Política19/11/2015

Gir en el discurs de la CUP, que evita vetar Mas per primer cop

El partit avisa que no cedirà als “xantatges” i deixa la decisió sobre la investidura a les assemblees

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaPer primera vegada des del juliol, quan la CUP va refusar sumar-se a la llista unitària de CDC i ERC, el partit de l’esquerra independentista va evitar vetar Artur Mas com a president. Un canvi de posició que dóna oxigen a les converses amb Junts pel Sí i, en concret, amb Convergència, amb qui la relació s’havia tensat els últims dies arran de les dues negatives a la investidura, en què la CUP va oficialitzar el seu noa reelegir Mas.

Ahir, però, l’esquerra independentista va obrir una nova pantalla. Encara que ja havien dit que la decisió final sobre la investidura se sotmetria a votació de la militància, el gir en el procés de negociació és que van evitar demanar un nom alternatiu al del líder de CDC i van mostrar-se disposats a portar a l’assemblea una proposta d’acord “global” que podria incloure fins i tot Mas com a president, sempre que hi hagi un canvi substancial en el què, el com i el quan. Així ho van afirmar els diputats i alguns membres del secretariat nacional en una roda de premsa al Parlament que va atreure una gran expectació mediàtica.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest moviment, la CUP trasllada la pressió a Junts pel Sí, a qui ahir van demanar una “nova proposta” que no necessàriament ha de portar al capdavant un nou candidat. Com que tant Junts pel Sí com la CUP busquen un acord de conjunt, les negociacions en les taules sectorials -pla de xoc social, ruptura democràtica i procés constituent- s’intensificaran, buscant el desllorigador i les contrapartides (socials) que permetin arribar a l’entesa. Quan s’assoleixi el pacte -sobre el què, el com, el quan i també el qui-, la CUP ho traslladarà a la militància en una assemblea nacional extraordinària. De moment, hi ha prevista una jornada de debat nacional el diumenge 29 per “només debatre” l’estat de les converses. Ara bé, si durant la setmana que ve hi hagués fumata blanca i s’anunciés un acord, aquest macrodebat es reformularia per convertir-se en l’assemblea extraordinària per ratificar-lo. Per això el secretariat ja ha posat en marxa l’engranatge assembleari i entre dimarts i dijous de la setmana que ve s’impulsarà un procés intern de debat pel territori.

Marge per a l’acord

Cargando
No hay anuncios

A la CUP es mostren esperançats a arribar a un acord amb Junts pel Sí. I això que ahir no van estalviar crítiques a Convergència per les declaracions de l’exconseller Francesc Homs i el conseller Andreu Mas-Colell, que en un article a l’ARA va afirmar que CDC “no pot acceptar les condicions” dels cupaires. El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, va atribuir-ho a un “escenari neoautonomista” que vol tornar a situar el marc polític català en la negociació amb Madrid. “Ni peix al cove ni puta i Ramoneta”, va etzibar Baños, que va denunciar el “dilacionsime” d’alguns sectors de CDC per alentir el procés al mateix temps que va reivindicar que la CUP és la “garantia” per blindar el procés en contra de “marxes enrere i traïcions”.

A tot això, els cupaires van lamentar la “campanya mediàtica” orquestrada, diuen, per CDC per “pressionar-los”. La diputada Eulàlia Reguant va negar que ells facin “xantatge” a Junts pel Sí i va afirmar que l’esquerra independentista està cedint en les negociacions, perquè no està “imposant” el seu programa electoral sinó reclamant “unes condicions de mínims”.

Cargando
No hay anuncios

Amb el macrodebat del diumenge 29 a l’horitzó, la negociació entra, ara sí, en una fase decisiva.