Biel Barceló: “Qualsevol passa meva era analitzada i criticada”
PalmaBiel Barceló va ser vicepresident del Govern i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme des del 2015 fins a la setmana passada. Va dimitir quan es va conèixer que havia viatjat al Carib de franc convidat per un programa de televisió, i la seva successió va obrir una crisi al Govern.
Ha sorprès que amb la llarga trajectòria política que acumulau no valoràssiu l’impacte del vostre viatge. Com vàreu cometre aquest error?
Sempre he assumit les crítiques polítiques i a la meva gestió, però els meus espais els he tractat amb molt de respecte i, quan la crítica ha anat cap a aspectes que no tenien a veure amb la política, m’ha semblat molt gratuïta. He col·laborat amb aquest espai i hi continuarè col·laborant; no em canviaran la manera de fer les coses. Ara, vist en perspectiva, pens: “Biel, no hi hauries d’haver anat”, ho reconec, però encara pens que no he fet res malament: dins un espai on col·labor se m’ofereix anar de viatge amb tots els col·laboradors i hi vaig amb tota la normalitat. Però qualsevol passa era vigilada, analitzada i, per descomptat, criticada.
Aleshores considerau que la dimissió no respon a un incompliment del codi ètic sinó a la pressió?
No vull valorar si incompleix o no el codi ètic. Sí que és cert que a ningú no se li escapa i ningú no pot negar que he tingut una vigilància extrema. D’una banda, el tema dels contractes i la dimissió de Pere Muñoz, a més del tema i la dimissió posterior de Pilar Carbonell, és una acumulació de pressió sobre no només la Conselleria i el Govern, sinó també sobre meu.
Teniu por d’acabar imputat pel cas Contractes?
No he fet res mal fet. En Pere ha fet una excel·lent gestió reconeguda per tots aquells que han tingut tracte amb ell i estic segur que el contracte que es va fer, el de l’ATB del baròmetre turístic amb l’empresa de Jaume Garau, té els informes corresponents, ha estat auditat i no té res mal fet. Jo no he donat cap instrucció ni he firmat res, per això la imputació seria sorprenent.
Com d’afeblides queden les relacions amb el PSIB després de la crisi?
No és fàcil. Quan hi ha crisis, evidentment les relacions se’n ressenten i es posen a prova. I no ha estat fàcil aquestes mesos. Més enllà d’això, sempre he intentat mantenir la mateixa actitud dialogant, positiva, d’intentar que les coses anassin bé, tot i les empentes i ensopegades.
Però els socialistes us responsabilitzen de totes les crisis que ha patit el Govern...
Des del punt de vista mediàtic, ha estat molt espantós tot. No vull repassar tot el que ha passat perquè no es tracta de fer retrets, però si ho hem de mirar tot... No vam tenir res a veure amb la successió al Parlament, que hi hagi diputats d’altres grups polítics imputats no té res a veure amb nosaltres, que hi hagi hagut nomenaments de parelles que han estat qüestionats no ha tingut res a veure amb nosaltres... Jo he defensat cada una d’aquestes decisions i he demanat que es fes el mateix respectant el que nosaltres decidim.
Continuareu com a diputat?
Al gener ho decidiré. Serà una decisió personal, però la vull parlar amb el partit i amb la coordinadora, Bel Busquets, i decidir què és el millor per al partit i també el que més em convé a mi. Si la decisió és partir, tornaré a la meva plaça de lletrat; si és continuar, no seré un diputat que s’amagui, seré un diputat implicat, que donaré la cara. Sigui quina sigui la decisió, la meva implicació perquè les coses vagin bé, perquè na Bel Busquets pugui triomfar, perquè el Govern pugui repetir i perquè el projecte de MÉS pugui continuar amb força serà total i absoluta.
Seria Fina Santiago una bona candidata per al 2019?
Sí.
La votaríeu en unes primàries?
Dependrà de qui s’hi presenti i qui no. Tenim tota una sèrie de persones molt preparades i una d’elles és Fina Santiago.
Un diputat us va felicitar per trobar l’equilibri entre les crítiques. Hi estau d’acord o més aviat el que heu fet és fer enfadar tothom?
Depèn de com es miri. Gent com Aptur, que defensa el lloguer turístic, ens ha dit que havíem tancat, que no els deixàvem fer res, una posició que han repetit aquí -al Parlament- El PI i el PP. Però el moviment ecologista ens acusava d’obrir la porta perquè vinguin els desastres del món. Ni una cosa ni l’altra. No obrim perquè les condicions són molt estrictes i tampoc no tancam perquè recollim totes les modalitats turístiques i hi ha una realitat que, ens agradi o no, existeix.
Què canviaríeu de la vostra gestió?
De l’impost de turisme sostenible no canviaria res, crec que la fórmula que hem utilitzat és molt adequada. Pel que fa al lloguer turístic, no és la regulació que jo hauria volgut. S’ha hagut de parlar i consensuar amb moltíssima gent i hi hem incorporat qüestions que els consells i els ajuntaments, especialment Palma, Eivissa i Calvià ens demanaven. La normativa és la que és amb les aportacions de tothom. És el que jo hauria planificat? S’hi assembla molt, al 80%.
Què passa a l’altre 20%?
Que és producte de qüestions que s’han introduït pels consensos. No oblidem que parlam d’una normativa molt delicada que ha estat impugnada per tot i crec que la gent, d’això, no n’és conscient. La nostra és, de moment, de les poques que no s’ha impugnat perquè donam la competència de zonificar a qui la té, els consells.