Llei avortament
Política13/05/2022

La baixa laboral per la regla divideix el govern de coalició

Calviño insinua que "estigmatitza" les dones i Díaz li replica que "és un pas endavant" per als drets de les dones

MADRIDEl govern espanyol està ultimant la nova llei de l'avortament, que preveu introduir canvis importants, com ara tornar a les noies de 16 i 17 anys el dret a avortar sense haver de demanar permís als pares. La normativa encara s'està acabant de redactar i hi ha algunes qüestions que la ministra d'Igualtat, Irene Montero, vol introduir que a hores d'ara encara s'estan debatent en el si del govern de coalició. És el cas de la baixa laboral per a les dones que tinguin regles doloroses, una mesura que defensa sense fissures l'ala lila de l'executiu espanyol. En canvi, la part socialista ha començat a insinuar en públic les seves reticències.

A hores d'ara, Igualtat està negociant la mesura amb el ministeri de Seguretat Social, que pilota José Luis Escrivá. De fet, el mateix ministre ha admès aquest dijous que encara estan treballant en aquesta qüestió, sense avançar-ne els detalls. Ha sigut més explícita la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, que en resposta als periodistes ha afirmat: "Aquest govern creu i està absolutament compromès amb la igualtat de gènere i mai adoptarem mesures que puguin resultar una estigmatització de les dones". Així, ha donat a entendre que agafar la baixa per una regla dolorosa estigmatitza la dona i, a més, ha afegit que el govern ha de valorar quines mesures són "necessàries" i quines "estan ja cobertes". Per a Calviño, doncs, les baixes per aquesta qüestió ja tenen cabuda en l'actual legislació laboral.

Cargando
No hay anuncios

L'opinió de Calviño ha topat, com és habitual, amb la de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha defensat sense matisos la mesura que impulsa Irene Montero i ha negat que suposi cap mena d'estigmatització per a les dones. "El que estigmatitza és no tenir la sensibilitat suficient per comprendre que els homes i les dones som diferents, i que el món laboral no és neutre. Els poders públics han de garantir que les normes no tenen impacte de gènere. Lluny d'estigmatitzar, és un pas endavant i favorable", li ha replicat.

Al debat, però, també s'hi ha afegit la delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, que ha negat que crear una baixa d'aquestes característiques suposi cap discriminació per a la dona en l'àmbit laboral. "L'essencial és que quan l'administració pública assumeix aquesta prestació, els empresaris no poden al·legar que resultaria discriminatori", ha defensat. El fet és que, en l'àmbit laboral, la justícia s'ha trobat amb múltiples casos en què hi ha una diferència de tracte injustificada de les empreses cap a les dones, per exemple, a l'hora d'ascendir de càrrec o, fins i tot, de tenir un contracte laboral.

Cargando
No hay anuncios

Una nova discriminació?

El dubte de fons és si aquesta baixa laboral podria afegir-se a les discriminacions que pateixen les dones en l'accés al món laboral. És a dir, que a l'hora de contractar, les empreses no només discriminin les dones per la possibilitat de ser mares sinó també per la mera possibilitat d'haver de concedir aquests permisos quan a les treballadores els fa molt mal la regla. De moment, però, la justícia ha estat clara: el Tribunal Constitucional va sentenciar l'any 2017 que qualsevol prejudici en l'àmbit laboral motivat per un embaràs o per la maternitat suposa una discriminació per raó de sexe. Un fet que permet a la Inspecció del Treball sancionar en cas que detecti situacions així.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, si bé la patronal encara no s'ha manifestat al voltant de l'anunci del ministeri d'Igualtat, sí que ho han fet els sindicats. El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha apuntat que la mesura seria "perfectament justificada" si el dolor inhabilita la dona per treballar.

Cargando
No hay anuncios

On una mesura similar ja fa gairebé un any que s'aplica és a l'Ajuntament de Girona. Des de finals de juny de l'any passat les treballadores del consistori gironí poden sol·licitar un permís de 8 hores al mes com a màxim si es troben malament per la regla, un permís que recuperen al llarg dels tres mesos següents. Segons dades de l'Ajuntament de Girona facilitades a l'ARA, fins avui hi ha hagut sis dones que han gaudit d'aquesta mesura i s'ha demanat vuit vegades, cosa que ha comportat un total de 30 hores i mitja de permisos. Des del consistori en fan un balanç positiu i creuen que ara que s'ha recuperat la presencialitat laboral, aquest permís "serà més útil", segons informa Maria Garcia.

L'IVA dels productes d'higiene femenins

Un altre dels plantejaments del ministeri d'Igualtat també era aplicar un IVA superreduït als productes d'higiene femenina, com ara els tampons i les compreses. De fet, aquesta és una proposta que recull l'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem. Ara bé, aquest és un dels altres punts calents que continua obert. La cartera que dirigeix Irene Montero (Unides Podem) tot just està negociant la mesura amb Hisenda (PSOE), i fonts d'aquest ministeri apunten a l'ARA que "hi ha molts dubtes" que la proposta tiri endavant. Les mateixes fonts argumenten que la llei de l'avortament és una norma que "amplia" els drets, i no una norma "tributària", on sostenen que "tindria més sentit" recollir-hi un canvi així. A més a més, recorden que en aquests moments el govern té una bateria de mesures fiscals aprovades per fer front a l'alça dels preus energètics que ja han trastocat els comptes públics.

Cargando
No hay anuncios