Carmena no rectifica i vincula l'auge de Vox amb el Procés

Assegura que "l'exacerbació del nacionalisme espanyol és la resposta al nacionalisme català"

Ada-Colau-Manuela-Carmena-Barcelona_2271382914_64240835_1500x1000
Xavi Tedó
16/07/2019
6 min

BarcelonaL'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena s'ha reafirmat en les declaracions que va fer aquest dilluns en un debat amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, quan va assegurar que "l'aparició de Vox és conseqüència en part del Procés". Sense buscar cap matís en les seves paraules, Carmena ha sentenciat que "l'exacerbació del nacionalisme espanyol és la resposta al nacionalisme català".

En una entrevista a RAC1, Carmena ha rebatut que altres fets puguin haver fomentat l'auge de la formació d'extrema dreta, com la mateixa creació de Podem. "Quan Podem es va presentar per primer cop a les eleccions europees no va sorgir Vox", ha dit. També ha descartat que s'hagi alimentat del discurs del rei el 3-O. "Tot i que el discurs no va servir per pacificar la situació perquè no mirava d'entendre les dues parts i no va ser encertat, no va provocar la irrupció de Vox a les institucions".

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ja va fer unes declaracions semblants a les de Carmena durant un acte electoral del 21-D a Sant Adrià de Besòs, on va carregar amb contundència contra els partits independentistes, als quals va acusar de "contribuir a despertar el fantasma del feixisme" amb les seves "mentides". Unes paraules que van suscitar fortes crítiques del front independentista.

L'exalcaldessa de la capital espanyola s'ha mostrat molt crítica amb el Procés i ha ressaltat que ja l'hi va traslladar a l'aleshores president Carles Puigdemont durant la reunió que van mantenir a la primavera del 2017 a Madrid. "Quan el president Puigdemont em va visitar vam estar parlant en una conversa molt interessant i li vaig dir que era un error fer un referèndum il·legal i que prendre decisions que van contra la naturalesa de la llei és negatiu", ha dit.

Carmena ha proposat que la societat civil prengui un paper actiu en la resolució del conflicte català. "La societat civil ha de dialogar i a Irlanda s'ha creat una associació de ciutadans independent per resoldre temes concrets, i aquesta mateixa tècnica es pot aplicar a Catalunya", ha remarcat. En aquest sentit, ha recordat que el final d'ETA va ser el resultat de moltes converses i diàleg i no només de l'actuació policial per reclamar aquesta mateixa recepta per a Catalunya.

En relació al judici al Procés, Carmena ha estat també contundent i ha reblat que "voler trencar l'ordenament jurídic té conseqüències penals per l'incompliment de la legislació". En qualsevol cas, s'ha postulat en contra de la presó provisional per als líders independentistes perquè considera que "només en casos excepcionals s'ha de dictar presó preventiva".

L'exalcadessa de Madrid ha deixat clar, però, que per a ella els dirigents independentistes encausats "no són presos polítics perquè no s'han vulnerat els drets humans, sinó que estan imputats per no haver acatat la Constitució i l'Estatut". "No tinc totes les dades per saber si s'ha produït rebel·lió", s'ha limitat a dir sobre les penes que es reclamen als encausats en el judici al Procés.

Després que el Tribunal Suprem denegués a Joaquim Forn la seva assistència al ple municipal que se celebra avui a l'Ajuntament de Barcelona perquè considera que les mesures de restricció de llibertat que implica la presó són "proporcionals" i aquest ple no té "l’excepcionalitat" que marca la llei perquè s'atorgui el permís per sortir de la presó al regidor de JxCat, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha sortit també en antena, ha afirmat: "Ens posarem a disposició dels advocats perquè [Forn] pugui exercir els seus drets com a regidor". Colau ha tornat a denunciar el seu cas. "No s'entén que s'hagi pogut presentar i no estigui suspès de resultes d'una presó provisional abusiva i injusta. Si la votació depèn del seu vot un membre del nostre partit sortirà del ple", ha avançat.

Així mateix, Carmena ha explicat que ha acceptat ser la pregonera de La Mercè per "mantenir el contacte entre Barcelona i Madrid". Colau ha justificat la seva elecció perquè "en el context de crispació que ha promogut el PP, Carmena "representa tot el contrari per la seva aposta pel diàleg i l'empatia, més enllà de la seva llarga relació amb Barcelona".

La CUP de Barcelona ha exigit a Colau que substitueixi l'exalcaldessa de Madrid com a pregonera de la Mercè després que hagi dit que no hi ha presos polítics o haver relacionat l'auge de Vox a l'independentisme. "Una persona que culpa a tots els que van defensar les escoles l'1-O i els centenars de ferits a Barcelona de l'extrema dreta no es mereixen aquesta pregonera", han criticat els cupaires en una piulada al seu compte de Twitter.

Manuel Valls, regidor de Barcelona pel Canvi, en canvi, ha beneït la designació de Carmena com a pregonera. "En el plenari del Consell municipal de Barcelona he recordat que no hi han presos polítics a Espanya i he subratllat aquestes fortes paraules de Carmena. L’exalcaldessa de Madrid serà la pregonera de les festes 2019 de la Mercè. Es una molt bona idea", ha opinat al seu compte de Twitter.

Carmena també ha revelat durant l'entrevista que la seva relació amb líder de Podem és inexistent: "No tinc cap relació amb Pablo Iglesias i no hi he parlat des del mes de setembre". "Mai hem tingut una gran relació; jo soc independent, i en aquests quatre anys hem mantingut tres converses, cosa que demostra que es pot fer política sense estar vinculat amb cap partit", ha subratllat després de posar èmfasi en el fet que va acceptar l'encàrrec de liderar la candidatura Ahora Madrid el 2015 sota la seva condició d'independent. Carmena també ha admès que tampoc té relació ara amb la resta de líders polítics. "Ja no ostento cap càrrec institucional i, per tant, no parlo amb cap dels líders dels partits polítics".

Desacord dels comuns i Cs i crítiques de l'independentisme

Les afirmacions de Carmena sobre l'1-O i els presos, en tot cas, han aixecat polseguera més enllà de la CUP, i fins i tot han estat replicades des de les files dels comuns. "Nosaltres reiterem que són presos polítics i que l’única sentència possible és l’absolució", ha opinta la portaveu de Catalunya en Comú Podem, Susana Segovia, si bé ha volgut posar en valor "el paper que ha jugat Manuela Carmena en el Procés i en l’1-O. No s’ha valorat prou", ha afegit, deixant clar que l'exalcadessa ha expressat unes opinions "a títol personal".

També el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha contradit les declaracions de l'exalcaldessa, en aquest cas sobre l'auge de Vox. "El Procés té molta repsonsabilitat en el que passa al conjunt d'Espanya i en la divisió a Catalunya [...] però les coses mai són monocausals", ha dit, afegint: "No crec que poguem circumscriure al que ha passat a Catalunya el sorgiment d'un nou partit polític". Val a dir, però, que Carmena ha dit que l'aparició de Vox és conseqüència "en part" del Procés.

Sigui com sigui, molt més contundent ha estat el portaveu adjunt d'ERC, Bernat Soler. "Que siguin o no siguin presos polítics no depèn de qui era alcaldessa de Madrid", ha dit, fent una crida a "tots aquells que es qualifiquen de demòcrates" per sumar-se a la reivindicació per l'alliberament dels líders independentistes. I sobre la vinculació de l'1-O amb Vox, ha afegit que són els pactes d'altres partits -en al·lusió a PP i Cs- amb l'extrema dreta el que ha impedit posar una "línia vermella" als de Santiago Abascal.

"Que miri els resultats de les últimes eleccions, perquè Vox no arriba a l'1% en moltes comarques de Catalunya. Vox ha augmentat a Espanya", s'hi ha sumat la diputada de JxCat Aurora Madaula, que ha qualificat de "barbaritat" vincular un "procés pacífic i democràtic" amb l'ascens de l'extrema dreta. "És inaudit i bastant lamentable", ha reblat. Així mateix, ha recomanat a Carmena que, abans de negar que els independentistes presos siguin presos polítics, es llegeixi les peticions de llibertat del grup de treball de detencions arbitràries de l'ONU.

Des de la CUP, el diputat Vidal Aragonés ha considerat que "no possible que amb tot el que hem vist [...] hi hagi qualsevol persona progressista o demòcrata que questioni l'existència de presos politics catalans". Afirmar el contrari, ha apuntat, és una "manca de respecte pels presos polítics i les seves families". Aragonés també ha recordat que "bona part de l'origen de Vox el trobem en el PP entre els seus liders" i ha criticat que Carmena, si efectivament s'ha expressat en aquest termes -ha matisat que desconeixia la literalitat de les seves afirmacions-, responsabilitzi del naixementde Vox aquells que "estem patint l'extrema dreta i el feixisme".

stats