IMMIGRACIÓ
Política03/03/2014

La comissària d'Interior demanarà aquest dilluns explicacions a Fernández Díaz per l'ús de pilotes de goma contra els immigrants a Ceuta

El ministre de l'Interior espanyol reclamarà més solidaritat i fons de la UE per contenir la pressió migratòria

Europa Press
i Europa Press

Brussel·lesLa comissària europea d'Interior, Cecilia Malmström, es reuneix aquest dilluns amb el ministre espanyol Jorge Fernández Díaz −que viatja a Brussel·les per participar al Consell d'Interior de la UE− amb l'objectiu de demanar-li explicacions per l'ús de pilotes de goma per part de la Guàrdia Civil en els incidents a Ceuta del 6 de febrer, en els quals van morir 15 immigrants.

Durant el Consell d'Interior, Fernández Díaz té previst sol·licitar als seus homòlegs més solidaritat i fons de la UE per contenir la pressió migratòria a Ceuta i Melilla, segons han explicat fonts europees.

Cargando
No hay anuncios

Malmström considera que l'ús de pilotes de goma va poder contribuir a la mort dels 15 immigrants, i ha dit que no dubtarà a actuar contra Espanya si es confirma que va vulnerar la legislació de la UE.

"No se'ls va apuntar directament, però això va crear un pànic que va fer que 15 persones s'ofeguessin. Això és, per descomptat, totalment inacceptable", va dir dimecres passat en una entrevista a la ràdio pública sueca. A més, la comissària d'Interior va assenyalar que els immigrants podrien haver sol·licitat asil i que Espanya estava obligada a tramitar qualsevol demanda de protecció internacional.

Cargando
No hay anuncios

"Si hi ha hagut una vulneració de la legislació europea, de la qual cosa hi ha indicis, haurem d'adoptar les mesures habituals", ha assegurat Malmström. Per part seva, des del ministeri de l'Interior s'insisteix que cal respectar el procediment judicial obert a Espanya per determinar les responsabilitats que poguessin derivar-se de la mort dels 15 immigrants subsaharians que intentaven arribar nedant a les platges de Ceuta.

Més enllà de la reunió amb Malmström, la tragèdia a Ceuta no és a l'agenda de la reunió de ministres de l'Interior de la UE perquè es tracta d'una qüestió bilateral entre Espanya i la Comissió, que actua com a guardiana dels tractats, segons les fonts consultades. Però els Vint-i-vuit sí que discutiran les "pressions migratòries" a la UE amb els últims informes amb dades i tendències del mateix executiu comunitari, el servei d'acció exterior, l'agència de control de fronteres (Frontex) i l'agència d'asil (Easo).

Cargando
No hay anuncios

És durant aquest debat quan s'espera que Fernández Díaz intervingui per explicar la creixent pressió migratòria a Ceuta i Melilla i aprofiti per demanar més solidaritat de la UE. "Els països amb més pressió migratòria han de tenir la solidaritat real, política i econòmica de la Unió Europea", insisteix el ministeri de l'Interior, que assegura que Fernández Díaz planteja aquesta reivindicació cada vegada que viatja a Brussel·les.

Espanya rebrà del pressupost de la UE per al període 2014-20 al voltant de 527 milions d'euros de la Unió Europea per al control de fronteres, la lluita contra la immigració irregular i el finançament de projectes i activitats de seguretat. Però el govern espanyol considera necessari "un suport econòmic més gran" de la UE per fer front a la pressió migratòria.

Cargando
No hay anuncios

A més d'Espanya, s'espera la intervenció en el debat d'Itàlia, que denunciarà que continuen arribant immigrants a l'illa de Lampedusa; de Malta, que també es farà eco de la pressió migratòria al Meditarrani, i de Bulgària, que plantejarà la creixent arribada al seu territori de refugiats procedents de Síria. Els ministres demanaran a Brussel·les i a Frontex més detalls de les missions i patrulles que es tenen previst dur a terme aquesta primavera per frenar la immigració irregular i evitar que s'ofeguin les persones que intenten arribar a la UE.

Explicacions a Suïssa

Cargando
No hay anuncios

A la reunió hi assistirà la ministra de Justícia i Interior suïssa, Simonetta Sommaruga, que explicarà als Vint-i-vuit com té previst el govern suís posar en pràctica les quotes als treballadors europeus que es van aprovar al referèndum del 9 de febrer.

La UE ja ha avisat que la lliure circulació de persones és un principi fonamental dels acords que manté amb Suïssa i ha començat a aplicar represàlies davant la perspectiva de les quotes. En particular, Brussel·les ha suspès ja la participació de Suïssa en programes com Erasmus+, Horitzó 2020 i Media.

A més, la presidència grega ha dit que la introducció de quotes tindrà un impacte negatiu en la participació de Suïssa a l'espai sense fronteres Schengen. Tot i això, no s'espera que del Consell d'Interior en surti encara cap decisió.