El PP, Ciutadans i El Pi ataquen l'ecotaxa i demanen més agilitat a l'Administració

El debat electoral organitzat per la patronal CAEB mostra coincidència en la necessitat d'un millor finançament per a les Illes

Els partits de dreta i El Pi ataquen l'ecotaxa i demanen més agilitat a l'administració
Carles Tudurí
07/05/2019
4 min

PalmaLa necessitat d'un major finançament per a les Illes i l'aposta per la Formació Professional han estat els principals punts de coincidència en matèria econòmica dels representants dels principals partits que s'han reunit a la seu de la patronal CAEB per presentar les seves propostes. En canvi, la pressió fiscal i l'Impost de Turisme Sostenible han marcat una clara línia entre els partits d'esquerra i els de dreta. El PP, Ciutadans i El Pi s'han mostrat partidaris d'abaixar impostos i reduir o eliminar l'esmentat impost, mentre que el PSIB i Unides Podem volen augmentar la tributació de les classes més altes i deixar l'ecotaxa com està.

Més de 150 empresaris i responsables d'associacions empresarials adscrites a la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) han omplert aquest dimarts el saló d'actes de CAEB en la Trobada Empresarial Eleccions 26-M organitzada per la patronal, on han pogut escoltar les propostes dels candidats dels principals partits amb representació al Parlament en matèria econòmica.

En l'acte hi han participat Gabriel Company, candidat a la presidència del Govern del Partit Popular; Miquel Ensenyat, número u de la llista de MÉS per Mallorca; Jaume Font, candidat al Govern d'Ell Pi; Patricia Guasp, número dos de la llista autonòmica de Ciutadans; Antònia Martín, segona en la llista al Parlament d'Unides Podem, i Iago Negueruela, representant del PSIB-PSOE.

Company ha anunciat la seva intenció d'abaixar impostos, "ja que els ciutadans paguen més de 900 euros a l'any, el doble que el 2012", i de recuperar la legislació del seu partit en matèria turística, agrària i de sòl. Ha criticat que les inversions milionàries dels empresaris no estiguin acompanyades per inversions públiques i s'ha mostrat partidari de donar un fort impuls al turisme. També ha explicat que es vol agilitzar la tramitació d'expedients públics, amb un màxim de tres mesos per a la seva aprovació, i les llicències d'obres, que s'hauran de tramitar en menys de tres mesos.

El representant de MÉS, Miquel Ensenyat, ha insistit en la necessitat d'un REB i d'una cogestió aeroportuària i portuària per poder tenir poder de decisió a l'hora d'administrar aquestes importants infraestructures. També ha destacat la importància d'alguns sectors, com el nàutic, l'audiovisual o l'economia verda, i, sobretot, del sector energètic.

El candidat d'El Pi, Jaume Font, ha iniciat la seva intervenció amb una defensa de la sostenibilitat i assegurant que el seu partit és el que fa més esforços en cercar consensos. Ha criticat durament l'excés de burocràcia per tirar endavant qualsevol mena de projecte o planejament i ha reclamat un gran pacte en determinades àrees, sobretot en tema d'habitatge, en considerar que l'Institut Balear de l'Habitatge està molt mal gestionat. També ha destacat la necessitat de "cuidar al màxim" els turistes.

Patricia Guasp, de Ciutadans, ha anunciat que el seu partit és partidari d'una menor pressió fiscal i d'eliminar barreres reguladores. El seu partit escurçarà els terminis de pagament de l'Administració pública, potenciarà el Centre Balears Europa i eliminarà despeses innecessàries. També s'ha mostrat partidària de flexibilitzar els horaris comercials i d'eliminar l'Impost de Turisme Sostenible.

Després ha parlat Antònia Martín, d'Unides Podem, que ha subratllat la necessitat d'incrementar la inversió en formació i temes socials. La reforma fiscal que proposen permetrà recaptar més doblers per fer font a un pla d'habitatge o la millora de la sanitat i per combatre el fracàs escolar. També ha proposat mesures per incentivar la transició energètica.

Iago Negueruela, del PSIB-PSOE, ha fet un repàs de les fites aconseguides pel govern d'Armengol, del qual és conseller de Treball, i ha destacat el diàleg que ha desembocat en una baixa conflictivitat laboral. Ha posat l'accent en la innovació i en la formació, destacant sobretot l'aposta per la Formació Professional dual, ja que s'ha passat de 5 a 15 centres integrats en tan sols quatre anys. Ha criticat la idea dels partits de dretes d'abaixar impostos i els ha demanat d'on retallaran si tenen menys ingressos.

Entre les preguntes del públic han destacat algunes referents a l'alt preu de combustible a les Illes, a la regulació del tot inclòs, a la formació dins les empreses o l'Impost de Turisme Sostenible.

Els enfrontaments més importants els han protagonitzat Company i Negueruela, sobretot pel que fa al REB, ja que mentre que el dirigent popular ha acusat el PSOE d'haver refusat un Règim Especial negociat amb el ministre Montoro, Negueruela ha assegurat que el REB aprovat per Pedro Sánchez implica una clara millora per a l'economia de l'Arxipèlag.

Valoració de CAEB

Per part seva, la presidenta dels empresaris ha advertit als representants polítics que les Balears travessen una situació d'"alentiment econòmic" i "baix creixement", per la qual cosa ha demanat als futurs governs –autonòmics, locals i municipals– que surtin de les eleccions del 26-M que "les administracions funcionin bé".

Els nous governs, ha subratllat, "tindran a les seves mans contribuir que aquesta desacceleració de l'economia balear es cronifiqui o empitjori, o bé que les empreses trobin suports per millorar la situació".

En la presentació de l'acte, la presidenta de CAEB, Carmen Planas, ha agraït als candidats la seva participació, assenyalant que "les empreses som el motor de l'economia, som les que cream ocupació, i qualsevol mesura presa des de les administracions hauria de ser facilitadora de l'activitat econòmica de les empreses, evitant, en tot cas, posar-hi traves". "Perquè pugui augmentar el benestar dels ciutadans, els sectors públic i privat han de treballar junts i anar en la mateixa direcció", ha afirmat.

stats