Economia
Política 31/07/2024

Les Balears rebran 2.986 milions en bestretes de l'Estat per a l'any 2025

La xifra és la major de la història per a les Illes i un 7,8% més elevada que en 2024

ARA Balears
2 min
Diners

PalmaLes Balears rebran 2.986 milions d'euros en concepte de lliuraments a compte per a l'exercici 2025. Així ho ha comunicat el Ministeri d'Hisenda mitjançant una carta en què figuren tant l'import provisional dels lliuraments a compte dels recursos del Sistema de Finançament de l'any vinent, com la previsió de la liquidació definitiva d'aquest sistema per al 2023. Des de la Delegació del govern espanyol expliquen que es tracta de les majors entregues a compte de la història per a aquesta comunitat autònoma i suposen un increment del 7,8% —és a dir, 216,4 milions més— respecte als 2.769,5 milions d'euros que rep les Balears en concepte de lliuraments a compte el 2024.

Què són els lliuraments a compte?

Els lliuraments a compte són la part substancial del sistema de finançament autonòmica i es calculen a partir dels recursos tributaris que s'estima que s'ingressaran al llarg de l'exercici en concepte d'IRPF (la tarifa autonòmica) i els percentatges que marca la llei que correspon a cada comunitat autònoma de l'IVA i Impostos Especials i que l'Estat avança. El seu càlcul està vinculat a la informació disponible al moment d'elaboració de l'avantprojecte de llei de pressupostos generals de l'Estat.

D'aquesta manera, les comunitats autònomes en percebran en conjunt 147.412 milions d'euros en concepte de lliuraments a compte l'any que ve. És la xifra més gran de la història. Són números que corroboren "el compromís" del Govern amb la suficiència de recursos per a tots els territoris, perquè puguin prestar amb la màxima qualitat els serveis públics dels quals són responsables, asseguren des de la Delegació.

Liquidació del 2023

Quant a la previsió de la liquidació definitiva per a l'any 2023, les Balears per aquest concepte percebrà 1.031,6 milions d'euros. Això significa que aquesta comunitat autònoma disposarà en total de 4.005 milions d'euros provinents del sistema de finançament autonòmic, tenint en compte la devolució de les bestretes per l'ajornament de les liquidacions negatives de 2008 i 2009. Per la seva banda, sumant la liquidació de 2023 i els lliuraments a compte de 2025, el conjunt de les comunitats autònomes de règim comú disposarà de recursos per un total de 158.167 milions d'euros el pròxim any.

Un 60,5% més que al mandat de Rajoy

Les Balears, a l'etapa de Govern del president Pedro Sánchez, haurà tingut recursos per valor de 24.169 milions. Aquesta xifra inclou, a més del finançament ordinari, el repartiment dels fons extraordinaris que l'Executiu va mobilitzar per contrarestar els efectes de la covid-19. Això implica que en els darrers set anys aquesta comunitat autònoma "haurà disposat de finançament un 60,5% superior a la rebuda al mandat de Mariano Rajoy", és a dir, 9.107,6 milions més, indiquen des de la Delegació del govern.

stats