La campanya s'embruta pels casos de compra de vots
El PSOE treu ferro a uns episodis que poden donar ales a discursos contra la legitimitat electoral
MadridJa no és un únic cas aïllat a Melilla, sinó diversos episodis puntuals de presumpta compra de vots en diferents zones de la geografia espanyola que han contaminat el tram final de la campanya electoral. Amb el risc que puguin caure pedres a la seva pròpia teulada, el degoteig de casos ha acabat portant el PP a demanar explicacions al líder del PSOE, Pedro Sánchez, després que el seu partit hagi sigut el més mal parat en les últimes hores. Quan falten tres dies per als comicis, aquest dijous han sortit a la llum fins a set nous casos de suposat frau electoral, entre investigacions judicials, denúncies de partits i avisos de la Junta Electoral. Certament, estan circumscrits a petites poblacions i no deixen de ser anecdòtics si es té en compte la magnitud de tot l’Estat, per bé que obre la porta al relat de la deslegitimació dels processos electorals que l’extrema dreta ha brandat en diversos països del món.
"Estem perplexos. [Pedro Sánchez] No es pot amagar. Algú que té responsabilitat pública s’ha de pronunciar", ha afirmat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un acte de campanya a Múrcia. Precisament, en un municipi d’aquesta regió, Albudete, li ha sorgit un nou front al PSOE. La seva candidata a l’alcaldia, Isabel de los Dolores Peñalver, ha hagut de declarar davant la Guàrdia Civil per un suposat cas de compra de vots. També hi estaria implicat un membre de la llista del PSOE al Parlament autonòmic. Fonts de Ferraz han volgut rebaixar al màxim el cas: asseguren que la investigació neix de la declaració de dos joves suposadament vinculats al tràfic de drogues que, interrogats per l’institut armat, haurien deixat caure que al poble hi havia una trama de compra de vots.
Dimecres el PSOE d’Andalusia ja es va veure obligat a apagar un incendi a Mojácar, a Almeria, i va actuar immediatament suspenent de militància cautelarment el número 2 de la llista en aquesta localitat. A la Moncloa i Ferraz no creuen que aquests casos els perjudiquin significativament diumenge, els circumscriuen a l’àmbit local i parlen, fins i tot, de "pur fang". Això sí, el PSOE també ha volgut actuar amb contundència i està decidit a apartar de les candidatures "immediatament" les persones que efectivament estiguin implicades en pràctiques irregulars.
Tanmateix, el PSOE no és l’únic partit que s’ha vist esquitxat. A l'illa de la Gomera s'investiguen presumptes irregularitats de la corporació, governada per l’Agrupació Socialista de la Gomera, en relació amb la gestió del vot per correu. El PP tampoc s’ha salvat de les sospites: la Junta Electoral ha advertit la candidatura de Valverde del Camino, a Huelva, que deixi d’oferir-se als ciutadans per ajudar-los a votar per via postal; i el PSOE ha denunciat mètodes de la formació conservadora que el PP ha desmentit a Casares de las Hurdes (Extremadura) i a Bigastro (Alacant). A Mazarrón (Múrcia) ha transcendit un àudio d’un membre de la llista del PP a joves del municipi en què els deia que si es volen estalviar haver de fer d’interventors durant la jornada electoral, li enviessin una foto del DNI.
Consultat per l’ARA, el politòleg Lluís Orriols coincideix que són casos puntuals i que la pulcritud de les eleccions no està en risc, però sí que aposta per reforçar el vot secret. Diversos partits ja s’han posicionat a favor de reformar la llei perquè el vot per correu sigui més garantista. "Una altra cosa és que s’utilitzi com a instrument per no acceptar els resultats electorals", reflexiona Orriols, que veu "preocupant" que en un context de tanta polarització hi hagi actors que puguin estar temptats a abonar-se a estratègies que als Estats Units i al Brasil han acabat amb assalts a les institucions. A l’Estat, PP i Vox han flirtejat amb el discurs de posar en qüestió l’empresa Indra –participada per l’Estat a través de la SEPI–, que s’encarrega de la transmissió i gestió de les dades electorals, però no del recompte.
“Enfangar la campanya”
La campanya ha estat marcada en la seva primera setmana per les llistes d’EH Bildu i en la segona pel presumpte frau electoral. Tot va començar a Melilla i amb el focus posat en el partit Coalició per Melilla, però el PP ja l’ha desviat i Feijóo ha exigit al PSOE que trenqui el pacte de coalició amb la formació local. En un míting aquest dijous al barri d’Entrevías, a Madrid, Sánchez no ha fet cap al·lusió a la polèmica, i només seria interpretable un dard a la dreta per "embrutar la campanya" que no ha concretat a què feia referència.
Els socialistes malden per donar la importància deguda a diverses notícies que han anat saltant en la penúltima jornada de campanya. Aquest dijous no només han sortit a la llum casos sobre compra de vots. Un jutjat de Granada ha implicat el número 3 del PSOE a Andalusia en una causa sobre el segrest d’una regidora del municipi de Maracena, a Granada, i també l’alcaldessa, Vanessa Martín. La seva parella hauria tancat dins del maleter del cotxe una regidora que guardava documentació relacionada amb un projecte urbanístic sobre el qual discrepava perquè hi podia haver irregularitats.
Fonts del PSOE subratllen que el jutge hagi decidit aixecar el secret de sumari precisament en aquestes dates i es pregunten si en un estat on hi ha hagut una policia patriòtica també hi pot haver problemes similars a la judicatura. Hi ha hagut més casos sobre càrrecs socialistes: un jutge madrileny ha acordat obrir judici oral contra l’alcalde de Galapagar i candidat a la reelecció, Alberto Gómez Martín, i altres càrrecs del consistori per presumpte assetjament laboral a la secretària general de l’Ajuntament. A més, el número 2 de la llista a Santa Cruz de Tenerife ha dimitit per un cas d’agressió física a un directiu d’un club de futbol.