Crisi

Cardona abandona Vox i serà diputat no adscrit: "La meva dignitat està per sobre d'aquest sainet"

El parlamentari acusa la direcció estatal del partit d'haver pagat la seva disciplina amb "deslleialtat"

Cardona es dona de baixa de Vox

Palma"Veient la meva lleialtat, se m'ha pagat amb deslleialtat". El fins ara diputat de Vox Xisco Cardona ha resumit amb aquestes paraules els motius que l'han duit a presentar aquest dijous la dimissió de tots els càrrecs orgànics al partit i la seva baixa del grup parlamentari de Vox. A partir d'ara, passarà a ser un diputat no adscrit, perquè ha decidit no renunciar al seu escó. Cal recordar que la direcció estatal de la formació d'extrema dreta va optar dimecres per no represaliar els diputats que havien desobeït les seves directrius i va tancar la crisi interna sense un trencament. Però la sortida de Cardona, un dels dos diputats que s'havien mantingut disciplinats amb Madrid juntament amb Gabriel Le Senne, ha estat l'efecte col·lateral d'aquesta decisió. "La meva dignitat està per sobre d'aquest sainet", ha assegurat.

Amb aquesta decisió, Vox perd un diputat. "Això és una gran decepció", ha lamentat Cardona en declaracions des del Parlament, que ha apuntat al "nul suport" rebut per part de la direcció de Madrid: "La decepció és total, amb Vox Balears i amb Vox Espanya". El diputat es mantindrà també com a regidor a Maó.

La decisió de Cardona ha arribat després que la direcció estatal tancàs files amb la majoria del grup parlamentari en una reunió a Barcelona. El diputat havia demanat a Madrid que el protegís després del xoc intern i també que disciplinàs la portaveu del grup parlamentari, Idoia Ribas, i la seva mà dreta, Sergio Rodríguez, per haver desobeït les instruccions de l'executiva estatal. El xoc es va produir en el ple del Parlament en què Vox va tombar el sostre de despesa del Govern, en contra del criteri marcat des de Madrid, i va exigir que l'Executiu calendaritzàs l'aplicació de la lliure elecció de llengua a les escoles abans de votar a favor del primer tràmit per aprovar els pressupostos.

"Les instruccions que teníem eren imposar la lliure elecció de llengua, però tal com està previst a l'acord d'investidura que varen signar el PP i Vox", ha exposat Cardona: en el pacte entre les dues formacions no hi ha un calendari concret, sinó que es deixa en mans del Govern la implantació progressiva de la mesura. "Teníem instruccions d'aprovar aquest sostre de despesa", ha defensat. Tant Cardona com el president del Parlament, Gabriel Le Senne, varen defensar en el debat intern la disciplina envers les directrius de Madrid, però varen quedar en minoria i finalment varen optar per votar en contra del sostre de despesa, com la majoria del grup parlamentari, per evitar evidenciar una ruptura al grup.

Tot i això, Cardona està descontent amb el nou rumb estratègic que ha pres el partit, sota la batuta de Vox Balears, de pressionar al màxim l'Executiu del PP per accelerar l'aplicació de la lliure elecció de llengua a les escoles, una proposta que nombrosos sindicats i centres educatius ja han advertit que és inviable. "És inacceptable entrar en coaccions i xantatges", ha argumentat: "Si és legal, no és elegant, i a mi no m'hi trobaran". Cardona ha dit que la direcció estatal no li ha donat cap explicació sobre el tancament de files amb el grup a les Balears, i ha assegurat que només pot "dimitir i marxar" després d'aquest desenllaç.

stats