Balears inaugura la primera planta d'hidrogen verd d'Espanya
Reduirà les emissions de diòxid de carboni de les Illes fins a 21.000 tones l'any
Balears ha inaugurat aquest dilluns a Lloseta la primera planta d'hidrogen verd d'Espanya i del sud d'Europa, una iniciativa que produirà 300 tones d'aquesta energia renovable cada any i que reduirà les emissions de diòxid de carboni de les Illes fins a 21.000 tones l'any.
L'hidrogen produït en aquesta planta, que actualment està fent proves, s'utilitzarà com a carburant per als autobusos de l'Empresa Municipal de Transport (EMT) de Palma. A més, també beneficiarà els edificis públics, hotels, instal·lacions industrials, la flota de vehicles de lloguer i el port de Palma.
Aquest projecte forma part de la iniciativa europea Green Hysland i ha estat la primera iniciativa d'aquest tipus que ha rebut finançament europeu. En concret, la planta ha rebut un finançament d'uns 50 milions d'euros, 10 dels quals han estat aportats per la Unió Europea i 3,75 pel Govern.
Funciona amb plaques fotovoltaiques
Les primeres molècules d'hidrogen verd es van produir el desembre passat i la previsió és que la planta comenci a produir aquesta energia de manera continuada a partir d'aquest maig. Segons ha explicat la presidenta del Govern, Francina Armengol, aquesta planta funciona a partir de plaques fotovoltaiques.
Durant la seva intervenció, la presidenta ha destacat la responsabilitat de l'Arxipèlag davant aquesta inauguració, ja que les Balears es convertiran en "un exemple" per a la resta de països europeus que tenen previst posar iniciatives similars en marxa en un futur.
Una idea desenvolupada a Escòcia
Per la seva part, el director executiu de Clean Hydrogen Joint Undertaking, Bart Biebuyck, ha destacat que la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, es va fer ressò d'aquest projecte. En aquest sentit, ha detallat que l'hidrogen verd és un concepte que es va començar a desenvolupar a Escòcia el 2015, quan diverses empreses van començar a plantejar l'opció de començar a descarbonitzar alguna illa d'Europa.
Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, Teresa Ribera, que també ha assistit a l'acte, ha assenyalat que la planta "inaugura un desenvolupament tecnològic que serà molt rellevant els pròxims anys per substituir el gas d'origen fòssil per gasos renovables, com el biogàs i el biometà".
A més, el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha remarcat que es tracta d'una iniciativa que "no sols reuneix la transició energètica, sinó també la reindustrialització, la diversificació i la modernització de l'estructura productiva".