Ceconat proposa reduir set hectàrees més l'afectació del parc fotovoltaic de Son Salomó
La darrera proposta plantejava una superfície de 104 hectàrees, mentre que Martí i Bella n'acceptava un màxim de 68
CiutadellaL’empresa Ceconat, promotora del parc fotovoltaic de Son Salomó, a Ciutadella, ha presentat una nova proposta per reduir el projecte d’ampliació amb l’objectiu d’arribar a un acord amb l’entitat Martí i Bella, que manté els recursos als tribunals. La nova proposta arriba arran que la reunió de dimecres acabà sense acord. En aquesta, Ceconat va plantejar que la superfície afectada per a la instal·lació de plaques solars fos de 104 hectàrees, mentre que Martí i Bella n'acceptava un màxim de 68.
L’empresa argumenta que per garantir tota la potència sense perdre els més de set milions d’euros de subvenció que ha rebut necessitaria entre 10 i 20 hectàrees addicionals a les proposades per Martí i Bella. La nova proposta es reduiria set hectàrees i la superfície afectada se situaria per davall del centenar d’hectàrees. D’aquestes, només un 50% seria útil per a la instal·lació de plaques solars. Martí i Bella ja ha anunciat que convocarà amb urgència la junta directiva per analitzar la nova proposta de Ceconat.
Actualment, els administradors de Son Salomó són Marcos Presa i Roque Rodríguez, els mateixos que estan al capdavant del projecte del parc fotovoltaic de Biniatria d’Alcúdia. D’altra banda, l’empresa Som Energia és l’encarregada del manteniment de la planta i ha col·laborat en l’ampliació del parc. En un principi, ocupava una superfície de 173 hectàrees. El Consell de Menorca acceptà la reducció a 104 per a una iniciativa de 49,9 MW. Entitats com Els Amics de Punta Nati o la Societat Arqueològica Martí i Bella s’hi han oposat en considerar que el projecte representava un impacte patrimonial i paisatgístic molt elevat i afectava la zona catalogada com a Àrea d’Interès Paisatgístic de Punta Nati, que, a més, concentra fins a 80 Béns d’Interès Cultural.