Reglament de Normalització Lingüística

El català deixarà de ser la llengua vehicular a l'Ajuntament de Calvià

El Reglament de normalització lingüística vigent fins ara va ser aprovat fa 25 anys

Ajuntament de Calvià / ARA BALEARS
26/09/2023
2 min

PalmaEl català deixarà de ser la llengua vehicular a l'Ajuntament de Calvià 25 anys després de l'aprovació del Reglament de normalització lingüística, el 1998. El pròxim dijous 28 de setembre, el govern municipal format pel PP i Vox presentarà el nou reglament, amb el qual es pretén eliminar el català com a llengua preferent del Consistori. D'aquesta manera, l'ajuntament calvianer podrà utilitzar el català o el castellà indistintament per comunicar-se tant amb altres administracions de les Balears com amb els ciutadans. Això inclou cartells d'actes, retolació municipal i contractes, entre d'altres. El mateix passarà amb les empreses que gestionin contractes públics.

Entre altres motius, l'equip de govern argumenta la necessitat de modificar l'anterior reglament pel "canvi demogràfic" que ha patit el municipi durant les darreres dècades i apunta al percentatge de població d'origen estranger i al progrés tecnològic, entre d'altres. També s'apel·la a la necessitat de "garantir la llibertat dels ciutadans" pel que fa a l'ús de les llengües oficials quan es comuniquin amb l'Ajuntament.

El PSOE critica que es rompi el "consens lingüístic"

Per la seva banda, el grup municipal socialista de Calvià ha criticat la proposta titllant-la de "ruptura del consens lingüístic" i acusant el PP de "comprar el marc ideològic de Vox". En un comunicat, els socialistes calvianers han explicat que el Reglament actual, vigent des del 1998, "ni tan sols va sofrir la més mínima modificació durant els 12 anys de govern del PP, inclosos els vuit" de l'exbatle Carlos Delgado. Per això, "aquest canvi només pot entendre's des del menyspreu a la llengua cooficial i pròpia de les Illes".

La formació ha assenyalat que el reglament del 98, en el seu apartat 2.2, "ja garantia el dret a dirigir-se a aquest ajuntament en qualsevol de les llengües oficials, oralment i per escrit i rebre resposta en la llengua sol·licitada". El portaveu del PSIB, Alfonso Rodríguez, ha afirmat que "és evident que l'única raó que mou l'actual equip de govern a aquesta modificació és la imposició de Vox i la seva obsessió d'eliminar l'ús del català també a l'Administració pública" i que "la pena és que el PP accepti aquesta deriva i cerqui la confrontació lingüística donant suposades solucions a problemes inexistents".

stats