Cifuentes torna el màster i només plegarà si ho diu Rajoy

Admet tracte de favor però culpa de tot la universitat

Cristina Cifuentes, aquest dimarts / EFE
Dani Sánchez Ugart
17/04/2018
3 min

MadridCristina Cifuentes va retornar ahir un màster que encara no ha estat acreditat que hagi fet legalment. La presidenta de la Comunitat de Madrid va fer pública una carta enviada al rector de la Universidad Rey Juan Carlos -en la qual es va expedir el seu títol de màster en dret autonòmic-, en què li deia que no volia la titulació, però es rentava les mans de les irregularitats cada cop més manifestes que està acreditant la investigació interna del centre. Sense treball final, ni correus entre professors i alumna, i amb el testimoni de dues professores que asseguren no haver participat en el tribunal d’avaluació tot i que la seva firma apareix a l’acta (falsificada, segons va reconèixer l’autor de la “reconstrucció”), la presidenta madrilenya va pretendre passar la pilota a la universitat per salvar-se políticament, i va dir que no es planteja dimitir per la polèmica.

Cifuentes va assegurar que acceptarà “el que el seu partit digui”: és a dir, que plegarà si Mariano Rajoy l’hi demana. En la roda de premsa posterior al consell de govern de la Comunitat de Madrid, després que es fes públic que havia enviat la carta, va afirmar: “Tinc el suport del meu partit i del meu president”. Com en la missiva, Cifuentes va afegir que ella va complir “tots els requisits” que el centre li va posar per a l’obtenció del títol. Aquests requisits, però, van ser més laxes que per a la resta d’alumnes, segons va admetre: “Si em vaig equivocar en accedir a les facilitats que em posava la universitat, demano disculpes a qui s’hagi pogut senti agreujat”.

La tesi de Cifuentes és que qualsevol irregularitat va sortir i és responsabilitat de la Universitat. Va recordar que ella no va demanar cap acta al rectorat quan va esclatar la polèmica, destapada per Eldiario.es, i que, per tant, no és responsable de la seva falsificació. Tot i així, no va aclarir com és que de les professores que presumptament van participar en el tribunal d’avaluació del seu treball final de màster, dues han afirmat que no hi van ser, ni per què no va detectar abans d’enviar l’acta als mitjans de comunicació que aquelles no eren les professores presents a la presentació del treball que, segons havia dit en anteriors compareixences, sí que va defensar davant d’un tribunal. “He donat explicacions sobradíssimes, i no en donaré més”, va deixar anar a la premsa per treure’s de sobre les preguntes sobre el seu expedient que burxaven en les contradiccions entre les diferents versions que ha donat la presidenta.

A més, va explicar que té una querella interposada pel cas i va assegurar que té “plena confiança en la justícia”. I va puntualitzar que, com que ella no està imputada, “no s’incompleix l’acord d’investidura” signat amb Ciutadans, que incloïa el punt d’apartar els investigats, però també aquells que mentissin al seu currículum. “No hi ha raons objectives per dimitir”, va considerar.

Que la faci fora Rajoy

La presidenta madrilenya espera així que sigui Rajoy qui mogui peça, i està disposada a deixar que el seu partit perdi la Comunitat de Madrid abans de fer un pas enrere. Serà només, doncs, si el president espanyol l’hi demana que s’apartarà del càrrec. Si no ho fa, el PP perdrà la principal plaça que té entre els governs autonòmics, perquè el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va reiterar ahir que estan disposats a arribar fins al final si la presidenta no dimiteix. “Exigim a Rajoy i a Cifuentes que deixin de prendre el pèl als ciutadans i que deixin de tapar una trama de corrupció a la universitat pública de Madrid”, va considerar el polític de la formació taronja en declaracions des del Congrés de Diputats.

Mentrestant, el PP va seguir enviant mostres de suport públiques, a Cifuentes complementades amb els retrets a dirigents d’altres partits per haver mentit al currículum. El portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando, va demanar a Cs que s’apliqui la “mateixa medecina” que recepta al PP i cessi el diputat Toni Cantó del càrrec de president de la comissió de regeneració democràtica, en saber-se que va dir al seu currículum que era pedagog sense tenir la carrera. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per la seva banda, va assenyalar en una entrevista a RNE que la renúncia al màster de la presidenta de la Comunitat de Madrid és una “condició necessària, però no suficient”, i en va demanar la dimissió, com també va fer Albert Rivera.

stats