ELECCIONS PLEBISCITÀRIES
Política15/07/2015

Catalunya Sí que es Pot, el nom de la confluència d'esquerres pel 27-S

L'acord polític inicial entre ICV, EUiA, Podem i Procés Constituent preveu un procés constituent català no subordinat que culmini amb una Constitució pròpia i una República Catalana que decideixi en referèndum la vinculació amb l'Estat

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaLa candidatura que ultimen ICV, EUiA, Podem i Procés Constituent ja té un nom amb què presentar-se: Catalunya Sí que es Pot. Així, finalment no es repetiran fórmules com les de Barcelona en Comú, ja que Catalunya en Comú era una de les possibilitats amb les quals s'havia especulat. En canvi, els actors de la confluència s'han estimat més recollir un crit característic del moviment indignat i de les mobilitzacions alternatives, el "sí que es pot", segons apunten fonts coneixedores de la negociació.

De fet, les quatre formacions implicades estan en procés de validació de l'inici d'acord polític, un document que posarà les bases per a l'impuls definitiu de la llista d'esquerres, la qual pretén respondre a "la il·lusió i l'esperança de donar resposta a l'emergència social i nacional que vivim". "Cal articular aquesta majoria per poder bastir una alternativa capaç de guanyar", defensa el text, al qual ha tingut accés l'ARA i el qual es contraposa al govern actual d'Artur Mas.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa l'eix nacional, la confluència aposta per "un veritable procés constituent per decidir-ho tot: el model econòmic i social, i les relacions amb l'Estat". Per això, reclamen "iniciar un procés constituent propi –fonamentat en la plena sobirania del poble català com a subjecte col·lectiu que pot decidir el seu futur– que no estigui subordinat, ni sigui subaltern, a cap altre marc", tot i que aquest procés tindria una "voluntat de col·laboració fraterna entre els pobles i des de l'impuls de processos constituents que puguin interinfluir-se i afavorir-se" arreu de l'Estat. Aquest procés hauria de ser "participatiu i des de baix" i culminaria amb una Constitució pròpia i "una República Catalana" que "és tan compatible amb un horitzó independentista com amb un de federalista o confederalista". Per decidir la relació amb l'Estat, per tant, caldria igualment un referèndum, previst en el full de ruta, però no calendaritzat.

Així mateix, el document preveu 10 prioritats en els àmbits social i econòmic. Aquestes prioritats inclourien un pla de rescat ciutadà, la renda garantida de ciutadania, una auditoria del deute de la Generalitat, revertir les privatitzacions de serveis públics, un "nou model econòmic socialment just i ecològicament sostenible", la prohibició dels transgènics, referèndums revocatoris i una "Catalunya solidària amb el món, desmilitaritzada i defensora de la cultura de la pau", entre altres aspectes.