El retorn de Carles Puigdemont
Política08/08/2024

La fugida de Puigdemont tensiona els Mossos d'Esquadra

Sallent estava preparat per detenir-lo i la policia es pensava que intentaria entrar a la Ciutadella

BarcelonaCarles Puigdemont acaba el discurs. La crida de l’organització és fer un passadís fins a l’entrada del Parlament, però és una distracció. L'expresident desapareix darrere del doble plafó de l’escenari i es fa fonedís davant dels ulls de tothom, també dels gairebé 400 agents dels Mossos desplegats a la zona. Només s'intueix com el seu advocat, Gonzalo Boye, l'agafa per reclamar-li que s'afanyi. Baixa de l'escenari i s'obre pas entre una munió de gent. En aquest punt, uns agents de paisà dels Mossos ja l'estan seguint, però no són a temps de dir-li res: arriba una escena més digna d'una novel·la d'espies. Dos cotxes, un de blanc amb matrícula espanyola i un de gris amb matrícula holandesa, estan aparcats. Els Mossos creuen que el blanc, un Honda, estava estacionat instants abans al pàrquing subterrani de l'Arc de Triomf i que el condueix (també estava a nom seu) la dona d'un mosso d'esquadra que ha sigut detingut per haver col·laborat en la fugida. La dona pateix problemes de mobilitat i al seient del copilot hi ha una cadira de rodes.

Segons el relat d'un testimoni, una dona de l'organització crida "Va, va". Jordi Turull es posa una gorra i s'asseu en un seient del darrere del cotxe blanc. Puigdemont ocupa l'altre seient. Tot ho fan envoltats de les tres persones, dos mossos i un bomber fora de servei, que els han acompanyat tot el matí. Han arrencat en direcció a l'avinguda de Vilanova, cap a l'estació del Nord. El dispositiu dels Mossos estava, sobretot, centrat en agents de paisà que anaven a peu i que han aconseguit seguir el cotxe mentre feia la circumval·lació del parc de la Ciutadella. Aquest és un dels retrets que fan algunes fonts policials: que no hi hagués més capacitat de moviment. Com que anaven a peu, l'han acabat perdent.

Cargando
No hay anuncios

La policia pensava que tot entrava dins de les previsions, ja que la principal hipòtesi era que Puigdemont intentaria entrar al Parlament i el detindrien llavors. Era l'opció més neta, creien, evitant un desordre públic (finalment van haver de carregar i tirar gas pebre perquè alguns concentrats van intentar entrar a la Ciutadella) amb els gairebé 4.000 concentrats. Diverses fonts neguen que hi hagués un acord per detenir-lo, però veus d'alt nivell apunten que des de Junts se'ls havia traslladat de manera informal que no hi hauria girs de guió. Això ha generat molt de malestar a Interior i als Mossos.

Quan el president del Parlament, Josep Rull, i diversos membres de Junts han demanat entrar per una porta que toca al passeig Pujades, els Mossos han pensat que s'acostava el moment. El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, s'ha desplaçat fins a aquella porta: ell seria l'encarregat de rebre Puigdemont i d'acompanyar-lo fins que fos detingut. Ara això també el situa en la diana de les crítiques internes, que van aflorant al llarg de les hores. Algunes fins i tot titllen de ridícul que Puigdemont se'ls escapés i després mobilitzessin tot Catalunya per intentar trobar-lo.

Cargando
No hay anuncios

L'operació Gàbia

La comitiva de Junts ha entrat a la Ciutadella, però no hi havia Puigdemont. S'ha instal·lat el nerviosisme als Mossos. Abans de les 10 h, han activat una operació Gàbia per tancar Barcelona. Fonts consultades per l'ARA apunten que un dels detonants de la decisió ha sigut la por que, si no ho feien ells, un jutge ordenaria el mateix a la Guàrdia Civil. En tot moment, fonts del Suprem han negat que tinguessin cap paper en tot plegat, tot i que fonts consultades per aquest diari apunten que durant tota la jornada el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i també el Tribunal Suprem han anat collant els Mossos perquè no es quedessin de braços plegats.

Cargando
No hay anuncios

La recerca ha paralitzat Barcelona, poc després les fronteres i al cap d'unes hores ja hi havia una operació a tot Catalunya, que al migdia, veient que Puigdemont no apareixia, ha baixat d'intensitat. S'ha consumat el fracàs. Les cues han sigut quilomètriques i s'han revisat cotxes (s'han obert maleters) des de l'avinguda Meridiana fins a la frontera francesa a Molló. Alguns d'aquests controls encara es mantindran alguns dies. Amb tot, i s'ha demostrat al llarg de la jornada, el de la fugida no era l'escenari previst. Més d'una font policial d'alt nivell critica aquesta falta de planificació.

Cargando
No hay anuncios

Sense descartar el Parlament

Fonts dels Mossos admeten que no saben on és Puigdemont. Tenen les matrícules dels cotxes, però de moment res ha donat resultats. De fet, durant el matí no descartaven al 100% que fos al Parlament. En tot cas, no hi ha hagut cap petició formal a la cambra per permetre l'escorcoll d'algunes dependències per part dels Mossos. Amb tot, s'han mobilitzat molts efectius, fins al punt que agents que es dediquen a robatoris o homicidis han sortit al carrer a buscar el líder de Junts sense cap instrucció concreta. Només una: buscar-lo. L'operació Gàbia ha tensionat el cos en un període delicat (en ple agost) i els sindicats critiquen que s'hagin activat agents que estaven de vacances.

Cargando
No hay anuncios

La investigació també s'ha centrat en les persones que han fet possible la fugida. Primer han detingut el marit de la dona que sospiten que conduïa el cotxe blanc, un agent que aquest dijous no ha acompanyat Puigdemont (sí que ho havia fet en altres ocasions). A la tarda han detingut un segon mosso que apareixia en el vídeo de la fugida. També han citat a declarar Jordi Turull i un bomber per haver col·laborat amb el líder de Junts. Tots dos sortien en el vídeo. Els Mossos creuen que Turull encara és amb Puigdemont. Li truquen i el mòbil comunica. Una de les hipòtesis és que Puigdemont ja ha abandonat el país i que almenys l'última nit, la de dimecres a dijous, l'hauria passat a Barcelona.

Una part del cos no ha vist amb bons ulls el que ha passat avui i algunes fonts parlen de falta de previsió. El sindicat Fepol ho ha titllat directament "d'incompetència". El sindicat SAP-FEPOL ho ha qualificat de "ridícul" i ha demanat explicacions als màxims dirigents. Arribaran aquest divendres a les 11 h en una roda de premsa en la qual intervindran Elena, Sallent, el director de la policia, Pere Ferrer, i la comissària Rosa Bosch. De moment, fonts del departament descarten cessaments.

Els Mossos obren maleters i paren els cotxes a la Jonquera

This browser does not support the video element.