FelanitxFelanitx va iniciar la legislatura amb un pacte de centreesquerra –format pel PSOE (4 regidors), Bloc (3 regidors) i El Pi (2 regidors)– i amb Jaume Monserrat (El Pi) assumint la batlia. D'aquesta manera, naixia un pacte en el qual els dos primers anys governaria el cap de llista d'El Pi i els dos darrers Xisco Duarte, del PSOE, però les bregues internes que sofria el partit socialista van provocar que mai no arribàs a assumir aquest càrrec. El mes de setembre de l'any passat, Montserrat va rompre el pacte i va cessar els tres regidors del PSOE. A l'octubre, un pacte que havia començat tirant a l'esquerra va canviar el rumb cap a un govern de centredreta, just quan el PP de Catalina Soler entrà a l'equip.
Com heu viscut el vostre mandat fins ara?
— Ha estat un mandat convuls perquè la pandèmia ha alterat tot el que teníem previst. A això hi hem d'afegir el canvi polític, perquè a hores d'ara havíem de fer una cessió de la batlia. No ha estat una gestió fàcil, però ara som a un altre escenari i avui és bo, rendeix i els projectes tiren endavant.
Com ha estat gestionar Felanitx durant la pandèmia?
— En alguns moments no sabíem què podria passar i intentàvem ser previsors. Ens hem romput el cap per saber com podíem tirar endavant, i ara mateix hi ha una demanda dels sectors que s'han vist afectats per la pandèmia. Ha estat complicat i hem anat estudiant mesures. Ara tornam a ser a l'estiu i esperem que la temporada que ve la puguem passar més actius i més tranquils.
Heu introduït mesures per a la reactivació econòmica del municipi?
— Derogació d'ordenances per no cobrar taxes, bonificació de llicències fins al dia que es va aixecar l'estat d'alarma, bons per activar el comerç local, contenció pressupostària perquè es va triplicar la partida de serveis socials. Aquests han estat un poc els tres pilars on ens hem intentat moure per salvar un poc aquesta crisi. Lamentam no haver pogut desbloquejar les taxes de fems.
Quins projectes teníeu prevists que no hagueu pogut fer a causa de la crisi sanitària?
— Hem intentat fer tots els projectes grans, com per exemple l'adquisició del solar de l'escola nova i executar la pista d'atletisme. Però tenim clar que enguany farem el que podrem, no tot el que voldríem fer.
Quins són els reptes de l'equip de govern? Han canviat amb el covid-19?
— Aquesta legislatura teníem dues fites molt grans: els residus i crear una escola pública a Felanitx. El solar el tenim i el tema dels residus esperam que quedi ben implantat abans d'acabar la legislatura.
El mes de febrer vàreu comprar un solar per 142.000 euros, una iniciativa que va ser criticada pel Partit Popular de Catalina Soler, amb qui formau equip de govern. La vostra intenció era fer un pàrquing amb 12 places d'aparcament. Aquest projecte continua en marxa o ha canviat?
— Continua en marxa. És un solar que està molt al centre de Felanitx i està molt ben ubicat per fer-hi un petit aparcament. És un projecte que s'executarà; si no és enguany, l'any que ve. Ara mateix està rebaixat, hem de retirar els tancaments i l'hem d'anivellar.
Heu pogut fer canviar l'opinió que tenia Catalina Soler respecte d'aquest projecte?
— Sí. De vegades s'ha de tenir la responsabilitat de governar i altres, la de fer oposició per marcar amb crítica o rebuig les actuacions que fa el govern. No obstant això, s'ha de ser conscient que quan es prenen decisions s'ha de mirar amb uns altres ulls. No té més importància.
Des del govern municipal heu reclamat al Consell de Mallorca que l'edifici Es Sindicat sigui la seu de la facultat de Belles Arts. En quin punt es troba aquest projecte?
— Vigilam que el Consell no es relaxi amb aquest tema. No és poca la feina que fa per conservar-lo, s'ha de fer un full de ruta. No queda més remei, perquè ens passaran els anys i s'ha de conservar. De decidir fer una facultat de Belles Arts a executar-la hi ha un camí llarg, s'hi han d'invertir molts de milions perquè té mals estructurals. Esperam que el Consell no es despisti i pensi que hi ha aquest edifici.
Catalina Soler ha acusat el Consell de Mallorca de perdre dos milions d'euros per reformar Es Sindicat i d'incomplir el conveni d'inversions. Vós què n'opinau?
— És trist saber que s'han perdut inversions estatutàries. Esper que el Consell de Mallorca pugui donar-ne una explicació clara. Perdre dos milions d'euros de romanent perquè no s'han pogut complir les inversions estatutàries és molt desencertat.
Creis que aquesta pèrdua és perquè el Consell no ha fet les actuacions pertinents?
— M'agradaria que ho aclarissin. Fins i tot em plantej dur en forma de moció la petició d'aquesta informació, perquè els felanitxers la puguin tenir en acte i de primera mà. El que no podrà fer el Consell és donar-ne les culpes al veïnat.
Què suposaria per a Felanitx disposar d'una facultat de Belles Arts?
— Implica recuperar un edifici icona del municipi. Transformar un element tan important pels felanitxers ja crida molt l'atenció. Parlam de la facultat de Belles Arts. Felanitx sempre ha tingut un cultiu de cultura i d'artistes molt potent. Suposaria recuperar una qualitat més de ciutat que de poble, i el teixit comercial se'n veuria beneficiat.
També amb aquest projecte heu rebut crítiques per part d'un exmembre de l'equip de govern, Xisco Duarte, que diu que aquesta petició és "una jugada política" i que us heu "apropiat" d'idees del seu partit. És cert?
— En política tots tenim idees i a dins un poble els quatre programes electorals tenen un 90% de similitud. Al final el que matises és l'enfocament que li dones. Tots sabíem que amb Es Sindicat s'havia de fer alguna cosa. Duarte hi havia pensat, però els portaveus dels altres patits també.
El vostre mandat en aquesta legislatura va començar amb les disputes internes dels socialistes. Com vàreu viure aquesta situació?
— No m'agraden els conflictes. Aquesta situació va provocar un desgast d'energia molt important, perquè la intenció quan arrancàrem aquesta legislatura era continuar amb un procés de quatre anys i ens hauia agradat que fos així. Va arribar a un punt que pareixia que no tenia possibilitats de desenrocament. La situació sanitària ens empenyia a prendre decisions i a executar-les.
Creis que en aquell moment hi havia més interessos personals que polítics?
— No, però en política municipal, qui ven que les persones implicades tenen un pes important ven fum. A un ajuntament es fa feina amb un nivell personal molt important i en tot moment la gestió és de tu a tu.
El vostre equip de govern va començar amb un pacte de centreesquerra i ha acabat amb un de centredreta. Aquest canvi ha suposat modificacions en els projectes?
— Supòs que el plantejament inicial que férem acabarà amb modificacions, més de les que plantejàvem inicialment. En línies generals, els projectes que volíem treure cap endavant són els mateixos i no hi ha hagut discussió. Enguany n'hem incorporat de nous perquè ara el plantejament no és el mateix que al principi.
Hi ha discrepàncies amb els membres que formen part de l'equip de govern?
— No hi ha discrepàncies significatives, els estira-i-amolla fan que no surti res. No ens hem de desentendre, perquè això du a un consum d'energia molt bestial. La incorporació del PP a l'equip és molt conscient. Els populars es van incorporar a l'equip per dur les regnes.
Quines són les vostres prioritats per als pròxims dos anys?
— La prioritat és treure tot el que és el plec de recull de fems i la neteja diària. També hem de continuar amb la recuperació econòmica. Respecte del turisme, pareix que hi ha certa recuperació, però encara hi ha poques reserves. Si el 2022 o el 2023 encara hi ha aquests nombres, què feim? Aquesta legislatura estarà compromesa amb la recuperació.
Us tornareu a presentar a les pròximes eleccions amb El Pi?
— Ara per ara estic dins El Pi. Crec que la conjuntura política del centrisme està tocada, però ara mateix som aquí i no hi ha intencions de canvi. Ara mateix diria que em tornaria a presentar a les pròximes eleccions, però dos anys són molt llargs i aquests darrers han esquinçat molt. Sí, em tornaré a presentar, però és un sí condicionat a poder canviar de decisió.