L’ENQUESTA DE L’ARA

Enquesta de l'ARA: La ciutadania demana als alcaldes que cedeixin els locals municipals

La pressió social a favor de les urnes és més gran als municipis petits, però majoritària arreu del país

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ahir al Palau de la Generalitat.
A. M.
17/09/2017
3 min

BarcelonaLa col·laboració dels alcaldes sempre ha sigut per al Govern un dels requisits per atorgar legitimitat al referèndum de l’1-O i aconseguir que sigui un èxit de participació. Dels 948 alcaldes catalans, 750 s’han mostrat disposats a col·laborar amb l’executiu i cediran locals de votació. Això és, precisament, el que els demana majoritàriament la ciutadania. Segons una enquesta de l’ARA, un 59% dels catalans creuen que s’haurien de cedir els espais municipals per votar l’1-O, gairebé el doble dels que pensen que els alcaldes s’hi haurien de negar (31%).

enquesta

Els ciutadans que estan “totalment a favor” de la celebració del referèndum són els més partidaris de cedir locals municipals (85%). A la inversa passa el mateix: els que hi estan “totalment en contra” consideren que els alcaldes haurien d’oposar-se a la cessió d’espais dels ajuntaments (84%). Ara bé, entre els que es manifesten “més aviat d’acord” amb l’1-O, les posicions estan dividides: un 47% són partidaris que els alcaldes cedeixin locals i un 41%, no.

Enquesta de l'ARA: La ciutadania demana als alcaldes que cedeixin els locals municipals

És als municipis petits on més es nota aquesta pressió social perquè l’alcalde permeti que els punts de votació se situïn en locals municipals. Un 92% dels residents en poblacions de fins a 500 habitants demanen als alcaldes que cedeixin espais per al referèndum. El percentatge es va reduint a mesura que la població augmenta: en pobles d’entre 500 i 2.000 habitants, per exemple, és del 83%, i va disminuint progressivament fins al 49% de suport en les ciutats de més de 50.000 habitants. Ara bé, en tots els casos són majoria els ciutadans que volen que se cedeixin espais municipals. En el cas de les localitats de més de 50.000 habitants, però, un 39% de la població creu que el seu alcalde no hauria de posar els equipaments municipals al servei de l’1-O.

Conseqüències electorals

Hi ha prop de 200 alcaldes que, o bé s’han negat a col·laborar amb el referèndum, o bé no han respost a la petició del Govern. L’executiu garanteix que en aquests municipis també es podrà votar, tot i que en edificis de la mateixa Generalitat. ¿Els alcaldes poden patir el desgast d’aquesta decisió en les pròximes eleccions municipals? Per a un 45% dels catalans, la negativa de l’alcalde a col·laborar amb l’1-O serà rellevant per decidir el seu vot. En canvi, el 50% afirmen que no serà un factor determinant. Són els ciutadans amb més simpatia pels partits independentistes els que tindran més en compte aquesta variable: entre els de la CUP, un 63% recordaran quan hagin de tornar a votar que el seu alcalde no va cedir locals, i entre els d’ERC, ho faran un 54%. En canvi, per als del PDECat no serà tan rellevant: un 43% dels votants ho tindran en compte i un 51%, no. El mateix passa amb els comuns: el 32% dels que simpatitzen amb l’espai que encapçalen Xavier Domènech i Ada Colau consideren que la decisió dels alcaldes sobre l’1-O serà determinant per definir el seu vot, i per al 62%, en canvi, no serà un factor tan rellevant.

¿I si l’alcalde, en canvi, ha decidit col·laborar amb l’1-O i cedir locals? En general, aquesta decisió no influirà tant entre els votants, fins i tot entre els no independentistes. Només un 26% dels que simpatitzen amb el PSC consideren que la decisió de l’alcalde de col·laborar amb l’1-O influirà en el seu vot en les pròximes municipals. Entre els votants de PP i Cs, els percentatges pugen fins al 33% i el 32%, respectivament, però també són minoria: un 59% dels del PP i un 65% dels de Ciutadans no ho tindran en compte.

Suport de l’independentisme

El Govern ja ha fet el sorteig de les meses electorals i té tancats tots els locals de votació de l’1-O. Seran “més de 2.000”, segons va explicar el president, Carles Puigdemont, durant l’entrevista a TV3 de la setmana passada. Molts d’aquests locals seran municipals, i els alcaldes es responsabilitzaran de la seva obertura, com passa en unes eleccions habituals. El 27-S, per exemple, n’hi va haver 2.700, la majoria dels quals cedits pels ajuntaments. En tot cas, i malgrat que el 59% dels ciutadans demanen als seus alcaldes que actuïn com ho fan habitualment, els resultats de l’enquesta demostren que el referèndum unilateral està sustentat bàsicament per l’electorat independentista. El 92% dels que asseguren que votaran l’1-O reclamen als alcaldes que col·laborin amb la Generalitat, però només ho fan el 20% dels que tenen previst anar a votar no.

stats