Política03/05/2019

El cinturó sanitari contra Vox falla a Eivissa i té forats a Mallorca

Els resultats del 28-A permeten analitzar la situació del bloc de Vox i els seus possibles aliats i la dels partits que han deixat clar que no hi pactaran

Enric Borràs
i Enric Borràs

Els resultats del 28-A no es poden extrapolar directament per fer previsions sobre les eleccions del 26-M, però sí que donen indicis, a grans trets, per analitzar tendències polítiques entre la ciutadania. Una manera de fer-ho és estudiar els dos grans blocs que s’han dibuixat des dels comicis andalusos: el de l’extrema dreta i els que estan disposats a pactar-hi, i el dels partits que han deixat clar que no ho faran sota cap concepte. Comparar els resultats sumats dels dos blocs en un mapa permet comprovar que Menorca i Formentera estan blindades davant l’avenç de l’extrema dreta i els seus possibles aliats, però que el cinturó sanitari format pels partits que han deixat clar que no pactaran amb Vox ha perdut a bona part d’Eivissa i té llacunes importants a Mallorca.

Els dos blocs no són uniformes -Podem i El Pi, per exemple, difícilment podrien governar junts; i s’ha acabat l’alto el foc entre el PP, Cs i Vox-, però tenen posicions prou clares respecte de l’extremisme de dretes per poder definir-los. A més, la possibilitat que el PP i Ciutadans puguin pactar amb Vox hauria de limitar la transferència de vots del bloc que suma els partits d’esquerres, sobiranistes i regionalistes, format pel PSOE, Podem, Veus Progressistes i El Pi.

Cargando
No hay anuncios

A Mallorca, la triple dreta espanyolista supera els partits del cinturó sanitari a Calvià, Marratxí, Llucmajor, Campos, ses Salines, Santanyí, Santa Margalida, Muro, Escorca, Fornalutx i Valldemossa. En alguns casos, com a Calvià i Valldemossa, ho fa per poc, devers un punt; a Escorca i Campos, per exemple, la diferència s’amplia.

Cargando
No hay anuncios

Vox ha aconseguit uns resultats per sobre de la mitjana balear a tota la badia de Palma, entre Calvià, Algaida i ses Salines, a Escorca i a Inca. Dins Palma, analitzant el mapa de resultats per seccions censals, destaquen els resultats per sobre del 15% del partit d’extrema dreta en zones de Canamunt, Canavall, la Calatrava, la Soledat, Pere Garau, Portopí i el Molinar, entre d’altres. Cal tenir en compte que, a Ciutat, el bloc del cinturó sanitari supera la triple dreta per poc més de vuit punts.

La suma de la triple aliança de la dreta espanyolista dona un percentatge més elevat de vots que la del cinturó sanitari a Santa Eulàlia i Sant Joan de Labritja, en el cas d’Eivissa. És cert que Vila queda protegida, però tan sols amb tres punts de diferència, i a la resta de l’illa el bloc del cinturó sanitari no supera amb més de deu punts el de la triple dreta.

Cargando
No hay anuncios

El PP ha descobert aquesta setmana passada que Vox és un partit d’extrema dreta -fins ara els dirigents populars es negaven a definir-lo així-, però fins al 28-M sempre havia deixat la porta oberta a pactar-hi i per ara tampoc s’ha compromès explícitament a no fer-ho. No ho va fer dimarts dia 30 el secretari general del partit a les Illes, Toni Fuster, quan va admetre que no havien “estat capaços d’arribar a l’electorat de centredreta moderat”, i el líder de la formació, Biel Company, va rebutjar dijous l’oportunitat de comprometre’s a no pactar amb l’extrema dreta quan va presentar l’eslògan del 26-M. El PP continua fora del cinturó sanitari contra l’extrema dreta i el presumpte gir cap al centre té més aviat l’aparença d’un moviment electoralista, d’una estratègia de comunicació. Es fa poc probable un retorn real al regionalisme desterrat des de l’etapa de José Ramón Bauzá.