La llei d'amnistia

Allau de recursos de les autonomies del PP contra l'amnistia al TC

Page és l'únic president del PSOE que també fa el pas i acudeix al Constitucional

2 min
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en un esmorzar informatiu

MadridQuatre dies després que el PP registrés l'anunciat recurs contra la llei d'amnistia al Tribunal Constitucional, ha començat l'allau de recursos de les autonomies populars. Isabel Díaz Ayuso ha estat la primera a anunciar que la Comunitat de Madrid ja ha formalitzat el registre. La presidenta madrilenya ho ha confirmat en un esmorzar informatiu, poc abans que l'Aragó també confirmés el mateix moviment. A aquestes dues autonomies les seguiran la resta de governs autonòmics del PP que d'aquí a dimecres –quan venç el termini per recórrer, de tres mesos des de la publicació oficial del text– aniran fent el pas en cascada, mesos després d'haver encarregat l'elaboració dels recursos als seus serveis jurídics. L'executiu del País Valencià, presidit pel popular Carlos Mazón, per exemple, es reuneix de forma extraordinària aquesta tarda per donar el vistiplau al recurs.

A banda dels executius autonòmics populars, alhora, el Parlament de Cantàbria també ha presentat un escrit d'inconstitucionalitat contra l'amnistia, segons ha anunciat la seva presidenta, la popular María José González Revuelta. Així ho va acordar la cambra a finals de juny amb els vots de PP i Vox, l'abstenció del PRC i el vot en contra del PSOE. A diferència del PP, que com a partit ha pogut anar al TC perquè té més de cinquanta diputats i senadors, la formació de Santiago Abascal va perdre aquesta possibilitat amb la davallada electoral del 23-J, que els va deixar amb trenta-tres escons.

L'excepció de Page

Pràcticament tots els recursos que arribaran al TC estaran tenyits del blau del PP, amb una excepció. El socialista Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, també ha registrat un recurs contra l'amnistia al Constitucional. Ho va anunciar a finals de maig, desmarcant-se de la resta de presidents autonòmics socialistes. Aquest dilluns el seu executiu ha confirmat que ha culminat la intenció que a finals de juliol, el govern de García-Page ja va reiterar aprovant interposar un recurs contra la norma després que el consell consultiu de la regió conclogués que l'amnistia no té encaix constitucional. Fonts del govern de Castella-la Manxa desvinculen la seva iniciativa del PP i neguen haver-se coordinat. "No ens marca l'argumentari de Ferraz, molt menys el de Génova", asseguren.

En paral·lel, el TC estudiarà aquest dimarts l'admissió a tràmit de la qüestió d'inconstitucionalitat que el Tribunal Suprem va plantejar per una causa sobre desordres públics a un activista de Girona durant les protestes postsentència. Per resoldre el fons trigarà entre sis mesos i un any, segons calculen al Constitucional. Un altre debat que s'obrirà amb l'anàlisi dels recursos dels populars seran les peticions de recusació de tres magistrats progressistes, per tractar de capgirar les majories. Ayuso, igual que Génova, demana recusar el president del TC, Cándido Conde-Pumpido, així com els magistrats Laura Díez i Juan Carlos Campo. Ara bé, el ple del Constitucional, amb majoria progressista, no té intenció d'acceptar-les.

stats