El debat entre els candidats al Congrés: tòpics, atacs i manca de propostes
Veus Progressistes, Ciutadans, Podem, el PSIB i el PP confronten posicions a IB3 sobre àrees com el model d'estat, el finançament, la igualtat, l'educació i la sanitat
PalmaEls candidats balears al Congrés han protagonitzat aquest dilluns un debat al canal autonòmic IB3 que gairebé no ha anat més enllà dels atacs i els retrets, i que ha patit una mancança de propostes concretes més enllà dels tòpics. El format elegit per la radiotelevisió pública ha distribuït els continguts en cinc àrees: model d'estat i finançament autonòmic, ocupació, igualtat i benestar social, salut i educació i economia i fiscalitat.
La candidata del PP, Marga Prohens, ha estat l'encarregada d'obrir el debat i ha assegurat que els ciutadans es juguen en aquestes eleccions "molt més que una qüestió d'esquerres i dretes". Prohens també ha manifestat el compromís del seu partit per reformar el sistema de finançament. A més, la candidata popular ha destacat que són "els ciutadans de les Balears" els qui paguen "les factures de Pedro Sánchez amb els catalanistes".
Per la seva banda, Pere Joan Pons (PSIB), ha fet servir el passat per lloar la gestió dels socialistes, que varen contribuir "a la Transició, el desenvolupament de les comunitats autònomes i l'entrada a Europa". Després de fer referències a aquestes tres fites, Pons ha indicat que el seu partit apostarà per consolidar el REB i reformar el sistema de finançament, si governa. En els primers enfrontaments verbals amb Margalida Prohens, el candidat socialista s'ha referit a ella com "la senyora portaveu de Bauzá" i li ha deixat anar, reiteradament: "Lliçons, ni una".
D'altra banda, Joan Mesquida (Cs), que ha fet bona part dels seus parlaments en castellà, ha qualificat el REB de "paper banyat" i ha fet constar la seva llarga llista de retrets als socialistes i als populars fent referència a la "quota basca". La candidata de Podem, Antònia Jover, ha considerat urgent tenir un nou sistema de finançament perquè "s'està destruint el sistema de benestar". Guillem Balboa, aspirant a un escó al Congrés amb Veus Progressistes, també ha apostat per un canvi del model constitucional, perquè "s'està esgotant".
El ball de xifres de l'ocupació
En el capítol de l'ocupació, els candidats han emprat les xifres per atacar els adversaris. Mentre que Pere Joan Pons ha parlat de 70.000 llocs de feina nous aquesta legislatura, Marga Prohens ha afirmat que "cada dia es destrueixen 6.800 llocs de feina" a l'Estat. Antònia Jover ha recordat el compromís de Podem per "augmentar el salari a 1.200 euros", i Joan Mesquida ha dit que, mentre que l'atur "a Europa és del 7%", a Espanya "és del 14%". Per la seva banda, Guillem Balboa ha indicat que és d'allò més necessari "derogar la reforma laboral" per millorar les condicions dels treballadors.
Pons i Mesquida han protagonitzat en aquest punt un dels enfrontaments de la nit: si Pons retreia a Mesquida el seu suport al PP la passada legislatura, el candidat de Cs recordava que el partit taronja va voler pactar en primer lloc amb el PSOE, acord que no va ser possible a causa del boicot de Podem.
Igualtat i benestar social
En el tercer bloc del debat, Antònia Jover ha tornat a fer referència a l'incompliment de la Constitució, perquè el text legal afirma que "els ciutadans tenen dret a un habitatge", i ha indicat que Podem prohibirà els desnonaments "en cas que no hi hagi alternativa" i establirà una "renda garantida a les famílies sense recursos". A més, ha indicat la necessitat d'ampliar el concepte de violència de gènere més enllà de l'àmbit de la parella.
Joan Mesquida ha parlat de construir "una nació de lliures i iguals". En el terreny més concret, ha assenyalat que el seu partit canviarà la llei electoral i establirà que les famílies amb dos fills i les monoparentals amb un "seran considerades famílies nombroses". Guillem Balboa ha defensat la gestió del pacte, amb mesures com "la renda social garantida" o la "targeta sanitària universal". En el seu torn, Marga Prohens ha assegurat que el PP posarà fi a la bretxa salarial en cinc anys.
Pel que fa a les pensions, mentre que Prohens ha assegurat que el PP les revalorarà, Mesquida li ha recordat que el seu partit "ha buidat la guardiola dels pensionistes". Per la seva banda, Pons ha recordat que el PP llevà la targeta sanitària universal, i ha demanat a Prohens que demani "disculpes" per la mort d'Alpha Pam. Com a resposta, la candidata popular ha parlat de l'estat "de desesperació absoluta" del candidat socialista.
La llengua protagonitza el debat sobre educació
En l'apartat d'educació, el PP i Ciutadans han reivindicat una major presència del castellà a les aules. "S'hauria de poder estudiar en espanyol a tot Espanya", ha dit Mesquida. "Les famílies han de poder triar centre i llengua", ha dit Prohens per la seva banda; a més, ha assegurat que el PP eliminarà el català com a requisit a la Sanitat. Per la seva banda, Guillem Balboa ha lamentat que l'educació "sigui un camp de batalla ideològica" i que "encara no s'hagi derogat la LOMQE". El candidat socialista, Pere Joan Pons, ha recordat a Marga Prohens les més de 100.000 persones que sortiren al carrer "contra el TIL".
El model econòmic
Quant a l'economia i la fiscalitat, Guillem Balboa ha subratllat la necessitat de lluitar contra el frau la corrupció, i ha indicat que costen a l'Estat "160.000 milions d'euros". En canvi, Marga Prohens ha fet referència a la "revolució fiscal" que proposa el PP de Pablo Casado, amb receptes prou conegudes: eliminar l'impost de successions i donacions, baixar l'IRPF, incrementar les desgravacions fiscals i lluitar contra la presumpta turismofòbia. D'altra banda, Joan Mesquida ha apostat per facilitar la creació de noves empreses i per "eliminar la burocràcia". Antònia Jover ha reclamat que Bankia sigui una empresa pública i que els bancs tornin els 60.000 milions d'euros que va costar rescatar-los. Mentrestant, Pere Joan Pons ha definit el Govern d'esquerres com "un laboratori de bona gestió".