Política 16/06/2023

El castellà a les aules, la línia vermella que Abascal imposa per a un acord PP-Vox a les Balears

"A partir d'aquí, seran altres els que han de valorar si canvien la posició", ha afirmat el líder del partit d'extrema dreta, referint-se als populars

2 min
Coll, Abascal, Campos, de las Heras i Bestard aquest dissabte a la Feixina

PalmaVox no participarà ni avalarà cap govern a les Balears que no garanteixi la llibertat d'elecció dels pares per escolaritzar els fills amb el castellà com a llengua vehicular. Aquesta ha estat la principal línia vermella que el líder del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, ha exposat aquest divendres sobre un acord PP-Vox per investir Marga Prohens. A partir d'aquí, ha dit, "seran altres els que hagin de valorar si canvien la posició", sobre el PP.

Aquesta és la primera vegada que Abascal es pronuncia demanera específica sobre les negociacions que els populars i la formació d'extrema dreta tenen a les Illes. L'ombra d'Abascal es fa notar, ja que ha enviat una emissària de Madrid per tutelar la negociació. Per ara l'acord sembla llunyà, només s'ha escenificat un apropament en qüestions fiscals i d'ajuda a les famílies, però no hi ha hagut apropaments en el bessó de la qüestió: l'entrada o no de Vox en el Govern. De moment, Abascal ha afirmat que l'acord assolit al País Valencià és el que volen replicar a la resta d'Espanya: les Balears, Extremadura, Aragó i la Regió de Múrcia.

El tema lingüístic és una de les grans banderes de Vox. Al País Valencià, on l'extrema dreta ha elegit un torero com a vicepresident de l'Executiu i conseller de Cultura, les dues formacions ja han pactat que es freni l'ensenyament del valencià. Vox sap que a les Illes la llengua és un tema espinós per al PP, amb l'experiència que van tenir els populars en la legislatura de José Ramón Bauzá i el famós Tractament Integral de Llengües (TIL), que va donar peu a la manifestació més nombrosa de la història de les Illes.

El PP accelera al marge de Vox

A petició del PP, el pròxim dia 20 es constituirà la Mesa del Parlament, després que dos dies abans demanàs la paralització d'aquest ple. La data és important, ja que a partir del ple es tindran quinze dies per dur a terme les sessions d'investidura. El 27 és el límit legal per constituir la Cambra. Per ara, el PP actua al marge de la falta d'acord amb Vox. La primera taula de negociació entre els dos partits va fracassar, però aquest dimecres, davant Alberto Núñez Feijóo, Prohens va reclamar a la Junta Directiva del PP balear "paciència i confiança" per a l'acord, sabent que "un govern en solitari, i no una altra cosa", és el que van dir les urnes. A més, va subratllar que l'acord amb Vox "és necessari i possible". Fins al moment, a Palma les negociacions entre els dos partits s'han trencat i el PP governarà en solitari.

stats