Carta de Cuixart a Pedro Sánchez en què reclama l'amnistia en el tercer aniversari del seu empresonament

Reclama al president espanyol perdre "la por" a solucionar políticament el conflicte

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, aquest divendres.
Quim Bertomeu
16/10/2020
4 min

BarcelonaL'octubre és un mes ple d'efemèrides per a l'independentisme, algunes amb gust de victòria, com el referèndum de l'1-O o la mobilització multitudinària del 3-O, però d'altres d'infaust record, com l'empresonament del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i del llavors president de l'ANC i actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez. Aquest divendres es compleix el tercer aniversari des que els dos líders van ser enviats a la presó de Soto del Real per l'Audiència Nacional. Per recordar aquell dia, Òmnium ha fet un acte a la plaça Catalunya de Barcelona on ha anunciat que en els pròxims dies Cuixart enviarà una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en què li reclama l'amnistia de tots els represaliats del Procés. Ho farà amb un missatge clar: és possible jurídicament i políticament.

"Creiem sincerament que una amnistia que posi el comptador a zero és fonamental", esgrimeix Cuixart en la carta, en la qual assegura que és "una via que la Constitució espanyola preveu" i que podria aconseguir una majoria de partidaris al Congrés. Aquest segon factor és fonamental. El president d'Òmnium recorda a Sánchez que n'hi hauria prou amb teixir "la majoria parlamentària" que va fer possible que ell fos investit president el mes de gener. Una majoria que va comptar amb les 13 abstencions d'ERC, que en el cas d'una amnistia es podrien convertir en vots a favor. Pel que fa a JxCat i la CUP, que van votar en contra de Sánchez, també podrien canviar el sentit del vot si del que es tractés fos d'amnistiar. Aquesta majoria per l'amnistia té actualment un obstacle clau: el rebuig frontal que sempre hi ha mostrat el PSOE.

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez ahir abans de declarar a l’Audiència Nacional, a Madrid.

Cuixart defensa que l'amnistia permetria "anul·lar de facto les causes contra totes les persones represaliades", i formula una petició a Sánchez: "Abandoni la por i faci aquest pas decisiu per afrontar d'una vegada per totes un diàleg sense condicions i una negociació honesta per resoldre el conflicte". Segons el líder independentista, el president espanyol ha d'abandonar la via del seu predecessor Mariano Rajoy, que va "externalitzar la gestió d'aquest conflicte als tribunals" i va fer de "la repressió l'única resposta" als partidaris de l'autodeterminació. Cuixart també esmenta els seus tres anys de presó, que li han impedit "veure créixer" els seus fills, però avisa que això no li farà perdre mai la voluntat de "justícia i fraternitat".

Performance a plaça Catalunya

PerformancePer recordar els tres anys d'empresonament, Òmnium ha fet aquest divendres una performance en família –la pandèmia hi obliga– a la plaça Catalunya. Un gran plafó recollia les fotografies dels represaliats pel procés –des dels líders independentistes fins a casos més anònims– i uns bolígrafs estratègicament situats de manera vertical sobre cada imatge buscaven fer l'efecte dels barrots d'una presó. Són els bolígrafs que es faran servir per recollir firmes de suport a la carta que Cuixart enviarà a Sánchez. Cada firma suposarà retirar un bolígraf del plafó i, per tant, metafòricament també un barrot. En l'acte, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha titllat de "vergonya" l'empresonament i també ha situat l'amnistia com "l'única manera de començar a solucionar el conflicte".

A la tarda, a través d'un àudio gravat des de la presó de Lledoners, també ha parlat del seu empresonament el propi Jordi Sànchez. Ha agraït les mostres de suport rebudes durant tot aquest temps i ha fet una crida a l'independentisme a "no defallir" i a "seguir lluitant". "Conjurem-nos a no defallir malgrat els nostres errors i la seva repressió", ha exposat.

Aquest tercer aniversari ha suposat que sorgissin les mostres de suport a les xarxes socials cap a Sánchez i Cuixart. "Tres anys sense vosaltres en llibertat, tres anys robats a vosaltres i a les vostres famílies, als vostres amics, a Catalunya. No puc deixar d'esgarrifar-me quan ho escric", ha expressat a Twitter el fins fa ben poc president de la Generalitat, Quim Torra. També ha lamentat la situació de Cuixart i Sánchez el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha assegurat que són "un exemple de lluita per a aquest país". "Tres anys d'injustícia i negació de drets per part de l'estat espanyol", ha piulat la CUP des del seu compte oficial. Les mostres de suport han anat més enllà del perímetre independentista. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha considerat "injusta" la situació dels Jordis i ha assegurat que faran tot el possible "per la seva llibertat".

Sánchez i Cuixart no van ser els primers represaliats pel Procés, però sí els primers que van entrar a la presó, on encara hi són. Al cap de 17 dies hi entrarien els membres del Govern de l'1-O que no van marxar a l'exili.

Crítiques internacionals

Aquest mateix divendres Òmnium també s'ha fet ressò del posicionament de dues relatores internacionals pels drets humans que critiquen l'empresonament de Cuixart. La relatora especial de l'ONU pels Defensors dels Drets Humans, Mary Lawlor, ha demanat l'alliberament immediat de Jordi Cuixart en un tuit en què també ha recordat que el Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides ja ho va reclamar a l'estat espanyol fa més d'un any. Per la seva banda, l'entitat també ha compartit unes declaracions de la relatora del Consell d'Europa per la situació dels drets humans, Alexandra Louis, que denuncia les condicions de Cuixart a la presó i reclama a les autoritats espanyoles que revisin la seva situació, inclòs el tercer grau.

stats