NOU FINANÇAMENT

Sis comunitats consensuen una proposta de finançament oposat al model valencià, balear i murcià

Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia i la Rioja reclamen que pesin més variables com la dispersió territorial o l'envelliment de la població

Efe
28/02/2014
2 min

SaragossaEls consellers d'Hisenda d'Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia i la Rioja han consensuat aquest divendres en una reunió a Saragossa un document en què defensen que en el nou model de finançament autonòmic hi pesin més els criteris de territori, densitat, dispersió i envelliment de la població a l'hora de repartir els recursos. Les sis autonomies ja s'han començat a moure de cara a la negociació del nou sistema, que començarà formalment a partir de la primavera per aplicar-lo de cara al 2015. Critiquen que els criteris que ells defensen que han de ser més rellevants actualment només condicionen en un 3% el repartiment dels recursos.

Aquestes comunitats autònomes defensen que la reforma del sistema de finançament estigui coordinada amb la modificació del sistema tributari anunciat pel govern central, de tal manera que es tinguin en compte les implicacions derivades de la reforma local. Aposten també per blindar el principi de lleialtat institucional articulant instruments eficaços per compensar les autonomies per decisions "unilaterals" de l'Estat que els suposin més despeses i menys ingressos.

Després de la reunió, el conseller d'Hisenda aragonès, José Luis Saz, ha destacat en roda de premsa que el nou sistema ha de garantir la suficiència financera i que el ciutadà ha de poder beneficiar-se dels serveis de manera "idèntica" visqui on visqui, al marge de les característiques de cadascun dels territoris. Saz ha posat èmfasi en el fet que les sis comunitats coincideixen que una excessiva preponderància del criteri de població "produeix distorsions" perquè per si mateix no determina la despesa pública. Per contra, reclama que aquesta despesa s'hauria de ponderar amb altres variables com la dispersió, la densitat o el cost fix per la prestació dels serveis públics. En aquest sentit ha subratllat que més del 60% de la despesa farmacèutica correspon a persones de més de 65 anys i que aquestes sis autonomies són de les comunitats de l'Estat amb més població envellida.

Per la seva banda, la consellera d'Hisenda de Castella i Lleó, Pilar del Olmo, ha apuntat que aquests sis territoris representen el 45% de la superfície total del país i el 19% de la població, i ha recalcat que el cost de la prestació dels serveis fonamentals s'encareix més en un entorn rural que en una gran ciutat.

Aquesta reunió es contextualitza en el marc de l'aprovació de la "Declaració institucional pel canvi demogràfic" en la qual es demana al govern central "una nova ponderació de les variables de densitat, dispersió, envelliment i població protegida en la revisió del sistema de finançament autonòmic". Es tracta d'unes pretensions frontalment oposades a les que reclamen els presidents valencià, balear i murcià, que fan front comú perquè es prioritzi per sobre d'altres variables que es reparteixin els recursos segons la població de cada territori.

stats