Eleccions generals

El CIS manté Sánchez per davant de Feijóo, però a només un punt de distància

Els socialistes reculen gairebé quatre punts en un baròmetre fet la setmana prèvia a les europees

MadridEl Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) manté el PSOE per davant del PP, però a només un punt de distància. A diferència del baròmetre del mes anterior, quan l'organisme públic donava cinc punts d'avantatge a Pedro Sánchez, en el del juny els socialistes reculen 3,8 punts. L'enquesta es va fer l'última setmana de la campanya de les europees, marcada pel cas Begoña Gómez. Justament el PP les va guanyar per una distància similar a la que retalla en el baròmetre de les eleccions generals, amb quatre punts de distància sobre el PSOE, que va ser segona força el 9-J. En l'enquesta feta pública aquest dijous, els socialistes obtenen una estimació de vot del 31,7% i els populars del 30,7%.

El PP s'apropa al PSOE per la pèrdua de suports del partit liderat per Pedro Sánchez i un lleuger augment de tres dècimes. Vox, que es consolida com a tercera força, creix amb més força que el partit d'Alberto Núñez Feijóo, suma 1,9 punts en relació amb el mes anterior i se situa en el 12,1%. Aquest augment va en paral·lel amb l'entrada de S'ha Acabat la Festa, a qui el CIS inclou per primer cop en un baròmetre d'unes eleccions generals (li atorga l'1,5% dels vots), encara que, de moment, aquesta agrupació d'electors liderada pel youtuber ultradretà Alvise Pérez només s'ha presentat a les europees, en què va obtenir tres eurodiputats.

Cargando
No hay anuncios
Baròmetre del CIS
Estimació de vot en percentatge

Segons el baròmetre elaborat entre el 31 de maig i el 6 de juny, l'espai a l'esquerra del PSOE també milloraria les seves perspectives. Sumar obtindria el 8,8% dels vots, vuit dècimes més que al maig, i seria quarta força, mentre que Podem es quedaria amb el 3,6%, cosa que significa un increment superior, d'1,4 punts. L'enquesta es va fer en plena batalla per seduir l'elector d'esquerres entre Irene Montero, que va aconseguir entrar al Parlament Europeu amb dos eurodiputats, i Yolanda Díaz. També abans del col·lapse de Sumar i de la dimissió de la vicepresidenta segona com a líder de la formació pels mals resultats del 9-J.

Cargando
No hay anuncios

ERC torna a superar Junts

Pel que fa a l'independentisme, ERC torna a situar-se per davant de Junts. El CIS dona un 1,8% als republicans, un increment de set dècimes. El partit de Carles Puigdemont creix una dècima i se situa a dues de distància d'ERC, amb l'1,6%. L'equilibri de forces dels partits bascos es manté igual amb EH Bildu (1,1%) per davant del PNB (0,9%). Ara bé, els abertzales reculen dues dècimes mentre que els nacionalistes bascos en creixen una. El BNG, per la seva banda, en puja tres fins al 0,9%.