Govern espanyol
Política10/10/2024

Aznar sobre el requisit de català a la sanitat: "Ni el genoll ni el ronyó parlen idiomes"

L'expresident espanyol assisteix al tercer aniversari d'Ok Baleares a Palma

PalmaL'expresident espanyol José María Aznar ha protagonitzat la celebració del tercer aniversari d'Ok Baleares que ha tingut lloc aquest dijous al Palau de Congressos de Palma. En un acte que ha comptat amb la presidenta, Marga Prohens, i primeres espases del PP i Vox, Aznar ha carregat contra el requisit de català a la sanitat (fulminat pel Govern del PP) i també contra la reforma del reglament del Congrés que des de fa un any permet que s'hi emprin les llengües cooficials de l'Estat. "No hi ha nació, no hi ha Estat, no hi ha llengua comuna, i no hi ha metge, perquè no parla l'idioma", ha criticat l'expresident: "Això és el contrari a la tolerància, el sentit comú, el pluralisme". En aquest sentit, ha considerat "absurd" que es vulgui exigir, per exemple, a un traumatòleg, que conegui les llengües oficials del lloc on treballa. "Ni el genoll ni el ronyó parlen idiomes...", ha ironitzat. "Això que Espanya és un país plurilingüístic...", ha enraonat: "Sí, però té un idioma comú, i tots els espanyols tenim el deure de conèixer-lo i el dret d'emprar-lo".

"Al Congrés, un diputat ha d'anar amb pinganeta", ha lamentat sobre l'ús del català, el gallec i el basc al Congrés. "Però què m'està dient? Si jo fos diputat, no em poso una pinganeta de cap manera", ha insistit Aznar, que en els darrers mesos s'ha erigit en un flagell del govern socialista a Espanya. "Som en un procés de desarticulació de l'Estat", ha assegurat. "Espanya no és un estat plurinacional", ha defensat. L'expresident, que ha reivindicat que és una "víctima d'ETA" -durant la seva trajectòria política va ser objectiu de diversos intents d'assassinat- ha acusat el govern de Pedro Sánchez d'haver "blanquejat" EH Bildu, els "hereus" del terrorisme. "No es pot pactar amb els que han defensat el terror, el que ho fa acabarà malament", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

També ha donat una recepta per "desallotjar" Sánchez de La Moncloa. "La unificació d'esforços entorn del PP és indispensable", ha assegurat en un missatge subtil a Vox, ja que el president espanyol és un ferm defensor de la necessitat d'unificar la dreta.

José Ramón Bauzá, a l'acte

Aznar, que va ocupar La Moncloa entre 1996 i 2004, ha estat presentat aquest dijous com "el millor president de la història de la democràcia" pel director d'Okdiario, Eduardo Inda: "Ho diuen les estadístiques". Amb tot, l'acte ha quedat lluny d'omplir el saló del Palau de Congressos. Unes dues-centes persones hi han acudit. Entre ells, l'expresident de les Illes, José Ramón Bauzá, que recentment va perdre el seu escó per Cs a l'Eurocambra. Prohens no s'ha referit a Bauzá durant el seu discurs. També els consellers Antoni Vera, Manuela Garcia, Catalina Cirer i Alejandro Sáez de San Pedro han acudit a la xerrada, així com el portaveu del grup parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, i el diputat al Congrés Vicent Marí Bosó. Per part de Vox, el president del Parlament, Gabriel Le Senne, però també la portaveu del grup parlamentari, Manuela Cañadas, i el líder del partit a Palma, Fulgencio Coll: tots tres s'han assegut en seients allunyats.

Cargando
No hay anuncios

Prohens ha defensat que "el PP és la millor recepta per desallotjar l'esquerra del poder", i ha carregat contra els que "s'omplen la boca de federalisme quan s'han convertit en la principal amenaça de l'estat de les autonomies". Ha criticat, també, les negociacions entre Catalunya i l'Estat pel finançament. "No podem acceptar pactes bilaterals en despatxos foscos", ha etzibat.