Primer banc de terres per aturar l'abandonament de l'agricultura a Ciutat
En els darrers 60 anys han desaparegut el 85% d’explotacions agràries i només queda en producció un terç de les hectàrees a Palma
PalmaL'Ajuntament de Palma ha posat en marxa el primer banc de terres de Ciutat, una iniciativa pilot que s'emmarca en el Parc Agrari, que cerca recuperar l'activitat agrícola. "Palma vivia de la producció agrícola, però moltes d'aquestes terres han anat perdent l'activitat agrícola per múltiples motius", ha explicat Ramon Perpinyà, regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, durant la presentació aquest dimarts. De fet, els darrers 60 anys ha desaparegut el 85% d'explotacions agràries i només queden en producció un terç de les hectàrees que es dedicaven a l'agricultura. A més, tan sols un de cada deu aliments que es consumeixen a Ciutat prové dels seus voltants.
Es tracta d'una eina que té l'objectiu de facilitar el contacte entre propietaris de terra i persones que en cerquen per iniciar un projecte agrari o ampliar la seva explotació. Nofre Fullana, director tècnic d'Apaema (Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca) ha explicat la finalitat i la necessitat del projecte: "El ritme d'abandonament de finques que s'han abandonat s'ha accelerat en els darrers 15 anys. Apaema s'encarregarà de la web, a partir de la qual es podran inscriure els interessats a través d'un formulari. Serà un servei de mediació".
A més, el novembre, s'oferiran cursos de formació, centrats en agricultura econòmica. Els que vulguin fer feina en una explotació agrícola hauran de consultar les finques d'interès i apuntar-se al formulari. És una manera de posar en contacte els propietaris amb terres en desús i persones que en cerquen per cultivar.
Propietat en sòl rústic
Podrà oferir terra tota aquella persona que tingui una propietat en sòl rústic al municipi de Palma, que vulgui que s'aprofiti per a l'activitat agrícola i ramadera per part d'una persona que s'inicia. Cada propietari defineix quines opcions dona a les persones que puguin estar interessades en la terra que ofereix, però bàsicament són dues: la cessió d'ús i el lloguer.
Les dades alerten de l'abandonament del sector agrícola de Palma. El 1962 hi havia més de 15.497 hectàrees en actiu. Ara, i segons el cens del Ministeri d'Agricultura, només en queden 4.682. La xifra és pitjor en el cas del nombre d'explotacions agràries, que ha passat de 2.201 a 321.
"Hem de tornar a fer pagesos i productes a prop. Una ciutat sense agricultura pot ser fins i tot perillosa en l'àmbit de seguretat alimentària", ha defensat el director tècnic d'Apaema. El projecte començarà amb la presentació de la iniciativa a Son Sardina, Sant Jordi i Son Ferriol.