Casado posa distància amb el PSOE i descarta grans acords

El líder conservador retorna els dards enverinats a Álvarez de Toledo tot i agrair-li la feina

El líder del PP, Pablo Casado, amb els nous càrrecs que ha designat en la renovació del partit
Ot Serra
20/08/2020
4 min

MadridPablo Casado ha mantingut silenci durant tres dies abans de contextualitzar en primera persona la destitució de Cayetana Álvarez de Toledo. Mentrestant, han aflorat interpretacions i ha donat temps a escoltar la del govern espanyol, que ha vist la marxa d’un perfil bel·ligerant amb l’executiu com una oportunitat per suavitzar l’oposició del PP i, fins i tot, arribar a acords. Va donar peu a aquesta percepció la mateixa Álvarez de Toledo quan va assegurar que el líder del partit li havia traslladat que s’obria una “nova etapa” política, en què a Pedro Sánchez li urgeix aprovar els pressupostos. Res més lluny de la realitat. Aquest dijous Casado va assegurar que els relleus no obeeixen a un nou PP que doni oxigen al govern PSOE-Podem: “No hi ha pacte possible amb qui demana l’abdicació del rei, la independència de Catalunya i el blanqueig dels batasunos ”, va manifestar en una intervenció davant la Junta Directiva Nacional del PP, que va ratificar els canvis proposats pel president.

Álvarez de Toledo va arribar com a independent a la seva segona etapa al PP -havia sigut diputada amb Mariano Rajoy però en va sortir el 2015 per desavinences amb la línia política del president- i els resultats del 10-N ja van evidenciar les primeres diferències amb la línia oficial de la formació. La mateixa nit electoral Casado va subratllar que el seu projecte i el de Sánchez són “incompatibles” i, tot i que no de manera explícita, va insinuar que els resultats el convidaven a quedar-se a l’oposició. “[El PP] exercirà la seva responsabilitat i la seva alternativa”, deia la nit del 10-N. En canvi, davant l’amenaça d’un govern de Sánchez amb Podem, Álvarez de Toledo es va mostrar partidària d’un govern de concentració amb el PSOE i Cs que exclogués la formació de Pablo Iglesias de l’executiu.

La ja exportaveu del PP al Congrés es va acomiadar dilluns esbossant la mateixa creença, reforçada pel context de crisi econòmica i social. La gran coalició entre els dos principals partits és una fórmula mai vista a Espanya que aniria justament en contra del rol d’alternativa que es va autoimposar Casado després dels comicis. “Ningú d’aquesta Junta Directiva aspira a ser ministre de Sánchez”, va reblar aquest dijous Casado. Dilluns Álvarez de Toledo havia carregat les tintes contra ell i el seu número dos, Teodoro García Egea, per no permetre que hi hagi “pensament crític” dins del partit i per un excés d’intervencionisme al grup parlamentari. I el de rebuig a governar amb Sánchez no va ser l’únic missatge enverinat que el líder del PP va enviar a l’exportaveu. “Us demano que tots al partit defensem el rei”, va haver d’escoltar també Álvarez de Toledo, que va participar per videoconferència a la reunió -no va intervenir-, malgrat ser ara diputada rasa. En l’entrevista de diumenge a El País que va precipitar el cessamenthavia criticat la sortida de Joan Carles I a l’estranger. En al·lusió directa, Casado es va limitar a agrair-li la feina com a portaveu al Congrés i a traslladar-li que el PP sempre serà casa seva.

Doble canvi al grup parlamentari

A l’espera de saber quin serà el futur d’Álvarez de Toledo -de moment no ha aclarit si dimitirà i el PP no li ha demanat públicament que entregui l’escó-, Casado sí que s’ha encarregat de desarticular el seu equip a la direcció del grup parlamentari. El cessament d’Álvarez de Toledo va arribar després del de Gabriel Elorriaga, coordinador jurídic del PP al Congrés i pròxim a l’exportaveu, i aquest dijous es va conèixer el canvi de la portaveu adjunta, Pilar Marcos, que també havia designat Álvarez de Toledo. El seu lloc l’ocuparà Marga Prohens, que passarà a ser la mà dreta de la nova portaveu a la cambra baixa, Cuca Gamarra. L’exalcaldessa de Logronyo ja es va deixar veure ahir al costat del president i avui intervé en un acte amb representants del sector educatiu.

Els pròxims dies, i especialment quan es reprengui l’activitat a l’hemicicle, tots els ulls estaran posats en la tercera portaveu que ha tingut Casado al Congrés, després de Dolors Montserrat i Álvarez de Toledo. Els últims mesos, però, ja ha mostrat caràcter a la comissió de Sanitat, on setmanalment s’ha vist les cares amb el ministre Salvador Illa i ha protagonitzat les intervencions més dures contra la gestió sanitària de l’executiu espanyol. Així, Casado no prepara un terreny més confortable per a Sánchez, sinó per al PP i les seves perspectives electorals.

“Tornarem al govern aviat”

Amb les seves paraules Casado ja va donar entendre que no s’asseurà a negociar els pressupostos. El president conservador va traslladar que el seu partit ja està preparat per governar -el PP té un “projecte ferm i consolidat”, va assegurar- i esperarà a veure com avancen els fets. Si l’executiu no pot tirar endavant els comptes i Espanya s’aboqués a unes noves eleccions, Casado presumiria dels perfils de gestió que ha situat al capdavant i el programa de reformes econòmiques que anirà detallant pròximament per intentar guanyar la batalla. Si Sánchez pot aprovar els pressupostos, el PP tindrà més temps per rearmar-se. “Tornarem al govern molt aviat”, va augurar Casado al final de la seva intervenció. Al capdavall, és l’horitzó compartit pels assistents a la reunió de dijous, en la qual el líder va aconseguir l’aval dels barons. Des de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso fins al gallec Alberto Núñez Feijóo, que, com Álvarez de Toledo, en el seu dia també va apostar per frenar la coalició PSOE-Podem.

stats