Crisi de l'aigua
Política18/10/2024

El batle de Maó es nega a dimitir pels problemes de l'aigua i anuncia una tercera desnitrificadora

En el ple extraordinari d'aquest divendres, ha anunciat que la planta de Malbúger podrà ser arranjada, ha demanat la dessalinitzadora i ha implicat l’oposició en una comissió per donar resposta definitiva al tema dels nitrats

David Marquès
i David Marquès

MaóL’empresa fabricant de la planta de Malbúger, Prodainsa, ha donat garanties a l’Ajuntament de Maó que la desnitrificadora que abasteix la meitat del municipi podrà ser arranjada i tornar a funcionar. Així ho ha dit avui el batle Héctor Pons, qui ha avisat, però, que, si es tarda massa a posar-se en marxa, els pous de Turó no bastarien en temporada alta per garantir el subministrament d’aigua a tota la població.

Davant d’aquest fet, tot i l’expedient que Salut ha obert a l’Ajuntament per no avisar a temps de la presència de nitrats a l’aigua, Pons ha demanat el suport “necessari” de la Conselleria i ha anunciat el nomenament de dos tècnics municipals per fiscalitzar millor la gestió de l’empresa concessionària, Hidrobal.

13 analítiques no aptes en set mesos

Entre febrer i agost, 13 de les 60 analítiques de l’aigua a la planta de Malbúger, el 22% del total, van superar el nivell màxim permès de nitrats per tal que l’aigua pugui ser considerada potable. La concentració més gran de nitrats en un dia va ser de 60,5, quan el llindar és de 50.

Cargando
No hay anuncios

Héctor Pons, qui ha comparegut aquest matí a instàncies del PP en un ple extraordinari, ha responsabilitzat Hidrobal per no haver desconnectat directament la planta quan detectà els primers valors contaminants i ha justificat per aquest motiu que el Consistori li hagi obert un expedient sancionador.

Així i tot, ha admès l’error, que ha costat el càrrec a la regidora Dolores Antonio, de “no haver estat pendents” de l’informe que l’Ajuntament havia demanat a l’empresa i que tardà un mes a obrir, un fet que el batle ha dit “entendre” que pugui causar perplexitat entre la ciutadania, “perquè jo mateix tampoc no ho entenc”.

El batle ha deixat clar que no pensa dimitir, sinó assumir la seva responsabilitat “sense fugir”, per tal de liderar la recerca de solucions a la greu problemàtica de l’aigua.

Cargando
No hay anuncios

A més de la segona desnitrificadora que s’està construint a Sant Climent, n’ha anunciada una tercera a Turó “per poder subministrar aigua apta a tot Maó” i ha confirmat la seva petició al Govern, conjuntament amb els batles de Sant Lluís i es Castell, perquè es construeixi una dessalinitzadora al Llevant de Menorca que doni solució definitiva al problema de l’aigua. Només ha posat com a condició que no s’empri per augmentar la pressió turística, sinó per fer descansar els pous i garantir un correcte subministrament.

Héctor Pons ha dit haver tingut coneixement per primer cop del problema de la planta de Malbúger a principis de juliol, quan Hidrobal avisà Salut d’algunes analítiques per sobre del nivell màxim permès, però no li donà més importància, ja que l’empresa assegurà que “es tractava d’un fet puntual que ja estava arranjat”.

La sessió, que s’ha perllongat durant dues hores, ha servit també per aprovar la creació d’una comissió especial sobre l’aigua. La formaran cinc membres (dos del PSOE, dos del PP i un d’Ara Maó) i es reunirà mensualment.

Cargando
No hay anuncios

Del PP, el regidor Alfonso Toral ha dit que la comissió “arriba tard, ja que s’hauria d’haver creat el novembre de 2023”, quan es van detectar els primers problemes a la planta de Malbúger. Així i tot, la proposta ha acabat aprovada per unanimitat.

Decadència i negligència”

Ara Maó ha recriminat al batle que cerqui enemics externs. “No és moment de muntar guerres amb empreses concessionàries i amb la Conselleria de Salut per intentar eludir les pròpies responsabilitats”, ha afirmat Jordi Tutzó. El portaveu del grup antigament colligat amb el PSOE ha tirat en cara que la manca de gestió “hagi fregat la negligència”. El regidor d’Ara Maó ha reclamat transparència i l’ha contraposada a la “decadència absoluta” que ha suposat no mantenir una “informació activa” cap a la població.

Cargando
No hay anuncios

El PP ha exigit al batle que “demani perdó i dimiteixi”. La portaveu popular Virginia Victori ha lamentat que Héctor Pons “tiri pilotes fora i només culpabilitzi Hidrobal. No tot acaba amb la dimissió de la regidora, sinó que tot just acaba de començar”, ha dit Victori, qui ha acusat el batle d’emprar la renúncia de Dolores Antonio “com a cap de turc per llevar-se les responsabilitats de sobre”.

La regidora del PP ha qualificat l’actitud d’Héctor Pons de “negligent. Ha actuat amb desídia i opacitat davant d’una cadena d’errors i omissions que no poden quedar sense conseqüències. No entenem com encara no ha presentat la seva dimissió”, ha insistit, tot provocant els aplaudiments d’una part de la bancada a la sala de plens. “Si no dimiteix, està demostrant que la seva cadira val més que la salut de la ciutadania. Els maonesos –ha destacat– han estat bevent aigua contaminada mentre vostè s’amagava, amb una irresponsabilitat i un ocultisme imperdonables”.

El regidor no adscrit Francesc Cardona també ha demanat la dimissió del batle, a qui ha acusat d’haver-se escudat en l’exregidora Dolores Antonio “per defugir les seves responsabilitats en tot aquest desastre”. També ha reclamat que s’encarregui una prova pericial informàtica per constatar per què es va tardar un mes a obrir el correu de l’empresa, quan l’Ajuntament estava esperant la seva resposta als dubtes que li havia plantejat.

Cargando
No hay anuncios

La sessió ha estat seguida per un públic nombrós, que ha omplert la sala de plens. Entre els assistents s’hi trobaven consellers i diputats del PSOE i el senador del PP per Menorca. També s’hi han vist una dotzena de persones que portaven cartells crítics amb la gestió del govern socialista. S’han pogut llegir proclames com 'volem respostes', 'un poble enverinat' i 'dimissió per omissió', entre d'altres, però el ple no s’ha vist alterat.