Manuela Carmena ja és la nova alcaldessa de Madrid
Els vots d'Ahora Madrid i del PSOE han acabat amb 25 anys de govern del PP a la capital espanyola
MadridL'exjutge Manuela Carmena s'ha convertit, aquest dissabte al matí, en la nova alcaldessa de Madrid. Un canvi històric després de 25 anys de govern del PP a la capital espanyola. Sense sorpresa, els vots de la seva candidatura, Ahora Madrid, i del PSOE han fet possible el relleu polític i han deixat Esperanza Aguirre, la candidata més votada en les eleccions del 24 de maig, a l'oposició. Un cop llegits els resultats, la bancada d'Ahora Madrid ha esclatat amb aplaudiments i crits de "sí que es pot".
Carmena ha obtingut 29 vots (20 de la plataforma d'esquerres i 9 de socialistes); Aguirre, 21, i Begoña Villacís, de Ciutadans, 7.
Un cop proclamada, Carmena ha instat els regidors de tots els grups municipals a no oblidar que són "servidors públics senzills, honestos i a disposició dels ciutadans". Ha dit que es tracta d'una condició essencial per poder consolidar una "política diferent". S'ha marcat la fita de "seduir" aquests quatre anys els qui ara no l'han votat i de "tranquil·litzar" els ciutadans que tenen "por".
Al contrari del que sol ser habitual en els discursos d'investidura, no s'ha centrat en qüestions programàtiques sinó procedimentals. Ha explicat que vol treballar amb "objectius" ben definits i que això implica disposar de totes les dades per ser operatius. En aquest sentit, ha fet una crida als funcionaris de l'Ajuntament perquè "gaudeixin" fent la seva feina a partir d'ara. Entre les poques prioritats que ha marcat, ha reiterat que el primer gran repte és que cap nen madrileny passi gana un cop tanquin les escoles a l'estiu.
Abans, Aguirre s'ha preguntat en què creia realment la nova alcaldessa i ha subratllat que Podem –integrat a Ahora Madrid– posa en qüestió la Transició i la Constitució. Per això ha alertat els socialistes que "l'èxit que els ha acompanyat cada vegada que, com a Catalunya amb el tripartit, han donat suport a opcions de canvi radicals en l'Espanya constitucional".
La plana major de Podem, al ple
L'ara alcaldessa ha arribat amb molta antelació al ple de constitució de l'Ajuntament, al palau de Cibeles, i ha estat en tot moment el centre d'atenció de càmeres i fotògrafs. Vestida amb una jaqueta de color blanc, ha aguantat pacientment la llarga sessió de fotografies, asseguda a la cadira de regidora que li pertocava.
A la sessió hi han assistit, com a convidats, els dos principals líders de Podem, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. També l'ex número 3, Juan Carlos Monedero, i el líder de la formació a l'Assemblea de Madrid, José Manuel López.
Abans de ser investida, a Carmena li ha tocat presidir la mesa d'edat pel fet de ser la regidora més gran, acompanyada de Rita Maestre, d'Ahora Madrid, la més jove. En les seves primeres paraules, encara sense ser alcaldessa, ha fet un primer gest: a banda de saludar les autoritats presents, ha volgut subratllar la salutació "a tots els ciutadans de Madrid".
Alguns dels nous càrrecs electes de la seva formació han promès per "imperatiu" o "exigència legal", entre els quals hi ha Maurico Vicente, que havia de ser el candidat d'IU a l'alcaldia però que va optar per integrar-se a Ahora Madrid. Carmena s'ha limitat a prometre.