Política06/10/2016

De fer 'botellón' a defenestrar Sánchez: 10 coses que (potser) no saps de Susana Díaz

La secretaria general dels socialistes andalusos ha fet una passa endavant i s'ha postulat per dirigir el PSOE

Anna Mascaró
i Anna Mascaró

BarcelonaÉs la líder del PSOE andalús, la federació més forta del partit, després de més de tres dècades al poder. El passat dijous va fer una demostració de força amb el cop contra Pedro Sánchez mitjançant 17 dimissions a l'executiva federal del partit, que va acabar forçant la dimissió del secretari general dos dies més tard.

Repassem deu aspectes de la trajectòria de Susana Díaz (41 anys) que potser no coneixes.

1. Mai ha treballat fora de la política

No hi ha registres que hagi treballat formalment fora del PSOE i la Junta d'Andalusia. Als 17 anys va ingressar a les Joventuts Socialistes i el seu ascens des de llavors a dins el partit ha estat constant. Ha estat regidora, consellera autonòmica, diputada, senadora i presidenta de la Junta d'Andalusia, càrrec que ostenta actualment. Dins el PSOE, va ser secretària d'organització de Sevilla (entre el 2004 i el 2010) i d'Andalusia (del 2010 al 2012). Díaz defensa que va fer feines eventuals mentre estudiava, per complementar la beca que cobrava, venent productes cosmètics a domicili i fent classes de repàs. Sigui com sigui, forma part de la generació dels 'griñaninis', el malnom -formulat per primera vegada pel periodista Francisco Robles- que la premsa va posar a la generació de polítics del PSOE dels quals es va rodejar José Antonio Griñán, perquè o no havien estudiat o no havien treballat mai fora del partit.

2. Una dècada per acabar la carrera de dret

Un dels aspectes que més se li han criticat al llarg de la seva trajectòria és el fet que trigués 10 anys a acabar la carrera de dret. "Vaig estudiar amb beca fins a cinquè i no vaig repetir cap curs. El que passa és que amb 23 anys vaig ser regidora de l'Ajuntament de Sevilla i vaig aparcar algunes assignatures. Després hi vaig tornar", va explicar a la periodista Carmen Torres, a 'El Mundo'.

Cargando
No hay anuncios

3. "Jo faig 'botellons' com tothom"

"Jo faig 'botellons' com tothom, el que no en faci que tiri la primera pedra". El març passat va sortir a la llum una entrevista que 'El Mundo' va fer a Susana Díaz quan tenia 24 anys, la qual el periodista va titular amb aquesta cita. En aquella època, Díaz era regidora de Joventut i Treball a l'Ajuntament de Sevilla. Segons el text de l'entrevista, llavors ja era "la nena mimada de l'Ajuntament". La peça periodística és una mostra de la dilatada carrera de Díaz, que malgrat tot va ser una pràctica desconeguda per a la majoria de ciutadans fins que es va convertir en presidenta de la Junta d'Andalusia després de la renúncia de José Antonio Griñán, pel cas dels ERO a Andalusia.

4. De la "casta dels lampistes"

"Jo sóc d'una casta de fontaners i presidenta de la Junta d'Andalusia". Amb aquesta sentència Díaz, germana gran de quatre germanes i filla d'una mestressa de casa i un lampista, va criticar a la Cadena SER que Podem emprés el terme "casta" per referir-se als partits tradicionals. "Jo sóc d'abaix i d'esquerres, i em fan molta por aquells que diuen que no hi ha ideologies", va afirmar a la mateixa entrevista.

Cargando
No hay anuncios

5. Fan d'Alejandro Sanz i creient

En la seva vessant més personal, la socialista s'ha declarat en múltiples entrevistes una fan del cantant Alejandro Sanz. A més, és creient i sol acudir a les festes folklòriques i religioses andaluses, tot i que defensa la laïcitat de l'Estat. Li agrada llegir novel·la històrica i poesia i és del Betis. Díaz no té problemes en parlar de les seves aficions i costums, però no li agrada gens que li preguntin pel seu marit, José María Moriche. "És la meva esfera privada. No entenc que s'hagi d'arribar a aquest punt", li va retreure a Jesús Ruiz Mantilla, periodista d''El País' que li va demanar pel tema.

6. Va ser ajudant del rei d'Orient Baltasar

Susana Díaz s'ha distingit per ser una política amb carisma i una gran capacitat de connectar amb els andalusos. Són habituals els banys de masses dels que la socialista en sol sortir reforçada. De fet, segons l''ABC', Díaz criticava de Pedro Sánchez el fet que no tingués magnetisme fora de la pantalla. No és estrany venint d'una persona que es va disfressar d'ajudant del rei Baltasar en una cavalcada, el 2007 a Triana. La Sexta en va recuperar les imatges el passat mes de juliol.

7. L'embaràs i la polèmica pel permís de maternitat

Cargando
No hay anuncios

Díaz va tenir un fill a l'estiu de 2015. El seu embaràs va ser molt seguit per la premsa, fins al punt que es va formar una petita polèmica sobre el temps que hauria d'estar de baixa maternal. La periodista i bloguera Yolanda Rosado va publicar una entrada al seu blog titulada: "Espero no veure't quan donis a llum". En el text, demanava a Díaz que fes la baixa maternal de 16 setmanes com a reivindicació del dret de les dones a conciliar vida familiar i laboral. La web de Rosado va tenir tantes visites que es va col·lapsar temporalment.

En resposta a aquest i altres comentaris, la socialista va assegurar que agafaria la baixa de maternitat, tot i que compartida amb el seu marit, entenent que és "un dret" de les dones. No va especificar exactament quant de temps estaria de baixa, però sí que va indicar que "cinc dies no és una baixa maternal". Finalment, es va reincoroporar a la feina 45 dies després del part.

8. "Andalusia té molt a dir... i a callar"

En la campanya electoral a les eleccions andaluses, un dels eslògans del PSOE reivindicava el poder de la Junta d'Andalusia per fer front al govern central del PP. "Andalusia té molt a dir" va ser una de les consignes més repetides, juntament amb el hashtag #YoconSusana. Segons el mitjà 'El Confidencial Digital', però, alguns electors van recordar als socialistes que Andalusia també té "molt a callar". Segons el digital, en els dies posteriors a la penjada de cartells en van aparèixer diversos amb pintades que deien: "'I molt a callar". Algunes estaven totalment pintades amb la paraula "ERE", en referència a un dels casos de corrupció més foscos del socialisme andalús, que va acabar amb la dimissió de Manuel Chaves i José Antonio Griñán, qui va catapultar Susana Díaz a la presidència de la Junta.

Cargando
No hay anuncios

9. Un fracàs polític de Díaz: haver donat suport a Carme Chacón

El paper de Díaz a la política estatal va començar a créixer quan va donar suport a Carme Chacón com a candidata a la secretaria general del PSOE, el 2012. En aquell moment, Díaz era secretària d'Organització del PSOE andalús: controlava l'aparell de la principal federació del partit, i tot i així Chacón va perdre davant Alfredo Pérez Rubalcaba per 22 vots. Chacón és un dels membres de l'executiva federal del PSOE que el passat dijous van dimitir per fer fora Pedro Sánchez.

10. Defenestra Pedro Sánchez després d'haver-lo catapultat

Va ser Díaz qui va donar suport a Pedro Sánchez a la secretaria general del PSOE davant d'Eduardo Madina, després de deixar clar que ella no es presentaria al càrrec. Ara, poc més de dos anys després i d'haver estat un dels actors clau per defenestrar Sánchez, s'ofereix per "cosir el PSOE".