El cas Altsasu: la baralla de bar que es va comparar amb el terrorisme
VitòriaInici. Bar Koxka. Altsasu (Navarra). 15 d’octubre del 2016. Són les festes patronals. Un grup de joves de la localitat s’embranquen en una baralla amb dos guàrdies civils fora de servei. Els primers informes policials interpreten el que ha passat com, en tot cas, un delicte d’odi, cosa que hauria deixat el cas a l’Audiència de Pamplona; fins i tot la mateixa Guàrdia Civil remet al jutjat unes diligències en què no parla de delicte terrorista. Res fa presagiar el que posteriorment passarà.
Gir de guió. Covite (Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme del País Basc) presenta la baralla com un cas de terrorisme i entra en lliça l’Audiència Nacional. Els grans mitjans de comunicació centren la diana: Altsasu i vuit joves. Recorda la gran sèrie “Tot és ETA”. Fins i tot s’obliden de la Gürtel. A partir d’aquell moment tot canvia. Uns tiren i altres resisteixen. La solidaritat s’estén com una taca d’oli i no només a Euskal Herria. El hashtag #AltsasukoakAske (Llibertat per als d’Altsasu) es fa viral. Fins avui.
La primera petició fiscal és una autèntica barbaritat: 375 anys de presó per uns danys que no passen d’un turmell trencat i diverses contusions i blaus. Fets similars en altres llocs de l’Estat no haurien tingut aquestes conseqüències. El lloc aquí és definitori. Venjatiu.
Final del trajecte a Estrasburg
La sentència de l’Audiència Nacional descarta el delicte de terrorisme, però els condemna, el juny del 2018, a penes que van dels dos als tretze anys de presó. L’octubre del 2019 el Tribunal Suprem rebaixa lleugerament les condemnes a entre un any i mig i nou anys i mig perquè suprimeix l’agreujant de superioritat. El 3 de juliol del 2020 concedeixen el tercer grau als últims joves empresonats des del novembre del 2016. El 3 de febrer el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg no admet a tràmit les demandes dels joves d’Altsasu per les vulneracions observades durant el judici. Final.
Pel camí -més de cinc llargs anys- queden milers de dies de presó, dolor i patiment acumulat per a vuit joves i vuit famílies i la sensació d’haver assistit durant tot aquest temps a un gran muntatge. Un muntatge que es coneix com el cas Altsasu.