Torra alenteix el calendari de la taula de diàleg entre governs
El president topa amb la urgència d'ERC i la Moncloa de fer la reunió aquest mes
Núria Orriols / Mariona Ferrer I Fornells
18/02/2020
4 min
Barcelona / MadridQuan el president de la Generalitat, Quim Torra, es va reunir amb el vicepresident, Pere Aragonès, el passat 2 gener, va advertir al seu número dos a l’executiu que el Govern no quedava vinculat a l’acord a què els republicans acabaven d’arribar amb el PSOE per investir Pedro Sánchez. Un pacte que incloïa una taula de diàleg entre governs amb un calendari: s’havia de reunir per primera vegada quinze dies després de la formació del govern PSOE-Podem. Un mes i mig més tard, Torra ha assumit el diàleg entre governs, però amb el seu propi tempo i amb la voluntat de renegociar les condicions. El primer símptoma, de fet, va ser la mateixa reunió entre el president català i l'espanyol al Palau de la Generalitat –no prevista d’entrada en el document rubricat per Esquerra i el PSOE–. El segon capítol ha sigut la qüestió del mediador (JxCat l’exigeix i Esquerra diu que no és imprescindible). Per últim, ara hi ha la data de la reunió entre els dos governs. Si bé Pedro Sánchez està obert a fer que sigui aquest febrer, des de la presidència de la Generalitat alenteixen el calendari.
Aquest dimarts la portaveu de l’executiu i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que fer-la al febrer "no és una prioritat" i que estan treballant perquè la "negociació sigui un èxit" més que en el calendari. "No ens apressa" la qüestió de la data, ha dit Budó, malgrat que a primera hora el cap de files d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, havia fet declaracions en sentit contrari: s’havia mostrat convençut que seria la setmana que ve.
També la Moncloa en la roda de premsa posterior al consell de ministres del migdia –presidit excepcionalment per Felip VI–, ha mantingut que la primera reunió de la taula entre governs s’ha de produir aquest mes de febrer. "Al final els partits independentistes es posaran d'acord", afirmen fonts de la Moncloa, que acusen Junts per Catalunya de posar pals a les rodes a la trobada. "Alguns partits haurien de sortir de l'estratègia electoralista", assenyalen. Per a la Moncloa, "no té sentit" que el Govern digui que ara no té pressa quan la taula de diàleg ha sigut una "reivindicació". La crítica a JxCat, però, se l’han estalviat públicament. La portaveu del govern de coalició, María Jesús Montero, ha assegurat que no volen entrar a valorar "les converses internes que pot tenir el govern de Catalunya".
Budó no ha volgut valorar si hi ha discrepàncies amb Esquerra sobre la data de la reunió i només ha puntualitzat que qui es va comprometre a reunir la taula de diàleg al febrer va ser Pedro Sánchez, no Quim Torra, que no va posar dates concretes. D’aquesta manera, ha obert la porta al fet que la trobada es faci la primera o la segona setmana de març. La portaveu tampoc s'ha volgut mullar en la qüestió del mediador –no ha aclarit si era condició sine qua non per seure per primer cop a negociar ni si ahir la cimera independentista va arribar a algun acord sobre això.
Però la posició d'Esquerra dista de la Mertixell Budó i, en aquest assumpte, és la mateixa que la del govern espanyol. Dilluns la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ja va dir que la taula de diàleg s'havia de reunir "com més aviat millor", igual que Gabriel Rufián. "S'ha de reunir la taula", defensen des de la direcció d'Esquerra –informa Quim Bertomeu–. No és la primera vegada que els republicans discrepen de Budó, malgrat que els dimarts exerceix de portaveu del Govern. Sense anar més lluny, la setmana passada la consellera va refredar que les eleccions catalanes es convoquin just després d'aprovar-se els pressupostos, cosa que ja va generar recels a ERC, que volen comicis immediatament un cop el Parlament doni llum verda als comptes.
En tot cas, perquè es reuneixi per primer cop aquesta taula de governs, abans s’haurà de nomenar un equip tècnic que prepari l’ordre del dia. Aquest grup, segons Budó, també ha de ser designat pel president. Una de les opcions és que els membres de l'equip tinguin perfil polític, ja que seria una manera de donar entrada als partits en la negociació.
En marxa la Comissió Bilateral
Del que sí que ha donat detalls la consellera de la Presidència és de la Comissió Bilateral. I no és un assumpte menor: el president vol engegar de manera paral·lela la taula de governs i també la Bilateral per diferenciar dos nivells de negociació. En la taula de governs hi vol abordar el conflicte polític –la delegació catalana hi defensarà l’amnistia i l’autodeterminació–, mentre que en la Comissió Bilateral hi vol parlar els traspassos pendents de l’Estat. En aquest sentit, Budó ha anunciat que la setmana que ve el conseller d’Acció Exterior i Afers Institucionals, Alfred Bosch, que és qui té la competència per convocar-la conjuntament amb l’Estat, portarà a la reunió de Govern un esborrany de l’ordre del dia d'aquest fòrum.
El president hi vol tractar els 44 punts que va proposar Pedro Sánchez –entre els quals hi ha la reforma del finançament–, amb l’objectiu que la taula entre governs deixi de banda les qüestions de gestió i se centri en intentar resoldre el "conflicte polític".
JxCat i ERC airegen les diferències sobre el mediador als passadissos del Congrés
Les discrepàncies entre socis de Govern a Catalunya s'han traslladat aquest dimarts als passadissos del Congrés. La portaveu de JxCat, Laura Borràs, i el d'ERC, Gabriel Rufián, han exposat les diferències sobre la taula de diàleg. A l'entrada de la junta de portaveus, Borràs ha assegurat que és una "obligació" que hi hagi un mediador a la taula de diàleg. Per a Rufián, en canvi, reclamar aquesta figura suposa una "pressió contraproduent" per a l'inici del diàleg.
"Quan un no té res a amagar i no vol faltar a la seva paraula, no passa res que hi hagi un tercer", ha dit Borràs sobre el mediador, assegurant que no és una qüestió de JxCat sinó una petició votada pel Parlament de Catalunya. Al cap de pocs minuts i preguntat pels periodistes, Rufián ha replicat apuntant a una divisió interna en el partit de JxCat. "Tot el meu respecte a l'espai convergent i al seu debat intern", ha respost fins a tres cops davant la insistència de la premsa. "Els hi puc dir 155 cops", ha dit per concloure l'assumpte i recordant que l'important és "deixar enrere la falta de diàleg".