Política14/01/2016

Carles Puigdemont: "Tots els consellers saben que hauran de treballar amb la CUP"

En la seva primera entrevista com a president, assegura que està "completament segur" d'estar net de corrupció perquè no s'ha mogut "en el terreny de les comissions i les influències". El president de la Generalitat demana a Podem que se sumi al procés si el referèndum no és viable

Joan Serra Carné / Laia Vicens
i Joan Serra Carné / Laia Vicens

BarcelonaEl nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que encara que el Govern està format per persones de diferents partits (CDC i ERC) i amb diferents "sensibilitats", això no significa que hi hagi "discrepàncies ni criteris contradictoris". "Si diem que volem fer un nou país, s'ha d'assemblar poc al vell", ha argumentat Puigdemont en una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio, la primera que fa com a president.

La nova etapa

"Mantindré un caràcter dialogant amb la CUP i amb tothom"

Segons ha dit, caldrà canviar tant "les formes de fer política" com les maneres de "relacionar-se" perquè, al seu parer, si els ciutadans veuen que res canvia, el procés independentista es convertiria en "un viatge que la gent ens discutiria". "Són temps nous en què moltes coses les haurem de fer per primera vegada", ha avisat.

El dia que els 13 consellers del Govern han pres possessió del seu càrrec, el president ha confessat que està "content" perquè ja en coneixia a molts i és conscient de la seva "solvència, entusiasme i compromís". Tot i això, ha afirmat que el seu no serà un Govern "de persones", sinó que intentarà reflectir que es tracta d'un "Govern d'un procés molt col·lectiu i plural". Després del pacte 'in extremis' entre Junts pel Sí i la CUP, Puigdemont ha deixat clar que "tots els consellers saben que hauran de treballar amb la CUP", per exemple pel que fa a BCN World i per partides del pla de xoc social.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta línia, Puigdemont ha reivindicat que mantindrà un "caràcter dialogant" tant amb la CUP com amb la resta de grups. De fet, el president ha utilitzat ha rebaixat el to crispat que va utilitzar Mas en les seves últimes compareixences per referir-se a la CUP.

El president ha confirmat que no ha rebut cap trucada de felicitació del rei Felip VI ni del president espanyol en funcions, Mariano Rajoy. "Si no fa un gest de cortesia com trucar, diu molt poc del seu lideratge polític", ha opinat. Tampoc ha parlat amb cap dels líders dels altres partits polítics, com Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem), Albert Rivera (Ciutadans), Alberto Garzón (IU), ni tampoc dels presidents d'altres comunitats, com el president del País Valencià, Ximo Puig o el lehendakari Íñigo Urkullu.

Corrupció

"No trobaran res"

Puigdemont s'ha mostrat "completament" segur que està net de corrupció. Per demostrar-ho, ha posat d'exemples les auditories i controls que ha impulsat mentre ha estat alcalde de Girona. "He actuat sempre amb rectitud", ha afegit, en la primera pregunta que li ha formulat Mònica Terribas. S'ha mostrat "preparat" davant les confabulacions que intentaran "fabricar qualsevol cosa" i "li buscaran de tot" tal com va passar, ha dit, amb Mas i Xavier Trias. Segons ha afirmat, "no trobaran res". "No m'he mogut en el terreny de les comissions i les influències. He defugit manifestament d'aquest món", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

Els passos del procés independentista

"No hi haurà una DUI aquesta legislatura"

Com ja va fer en el seu discurs d'investidura el passat diumenge al Parlament, Puigdemont ha definit la nova etapa política que ara comença com el "temps de la postautonomia i la preindependència". Aquest lapse de temps, que el full de ruta pactat marcava en 18 mesos podria "durar una mica més o una mica menys", segons el mateix Puigdemont.

Ha argumentat que després del 27-S l'independentisme "té la força i la legitimitat" per iniciar la desconnexió. "No admetré que això es discuteixi", ha alertat, tot admetent just després que, en canvi, no hi ha prou suports "encara" per "declarar la independència", donat que Junts pel Sí i la CUP van sumar el 48% dels suports. Per això ha descartat fer una declaració unilateral d'independència aquesta legislatura.

Puigdemont ha garantit que la desconnexió amb Espanya es farà "amb la màxima garantia i d'acord amb la llei". Malgrat això, ha admès que no pot assegurar que tot i així l'Estat no "ataqui" els passos que faci el Parlament i la Generalitat cap a la independència.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Puigdemont ha dit que "caldria veure" si en un referèndum sobre la independència aquest 48% "no seria més", tenint en compte que una part dels votants de Catalunya Sí que es Pot aposten per un estat propi. En aquest punt, ha estès la mà al grup que lidera Lluís Rabell i s'ha mostrat "absolutament convençut" que trobaran punts d'acord amb aquesta força política en la nova etapa que ara s'obre.

La relació amb l'Estat

"Si l'Estat hagués donat les eines que ens calien, avui no seríem aquí. Fan tard"

Puigdemont ha afirmat que la independència "no és un fi en si mateix", sinó que és la via per "aconseguir unes eines" que Catalunya ara no té i que "no tindrà en el marc autonòmic". Per això, ha acusat l'Estat de l'augment de l'independentisme. "Si l'Estat ens hagués donat les eines que ens calien, avui no seríem aquí", ha pronosticat. Tot i això, ha dit que Madrid "fa tard" perquè després de 30 anys, "ja se sap què pot donar de si" l'autonomisme.

En aquest sentit, ha provat de desmuntar la principal reivindicació de Podem respecte el model territorial, la celebració d'un referèndum a Catalunya. Puigdemont s'ha preguntat quin és el pla si no hi ha referèndum. "Esperar i tornar a la casella de sortida?", ha dit. I dirigint-se explícitament als dirigents del partit morat, ha afegit: "Si el referèndum no és viable, senyors de Podem, ens pensen acompanyar cap a l'estat propi?"

Cargando
No hay anuncios

Els pressupostos

"Seran expansius en polítiques socials"

Puigdemont ha confirmat el que ha explicat aquest dijous el seu número 2 i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, pel que fa als pressupostos de la Generalitat: s'ha mostrat "convençut" que el nou Govern pot preparar i aprovar uns pressupostos -que s'aprovarien al març-, però ha dit que l'executiu també tindrà preparada "la contingència per si no tinguéssim els pressupostos" a punt. Això significa que en cas que fos necessari, es podria optar per prorrogar els pressupostos.

Si, en canvi, es poguessin tirar endavant, Puigdemont ha avançat que seran uns "pressupostos expansius en polítiques socials".

L'experiència personal

"No sóc una persona amb por, sóc una persona amb seny"

Cargando
No hay anuncios

És la primera entrevista que fa Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, després que el seu predecessor, Artur Mas, fes un pas al costat i es retirés com a candidat per desencallar les negociacions amb la CUP i evitar anar a unes noves eleccions, que s'haguessin celebrat al març. Dos dies després, i després d'haver renunciat a l'alcaldia de Girona, va prendre possessió amb una fórmula polèmica, en què va obviar prometre el càrrec pel rei o la Constitució. En l'entrevista, ha explicat que va decidir fer-ho així perquè no se sent "el representant de l'Estat a Catalunya" a causa de "com l'Estat ens tracta".

Puigdemont ha dit que dissabte al matí "no en tenia ni idea" que Mas li proposaria ser el nou president de Catalunya. Encara que ha titllat d'"injust i immerescut" que la CUP vetés Mas, ha afirmat que quan l'expresident va prendre la "decisió dolorosa" de retirar-se i li va proposar prendre "la responsabilitat" de ser el cap de l'executiu, "no pots dir no". "No sóc una persona amb por, sóc una persona amb seny", ha resumit.

Puigdemont ha arribat al càrrec després de tres mesos de negociacions entre Junts pel Sí i la CUP. Les eleccions del 27-S van donar una majoria independentista al Parlament, però per investir president calia el suport dels diputats de la CUP, que durant la campanya ja havien dit que no investirien Mas. Després d'unes complicades converses i diversos processos assemblearis, la formació de l'esquerra independentista va donar el veto definitiu a Mas el passat 3 de gener. En unes converses a última hora entre Junts pel Sí i la CUP i la mediació de les entitats sobiranistes, Mas va decidir retirar-se i convertir Puigdemont en el candidat de Junts pel Sí a la presidència de la Generalitat.