TURISME

Bel Oliver: “El govern del Partit Popular no es comunicava amb els hotelers”

Secretària d’Estat de turisme

Bel Oliver: “El govern del Partit Popular no es comunicava amb els hotelers”
Jaume Ribas
29/06/2018
5 min

PalmaBel Oliver (Campos, 1961) és la secretària d’Estat de Turisme del nou govern de Pedro Sánchez i el pes pesant de la quota balear que la presidenta, Francina Armengol, ha aconseguit col·locar a Madrid. És llicenciada en Ciències Biològiques i diputada des de 2011. Va ser consellera d’Economia i Turisme al Consell Insular de Mallorca entre 2007 i 2011, durant la presidència de Francina Armengol de la institució insular. En el primer Pacte de Progrés, Oliver va formar part de l’equip de la Conselleria de Turisme, que dirigia Celestí Alomar, i participà en l’aplicació de la primera ecotaxa.

Comencem per les Illes Balears: aquests dies hem vist diferències sobre el preu de les places turístiques. Vós com valorau la regulació del lloguer vacacional que s’ha fet aquesta legislatura?

Crec que s’ha fet bé. És un àmbit molt complex en què totes les administracions públiques hi tenen competències: des de la Unió Europea fins als ajuntaments. Això li dona una gran complexitat jurídica. Dit això, el lloguer turístic també és una matèria complexa per altres aspectes. És una activitat nova i s’han de regular les plataformes, el dret de les persones a llogar ca seva, l’afectació al negoci turístic en general, el nombre de places... El Govern va dir des del principi que feia falta una regulació. L’any 2013 Mariano Rajoy va modificar la Llei d’arrendaments urbans perquè les comunitats regulassin aquesta qüestió i el PP d’aleshores no ho va fer. El conjunt de normatives que hem fet ara crec que és bona i que es veurà amb el temps i la seva aplicació.

Vàreu dir que miraríeu de reunir-vos amb les comunitats autònomes per fer una regulació marc del lloguer turístic. Quina proposta els fareu?

Afecten a aquesta matèria almenys dues lleis: la de propietat horitzontal i la d’arrendaments urbans. Sabent això, hem de fer una regulació que cada comunitat pugui adaptar al seu cas: n’hi ha que creuen que això és una oportunitat i volen que avanci i n’hi ha d’altres, com la nostra, que ho volen limitar o regular perquè troben que hi ha massa turistes.

La pregunta és obligada. La secretària d’Estat creu que hi ha saturació turística a les Illes Balears?

En moments puntuals i indrets concrets, hi ha saturació. Hi ha molts de turistes concentrats al mateix lloc, al final estam parlant d’això. Al conjunt d’Espanya, hi ha zones saturades i hi ha zones que sí, la diversitat és enorme. La Secretaria d’Estat veurà, conjuntament amb les comunitats autònomes que tenen aquest problema, quines són les causes i com podem abordar-les.

Quan us telefonen els hotelers, què us demanen?

Ara mateix, que ens vegem. Fer feina junts, reunir-nos i posar-me damunt la taula les qüestions que per a ells són importants i que ens afecten a la Secretaria d’Estat. Amb l’anterior govern no hi havia aquesta comunicació.

El govern del PP no es comunicava amb els hotelers?

No.

Què podreu fer aquests dos anys per millorar la situació de les zones turístiques madures com la Platja de Palma?

És necessari que hi hagi recursos per ajudar-les perquè es reconverteixin, que millorin, que siguin destinacions modernes i que deixem de posar-los l’etiqueta de ‘madures’. Ara ens queden uns mesos de gestionar aquests pressupostos que ja tenim aprovats i també de fer feina amb els pressupostos de l’any que ve per a aquesta qüestió.

Quina valoració fa el PSIB de l’ecotaxa? Creis que es pot aplicar a altres zones de l’Estat?

Faig una valoració molt positiva d’aquesta segona ecotaxa i, de fet, aprofit per dir que va ser un error garrafal derogar la primera. Hem tirat 1.000 milions d’euros que hauríem pogut recaptar aquests deu anys.

És competència de Treball, però vós creis que en aquests dos anys podreu regular les malalties professionals i les càrregues de treball de les cambreres de pis?

La idea és que sí, la ministra hi està molt compromesa. No tenim la competència directa, però hi farem feina i ajudarem en tot allò que sigui possible.

Vós sou la dona forta del PSIB a Madrid. Quina relació tenen la presidenta Armengol i el president Sánchez?

Molt bona, fluïda.

Quina influència té Armengol en el govern central?

No us puc dir ben bé quina influència té, el que us puc dir és que l’escolten. Pedro Sánchez la valora molt, l’escolta i l’ha posada d’exemple més d’una vegada. Crec que el president ha pres com a referència la manera de fer del Govern de les Illes Balears.

Darrerament el PSIB s’ha desmarcat o ha matisat coses que ha fet el PSOE estatal. Creis que ho seguirà fent amb Sánchez a la Moncloa?

Jo veig sintonia entre els dos governs. No sé si hi pot haver divergències, però la manera de fer és similar: reconeixem drets socials, escoltam la gent, tenim empatia...

I malgrat aquesta sintonia, no s’ha avançat en la negociació del REB, no es refarà el sistema de finançament. No creis que aquestes qüestions que abans s’atribuïen al PP ara poden perjudicar el PSIB en vista a les eleccions de 2019?

Veurem com va el finançament. En el REB es fa feina. Hi pot haver alguna qüestió que no es farà al 100% com el Govern voldria, però hi ha una bona sintonia i el govern de Pedro Sánchez donarà una resposta als ciutadans de les Illes Balears.

Sembla que per al PSIB, tenir el PSOE al govern d’Espanya és com una arma de doble tall. Deixa de tenir l’excusa que el govern central no li fa cas.

Sí, teniu raó. Però de tota manera jo crec que, a pesar de les qüestions puntuals que pugui haver-hi, la balança serà absolutament positiva i ens beneficiarà.

A les Balears, els socialistes teniu experiència en govern plurals. Creis que Sánchez ha encertat optant per fer un govern monocolor sense ni tan sols incloure independents propers a Podem o els sobiranistes?

Jo crec que és un encert, però que com tot també té un risc. És un govern pensat per gestionar un moment difícil, en una legislatura curta i altres qüestions com la situació de Catalunya. Hi havia temes que feia anys que no s’abordaven perquè el PP feia poca acció política. És necessària l’entesa i parlar amb tots els partits de la cambra. I això que seria una feblesa jo crec que pot ser bo: en aquests moments, la necessitat evident de parlar amb tothom matisa les solucions i crec que beneficiarà el govern i a tothom.

L’aritmètica obligarà també el govern a parlar amb els independentistes. Cap on creis que avança la qüestió catalana?

De moment, hem deixat de crispar i tensionar. Amb Rajoy sempre pareixia que les coses no podien anar pitjor i després hi havia un comentari, una acció, una sortida de to que efectivament ens feia anar a pitjor. La meva percepció és que això s’ha acabat i que es treballa per llevar tensió, llevar crispació i avançar per al diàleg: aplicar política a allò que és un problema polític.

stats