'Igualtat, que veu un intent d'enfrontar la societat.

Rebaixes fiscals

Una altra mesura polèmica anunciada per Ayuso, que confronta així directament amb Pedro Sánchez i la seva defensa de la "corresponsabilitat fiscal" en la reforma del sistema de finançament autonòmic, és una nova rebaixa fiscal. La presidenta madrilenya bonificarà encara més l'impost de successions i donacions (ampliant del 25 al 50% la bonificació entre germans, tiets i nebots) i amplia l'edat (de 35 a 40 anys) dels beneficiaris d'una deducció de l'IRPF pel lloguer de l'habitatge habitual. Mesures que, segons el càlcul d'Ayuso, implicarà una reducció de 180 milions d'euros dels ingressos de les arques públiques. Justament el que retreu el cap de l'executiu que s'acaba pal·liant amb recursos aportats per l'Estat a les autonomies.

stats