Les Balears aproven la primera Llei de suport a la família
D'aquesta manera es defineix legalment quines situacions familiars són d'especial protecció i s'obliga les administracions a garantir-ne l'empara
PalmaEl Parlament balear ha aprovat aquest dimarts amb el suport majoritari dels partits la primera Llei de suport a les famílies de les Illes Balears, que obliga les administracions públiques a garantir la protecció de les famílies més vulnerables i eleva a rang de llei les ajudes i els serveis públics. Per primera vegada es defineix legalment quines situacions familiars són d'especial protecció i s'obliga les administracions a garantir-ne l'empara.
La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, ha declarat que la nova llei suposa un "pas endavant" en la protecció de les famílies més vulnerables de l'Arxipèlag. A més, ha declarat que la nova llei "no és una llei retòrica, sinó" pràctica", que" dona suport a les famílies", enteses des de la "pluralitat i la diversitat".
La norma estableix com a situacions familiars d'especial protecció social i, per tant, prioritàries a l'hora de rebre serveis i prestacions públiques, les famílies nombroses monoparentals, les famílies en risc social i víctimes de violència masclista, les que tenen al seu càrrec persones en situació de dependència o discapacitat i les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica.
La llei preveu l'equiparació per mitjà d'un decret de les famílies monoparentals amb més d'un fill o filla (o un sol fill o filla amb grau de discapacitat) amb les famílies nombroses en el règim d'ajuts i exempcions d'àmbit autonòmic. També recull la creació, per primera vegada, d'un ajut econòmic per als menors víctimes de violència masclista que hagin quedat orfes de mare o la mare dels quals tingui una discapacitat causada per aquest tipus de violència.
Santiago ha destacat que aquesta llei és la tercera impulsada pel seu departament sense que s'hagi registrat cap esmena a la totalitat per part dels grups parlamentaris. Es tracta de les lleis de la renda social, la d'igualtat entre homes i dones i, ara, la de suport a les famílies.
També preveu la promoció de la natalitat per mitjà del suport a les dones gestants i a les famílies amb fills menors, així com la lluita contra les desigualtats socials entre les famílies i contra les situacions d'exclusió social que tinguin l'origen en un context de precarietat.
Pel que fa a la protecció a la maternitat, la llei dona prioritat a les dones embarassades que es trobin en situació de vulnerabilitat per motius d'edat, cultura, salut, situació socioeconòmica o qualsevol altra circumstància social o personal.
La consellera ha volgut destacar que, amb aquesta iniciativa, "per primera vegada s'obliga" les administracions públiques a donar suport a les famílies. Com a exemple, la consellera s'ha referit al fet que a partir d'ara, amb aquesta llei, les administracions hauran d'aprovar ajudes anuals de menjador escolar per a les famílies amb pocs ingressos. També es garanteix que en cada llei de pressupostos autonòmics es fixaran mesures fiscals per protegir les famílies.