El 'govern del Botànic' es trenca a l'hora d'instar l'Estat a retirar els recursos contra el dret civil valencià

La proposició presentada per Compromís ha estat aprovada amb els vots del PP i del PSPV. Podem s'ha abstingut i C's hi ha votat en contra

La diputada de Compromís a les Corts Valencianes Isaura Navarro.
Acn
13/04/2016
2 min

ValènciaLes Corts Valencianes han aprovat aquest dimecres una proposició no de llei de tramitació especial d'urgència sobre la retirada dels recursos d'inconstitucionalitat plantejats pel govern de l'estat espanyol contra les lleis de desplegament del dret civil foral valencià, presentada pel grup Compromís. En concret, la iniciativa reclama la retirada dels recursos a la de règim econòmic matrimonial, a la de relacions familiars de fills i filles els progenitors dels quals no conviuen i a la llei d'unions de fet.

La proposició insta el Consell a sol·licitar al govern espanyol la retirada, via desistiment, dels recursos al Tribunal Constitucional contra les lleis, aprovades per les Corts Valencianes, i refermar el dret al desenvolupament legislatiu del dret civil foral valencià. La proposició no de llei ha comptat amb 68 vots a favor però no de tots dels partits que donen suport a l'anomenat 'govern del Botànic' –nom que ha rebut el pacte que PSPV, Compromís i Podem van subscriure al juny per governar la Generalitat Valenciana–. Avui a les Corts, Compromís i el PSPV hi han votat a favor i Podem s'ha abstingut. El PP ha votat a favor i Ciutadans en contra de la seva aprovació.

La iniciativa de Compromís ha afegit una esmena del PP que reclama que qualsevol reforma constitucional respecti la capacitat normativa plena en matèria de dret civil del País Valencià.

En la defensa de la proposició no de llei, la diputada de Compromís Isaura Navarro ha demanat un vot a favor per solucionar el que no es va fer la passada legislatura, quan es va aprovar una iniciativa semblant i "el PP no va fer res" i "va aprovar una norma per un partit que quan governa interposa recursos". Navarro ha reclamat el suport de tots els grups com "un vot per la igualtat dels valencians amb la resta de pobles que volen desenvolupar el dret civil" quan hi ha altres territoris que ja ho estan fent.

Al seu torn, la diputada del PP María José Ferrer de San-Segundo ha remarcat que el seu grup sempre ha estat a favor del dret civil foral valencià i ha assegurat que l'Estat "té també un deute històric en el reconeixement del dret civil valencià". Ferrer de San-Segundo ha lamentat que el PSOE no retirés els recursos quan governava i ha defensat que el País Valencià "no pot ser la pagafantes d’Espanya".

El síndic socialista Manuel Mata ha anunciat el vot a favor del PSPV-PSOE per "lleialtat amb el govern" però ha indicat que l'actual societat no és la mateixa que la del 1707. Així mateix, Mata s'ha mostrat partidari de la derogació de totes les lleis del dret civil que perjudiquin les dones. En aquest sentit, ha estat molt crític amb la llei de la custòdia compartida.

La diputada de Podem Fabiola Meco ha anunciat una "abstenció constructiva" del seu grup i ha apel·lat a la reforma de la Constitució en aspectes de plurinacionalitat i distribució competencial. "Aquesta és la via de solució estable per al dret civil foral valencià", ha dit, i ha afegit que la retirada dels recursos al TC era "una mala drecera".

Per últim, el diputat de Ciutadans Emigdio Tormo ha dit que el seu grup votaria en contra per no posar traves a un pronunciament del TC, que ha de dirimir entre conflictes competencials. Tormo ha apostat per una reforma constitucional i ha assenyalat no entendre per què s'adreça aquesta iniciativa a un govern en funcions.

stats