Fiscalitat

Càstig per als ultrarics que no paguin impostos: treballs comunitaris i pèrdua del dret a vot

El govern francès anuncia un pla fiscal amb més inspeccions i un nou servei d'intel·ligència fiscal

Macron:  ¿seduir o provocar?
09/05/2023
2 min

ParísEl govern francès reforçarà la lluita contra el frau fiscal de les grans fortunes i les grans empreses del país amb un pla que l'executiu ha anunciat aquest dimarts i que inclou mesures insòlites. El ministre de Pressupostos, Gabriel Attal, ha explicat que la prioritat del president, Emmanuel Macron, és "fer pagar el que deuen als ultrarics i a les multinacionals que eludeixen impostos". Per fer-ho, Attal assegura que es contractaran 1.500 inspectors abans del 2027 i augmentaran un 25% els controls fiscals als grans patrimonis. "Qualsevol frau és greu, però el dels més poderosos és imperdonable. La meva filosofia és centrar els esforços sobre aquests fraus i alleujar la pressió sobre les classes mitjanes", ha subratllat el ministre en una entrevista que ha concedit a Le Monde per explicar el pla.

El govern planeja no només controlar millor les grans fortunes, sinó també aplicar càstigs inèdits pels defraudadors. En primer lloc, l'executiu vol crear una "sanció d'indignitat fiscal i cívica" que consistiria en privar de qualsevol benefici fiscal els defraudadors i retirar-los el seu dret a vot "durant uns quants anys". És a dir, que en casos de frau fiscal greu, en què el defraudador és una gran fortuna que oculta béns a l'estranger, l'Estat li retiraria els seus drets electorals, una mesura que podria ser inconstitucional. De fet, Attal ha explicat que el govern té la intenció de consultar el Consell d'Estat per analitzar la seva viabilitat.

En segon lloc, l'executiu francès vol que les condemnes per frau fiscal que no incloguin una pena de presó s'acompanyin de "treballs d'interès general" que seran d'obligat compliment. "A més de pagar la multa, el gran defraudador fiscal haurà d'anar a pintar les oficines de l'Agència Tributària", ha resumit el ministre de Pressupostos.

Servei d'intel·ligència fiscal

El pla també preveu sotmetre a un control fiscal cada dos anys les 100 principals empreses cotitzades. No és que actualment no se sotmetin a inspeccions, però no hi ha cap periodicitat establerta ni es fan sistemàticament. L'executiu vol atacar "la zona grisa" d'optimització fiscal. És a dir, els sofisticats esquemes fiscals que utilitzen grans multinacionals "per eludir una part important" dels impostos que haurien de pagar a França. En aquest sentit, Attal ha anunciat que es crearà un "servei d'intel·ligència fiscal" lligat al ministeri d'Economia per investigar sobre els diners que grans fortunes i empreses tenen en paradisos fiscals. Estarà integrat per agents d'elit que estaran autoritzats a recórrer a escoltes o captura de dades o fins i tot a utilitzar fonts d'informació d'altres països que revelin noms de defraudadors a canvi de diners.

El govern francès encara no ha aprovat el pla formalment i les mesures més insòlites podrien acabar en paper mullat. L'anunci d'aquest dimarts arriba en un moment en què la popularitat del president està sota mínims i el govern treballa per girar full a la crisi de la reforma de les pensions.

stats