Bons turístics i formació per als treballadors del turisme: els acords de la cimera valenciano-balear
Armengol i Puig impulsen la 'via mediterrània' i exigeixen un major federalisme i una reforma del sistema de finançament autonòmic
PalmaEl Govern i la Generalitat Valenciana impulsaran bons turístics conjunts perquè els ciutadans illencs puguin visitar el País Valencià i viceversa. Aquest és un dels principals acords sorgit de la segona cimera bilateral entre les dues comunitats, anunciat pels dos presidents autonòmics, Francina Armengol i Ximo Puig. El programa pioner a l'Estat 'Val-Bal' inclourà, així, descomptes d'un 15% en el turisme entre ambdós territoris, en temporada baixa, "per estrènyer els lligams culturals i humans dels nostres dos pobles", ha explicat Puig.
Les referències a aquests "lligams" han estat constants al llarg de la roda de premsa dels dos caps d'Executiu, en la cloenda de la cimera. Puig i Armengol han parlat d'un pont metafòric entre les dues autonomies, "el pont Jaume I", a més d'impulsar la 'via mediterrània' per esquivar la crisi econòmica arran tant de la pandèmia com de la guerra a Ucraïna actualment. "Alguns viuen només de crispació i polèmiques, a la Mediterrània el diàleg s’imposa al renou", ha explicat la presidenta de les Balears. "En tot allò que puguem caminar junts, ho farem", ha afegit Puig.
De la mateixa manera, Armengol i Puig reclamaran a Madrid la creació d'un fons estatal de formació, gestionat per les comunitats, que vagi adherit als fixos discontinus turístics, una figura molt present a les dues regions per l'estacionalitat del sector. La intenció és que aquests fixos discontinus passin a estar d'alta també en la temporada baixa a través de formacions a les empreses, per reduir la precarietat, desestacionalitzar i "augmentar la competitivitat del sector".
D'altra banda, la Generalitat i el Govern balear han establert la mobilitat sostenible com un altre dels acords centrals. "La sostenibilitat no és una opció, és responsabilitat de tothom. Tenim el compromís de ser els motors europeus de la mobilitat elèctrica i neta", ha subratllat Armengol. Un dels participants de la cimera, el director de la Fundació Marilles, Aniol Esteban, ja va exigir aquest dimecres un 'pacte blau', ja que "la Mediterrània és la gran oblidada". A aquest fet s'hi ha referit avui Armengol en anunciar "l'objectiu ambiciós" que la Mediterrània "sigui el lloc on va començar la recuperació dels oceans i la recuperació de la biodiversitat". Un altre dels acords fa referència a l'intercanvi cultural, amb un programa d'intercanvi d'artistes i creadors entre el Centre de Cultura del País Valencià i el Museu Es Baluard de Palma.
Federalisme i finançament autonòmic
Els dos caps d'Executiu han incidit en la visió federalista. Puig ha explicat que "per guanyar cohesió cal revertir la desigualtat territorial i revertir les dinàmiques centralitzadores; federar no és separar, és unir". "Des de les autonomies gestionam millor", s'hi ha sumat Armengol. Com s'ha subratllat al llarg de la cimera, els governs de les Balears i del País Valencià reclamen una reforma del sistema de finançament autonòmic, caducat des del 2014, fet que consideren "una anomalia", atès que les dues regions en surten perjudicades, del model actual.