Crisi de la monarquia
Política09/08/2022

El PSOE veu "intranscendent" que Felip VI no s'aixequés al pas de l'espasa de Bolívar en la investidura de Petro

La dreta lloa el gest del monarca mentre Podem demana explicacions al ministre d'Exteriors

El gest del rei Felip VI de no aixecar-se al pas de l'espasa de Simón Bolívar en la presa de possessió de Gustavo Petro com a president de Colòmbia ha provocat un petit terratrèmol en la política espanyola en plena canícula estiuenca. A les crítiques d'Unides Podem al desaire del monarca al símbol per excel·lència de les independències llatinoamericanes, aquest dimarts s'ha sumat una defensa tancada per part de la dreta a l'actitud del cap de l'Estat. Entremig, el PSOE, visiblement incòmode amb la polèmica, intenta treure ferro a l'assumpte. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha volgut treure importància a la polèmica: "Són detalls sense massa transcendència i totalment menors en la nova etapa de relacions que s'obre amb el país llatinoamericà", ha dit.

"Crec que la solidesa i l'amistat entre Espanya i Colòmbia és absoluta i bona prova d'això és la delegació que Espanya va enviar a la presa de possessió del nou president encapçalada per sa majestat el rei acompanyat pel ministre d'Afers Estrangers", ha indicat Bolaños en declaracions als mitjans durant la visita a les obres de l'AVE entre Almeria i Múrcia. Així, el ministre de Presidència ha cridat a distanciar-se de "temes que són intranscendents" i centrar-se en "l'essencial", que són "les relacions diplomàtiques, d'amistat i de col·laboració entre Espanya i Colòmbia" que, segons ha augurat, "augmentaran més amb un govern progressista a Colòmbia".

Iceta defensa el rei

En la mateixa línia s'ha expressat el ministre de Cultura, el també socialista Miquel Iceta, que ha restat importància a les crítiques de Podem i dels partits independentistes al desaire del rei. Iceta ho ha titllat de "polèmica estiuenca" i ha opinat que és un "disbarat" que Espanya hagi de demanar disculpes per aquest gest.

En una entrevista a Ràdio Nacional, el ministre ha comentat que la presència de l'espasa a l'acte va ser "sobrevinguda" perquè Petro l'havia demanat per preparar la cerimònia i el govern sortint s'hi havia negat". Després de subratllar que "normalment" solen avisar abans d'"aquestes coses protocol·làries", Iceta ha tancat files amb el monarca justificant el seu gest. "Si em passa una espasa per davant no sé si m'aixeco o no, la veritat. Si m'han avisat, potser sí", ha deixat anar.

Cargando
No hay anuncios

Iceta ha ironitzat que potser es tracta d'una polèmica "fruit de les temperatures elevades" que serveixen perquè "alguns marquin una mena d'oposició política", en referència als socis de coalició, i ha rebutjat que el govern espanyol s'hagi de disculpar com li reclama Podem. "És una cosa absolutament absurda i desproporcionada", ha afirmat abans de comparar-ho amb les veus que reclamen que Espanya demani disculpes pel descobriment d'Amèrica.

Unides Podem insisteix

Sigui com sigui, Unides Podem, soci del PSOE al govern espanyol, ha fet d'aquest afer una qüestió d'estat i ha criticat amb duresa el rei Felip VI per no aixecar-se al pas de l'espasa de Bolívar. La ministra de Drets Socials i líder de la formació lila, Ione Belarra, ha instat el monarca a disculpar-se pel seu desaire. "La presa de possessió de Gustavo Petro i Francia Márquez inaugura el primer govern colombià al servei del seu poble. El nostre paper era mostrar tot el respecte i suport al procés democràtic recorregut. És inexplicable el que ha passat i mereix una disculpa", ha exigit la ministra en un missatge publicat a Twitter.

En un vídeo que circula a les xarxes socials es pot veure com el rei continua assegut i sense aplaudir, a diferència de la resta d'autoritats, quan un grup de militars porta l'espasa de Bolívar, que el mateix Petro havia reclamat que fos present en l'acte. També a Twitter Podem ha remarcat que "l'espasa de Bolívar representa la sobirania de Llatinoamèrica" i ha denunciat que "Felip VI ha sigut l'únic cap d'estat que ha estat assegut al seu pas en la presa de possessió del nou president de Colòmbia". Els liles han titllat la seva actitud de "manca de respecte greu" i han instat el govern espanyol a "disculpar-se".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha insistit aquest dimarts que demanaran explicacions al govern espanyol perquè els actes del rei han de ser ratificats pel govern apuntant al ministre d'Exteriors. "A l'article 64 de la Constitució Espanyola hi diu que Felip VI no pot prendre la decisió personal d'insultar el poble colombià sense consultar-ho prèviament al ministre competent", ha recordat.

Prèviament, Echenique ha lamentat que "portaveus del PSOE hagin dit que la manca de respecte de Felip VI al poble colombià no té transcendència" i ha reiterat la seva petició per saber si Albares en tenia coneixement. "El que no sabem encara és si el desvergonyiment va ser ratificat pel ministre d'Exteriors", ha afegit.

Crítiques de Puigdemont

Els mateixos arguments ha utilizat l'expresident Carles Puigdemont per derivar la responsabilitat al govern espanyol. "Si el rei decideix ofendre el poble colombià en un acte oficial, la Constitució diu que el responsable seria el ministre que l’acompanya, que ratifica de manera tàcita amb la seva presència tot allò que fa i diu el rei. Qui no es va aixecar no va ser una persona, sinó Espanya", ha assenyalat a Twitter.

Cargando
No hay anuncios

Dilluns, l'eurodiputat de Junts ja va carregar contra el rei pel seu gest recordant que el seu pare va ser escollit pel dictador Francisco Franco i per haver-se fet fotos amb el president de Vox a les Illes Balears, Jorge Campos Asensi, i altres dirigents de la formació d'extrema dreta al Palau de Marivent de Palma la setmana passada. "La monarquia restaurada per Franco es fa fotos amb els diputats del partit feixista Vox però no s’alça davant d’un símbol en el qual es reconeixen els pobles alliberats de la tirania espanyola", va denunciar Puigdemont.

L'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, tampoc s'ha mossegat la llengua a l'hora de criticar Felip VI. "Felip VI no representava la Casa de Borbó; representava Espanya. Això encara fa més greu la manca de respecte a un símbol de la llibertat d'Amèrica Llatina. Tant de bo aviat a Espanya la representi una presidenta o un president de la República votat pels ciutadans", ha afirmat Iglesias.

Cargando
No hay anuncios

Posteriorment, Iglesias ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, que el cridi a l'ordre. "La guerra de Bolívar no va ser contra els espanyols. Va ser una guerra entre patriotes i realistes. Felip VI ha volgut humiliar la dignitat democràtica d'Espanya i l'honor de les nacions llatinoamericanes. El president ha de cridar-lo a l'ordre i exigir-li respecte institucional", ha ressaltat.

La dreta, com era d'esperar, ha tancat files amb Felip VI. "El rei ha complert el protocol i veiem amb sorpresa com la meitat del govern critica i insulta la primera institució de l'Estat. Això és inadmissible", ha criticat el portaveu adjunt del PP al Congrés, Jaime de Olano. Més contundent ha estat el senador Rafael Hernando, que ha disparat a tort i a dret per defensar Felip VI. "L'exterrorista i actual president de Colòmbia munta una xirigota amb l'espasa d'un esclavista com Bolivar, no contemplada al protocol oficial, i l'esquerra podemita i rufians de torn s'esquincen les vestidures perquè el rei no s'arronsa", ha etzibat el també secretari tercer de la mesa de la cambra alta.

Alhora, diversos diputats de Vox han mostrat el seu suport a la decisió de Felip VI de continuar assegut al pas de l'espasa de Bolívar. "Estaria encara tacada de sang d'espanyols", ha censurat a Twitter el diputat de Vox per Madrid i portaveu de Sanitat, Juan Luis Steegmann. Ciutadans també ha aplaudit el gest del monarca, que "molesta" Podem, ha dit, "per no plegar-se a capricis indigenistes que només busquen ofendre el nostre país". "N'hi ha prou amb veure la reacció dels enemics d'Espanya per saber que Felip VI torna a encertar en la seva defensa d'Espanya", ha apuntat a Twitter la formació espanyolista.