Parlament
Política02/01/2024

La Bíblia, 'Star Wars' i Primo de Rivera: a qui citen els polítics en el Parlament?

Una de les més recents i cridaneres ha estat la referència a l'entrenador de jedi més llegendari per per part del conseller d'Empresa

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaEls diputats i els membres del Govern recorren a diverses i variades fonts d'inspiració quan pugen a la tribuna del Parlament per defensar els seus postulats o exposar els seus projectes. Fragments de la Bíblia, els consells del mestre Ioda i, fins i tot, falangistes com el mateix Primo de Rivera són alguns exemples dels personatges que citen els parlamentaris en les seves intervencions.

Una de les més recents i cridaneres ha estat la referència a l'entrenador de jedi més llegendari per part del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro , durant el debat dels pressupostos autonòmics.

Cargando
No hay anuncios

"Si errors no has comès i així i tot perdent estàs, un joc diferent hauries de jugar", va dir el conseller dirigint-se a l'oposició. La resposta va venir del socialista Llorenç Pou, que va afegir allò de "la por és el camí cap al costat fosc. La por porta a la ira, la ira porta a l'odi i l'odi porta al sofriment" per tancar una de les seves rèpliques.

Les referències, en tot cas, s'estenen més enllà d'Star Wars. També en el ple dels comptes autonòmics, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, filòleg clàssic de formació, havia recorregut a la Bíblia i emprat el llatí per referir-se a l'acord entre el PP i Vox per aprovar els pressupostos de 2024. "Pater, dimitte illis senar enim sciunt quid faciunt", traduït per "Pare, perdona'ls perquè no saben el que fan".

Cargando
No hay anuncios

Als textos sagrats va recórrer una vegada el portaveu socialista, Iago Negueruela, també a compte de les relacions entre els socis d'investidura. En el debat del sostre de despesa el 7 de novembre, el socialista va recórrer a Pilat quan va dir "innocent soc de la mort d'aquest home, vosaltres veureu el que feu, l'escrit escrit està". Estava demanant al PP que trencàs amb Vox.

Les referències religioses o espirituals no falten en els debats parlamentaris. Al juliol, durant el debat d'investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, va citar el bisbe sud-africà i cèlebre pacifista Desmond Tutu –"Si ets neutral en situacions d'injustícia has triat el costat de l'opressor, si ets neutral en situacions de desequilibri, t'has posat al costat del més fort"– mentre es debatia sobre la presència social del català i el castellà.

Cargando
No hay anuncios

En el mateix debat, el menorquinista ja havia recorregut al papa Francesc i a la seva encíclica Fratelli tutti per parlar de l'impacte de les polítiques liberals sobre els més desfavorits: "Si la societat es regeix primàriament pels criteris de la llibertat de mercat i de l'eficiència, no hi ha lloc per a ells, i la fraternitat serà una expressió romàntica més".

En aquell mateix debat, Marga Prohens s'havia presentat com a candidata a presidenta citant i assumint els postulats del premi Nobel i filòsof Bertrand Russell, quan va dir que "un autèntic liberal es distingeix no tant pel que defensa, sinó per l'actitud amb la qual ho defensa, la tolerància antidogmàtica, la cerca del consens i el diàleg com a essència democràtica".

Cargando
No hay anuncios

A científics, concretament els 1.600 que van signar una carta assegurant que "no hi ha cap emergència climàtica", va recórrer el portaveu adjunt de Vox, Sergio Rodríguez, en el debat d'una moció sobre transició energètica a la fi de setembre. El diputat de Vox ha estat protagonista en algunes sessions, precisament a compte de les seves fonts d'inspiració, com quan el 21 de desembre va acudir al fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera, afirmant que "no es pot parlar de pàtria en un poble que no té el pa i no coneix la justícia". Just fa un any, també en un debat de pressupostos, va citar el també falangista Ramiro Ledesma, que va dir que "només els rics poden permetre's el luxe de no tenir pàtria".

Pel que fa a personatges cèlebres, pensadors, filòsofs o grans erudits figuren igualment Ciceró, citat pel mateix Rodríguez, i "la naturalesa vol que l'amistat sigui auxiliadora de les virtuts i no company dels vicis" de Sèneca.

Cargando
No hay anuncios

No falten, a compte del treball de la classe política, les més recurrents i sabudes. El passat 20 de desembre, Pedro Álvarez va recordar el cèlebre "en política es pot fer tot menys el ridícul", de l'expresident català Josep Tarradellas; i a l'octubre, a compte de la creació d'una comissió sobre la digitalització a les aules, la diputada de Vox Manuela Cañadas va portar a col·lació allò de "si vols que alguna cosa es faci, nomena un responsable, i si vols que es demori eternament, nomena una comissió", que s'atribueix a Napoleó. A principi d'octubre, el socialista Llorenç Pou havia recorregut a les diferències, apuntades per Winston Churchill, entre "els polítics que creen problemes i els que els solucionen".