"La clau va ser la por al que és nou": Iglesias explica els mals resultats del 26-J en un vídeo
Units Podem es reuneix avui amb IU i les confluències per analitzar per què van perdre més d'un milió de vots
MadridNi el baix perfil de la campanya ni l'aliança amb Esquerra Unida (IU). El líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, culpa els espanyols que tenen "por del que és nou" i del "canvi" pels mals resultats del 26-J, en què la confluència va perdre més d'un milió de vots. Considera que els van votar el 20-D perquè creien que mai governarien i els tenen "simpatia", però que l'aliança amb IU els va catapultar com a partit "hegemònic" i molta gent va evitar votar Units Podem per por que guanyessin. En la presentació del seu programa d'anàlisi política, 'Fort Apache', Iglesias aborda per primer cop què els va passar diumenge passat. Des de llavors que no ha fet cap roda de premsa i s'ha limitat a parlar en una entrevista a La Sexta i ara al programa emès per internet i a HispanTV i que ell mateix dirigeix.
Es tracta de la prèvia d'una reunió aquesta tarda que es preveu tensa. Serà el tret de sortida a una etapa convulsa que pot desembocar en una nova assemblea ciutadana –o congrés de la formació– per definir el rumb del partit. La direcció de Podem ha citat tant representants de totes les confluències com de la coordinadora d'IU per analitzar els resultats. La segona ronda serà el dissabte 9 de juliol, quan es reunirà el consell ciutadà estatal, màxim òrgan del partit entre congressos. Des de dilluns que Units Podem viu una guerra fratricida entre faccions per carregar a algú el mort de la patacada a les urnes. Tant Iglesias com el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, tanquen files sobre la confluència, mentre que el número dos de Podem i director de la campanya, Íñigo Errejón, insta a revisar-la perquè creu que així s'ha perdut la transversalitat dels votants.
Iglesias va fer dimarts una crida a l'ordre dins de les seves files per no alimentar l'adversari. El seu secretari d'organització, Pablo Echenique, va anar més enllà i va advertir que no dubtaran a arrancar les "males herbes" que amenacin la unitat del partit. La pugna entre pablistes i errejonistes, les dues grans famílies de Podem, s'ha tornat a obrir. Però d'ençà que ha transcendit als mitjans, sobretot pels retrets que s'envien a través de canals de Telegram, que totes les faccions comencen a fer crides a la unitat.
El problema de convertir-se en partit "hegemònic"
"Què va passar el 26-J?", es pregunta Iglesias en el vídeo. "Si excloem la hipòtesi del frau, impensable en un país com Espanya [però que ha alimentat el grup d'anticapitalistes del partit], apareixen diferents causes: el baix perfil de la campanya o l'acord de confluència amb IU, que ens hauria situat en el temut marge esquerre del tauler", afegeix el líder de Podem, que considera que les dues possibilitats contribueixen a "donar ales a la hipòtesi de l'enfrontament intern a Podem".
Però per a Iglesias cap dels dos factors ha estat determinant. Considera que la raó rau en les persones entre les quals Podem genera simpatia però que mai creien que tinguessin opcions de governar. Apunta que preparant la campanya del 20-D ja van veure aquest factor, "gent que no ens votaria si ens veia com a possibles guanyadors". "Crec que aquests votants han estat la clau per entendre el que ens va passar a les últimes eleccions: tenen simpatia per nosaltres, agraeixen la sacsejada que hem donat a la política espanyola, responen a un enquestador que ens votaran, però davant la imminència que podríem governar decideixen finalment no votar-nos", analitza.
"Si l'acord amb IU ens va fer mal va ser perquè ens va llançar com a força hegemònica, no perquè IU provoqui més por –conclou–. La clau, al meu entendre, va ser la por al que és nou. Si el Brexit va influir en alguna cosa va ser en la direcció de confirmar els temors al canvi".
Enquesta interna
Iglesias no s'ha esperat als resultats de l'enquesta interna que Echenique ha enviat a tots els cercles de Podem arreu de l'Estat. Entre els motius del qüestionari hi ha el rebuig al pacte amb IU, l'estratègia de la por a la victòria d'Iglesias seguida pel PP, les conseqüències del Brexit l'últim dia de campanya, el dret a decidir o les relacions de la direcció de Podem amb el govern de Veneçuela, l’argument recurrent dels seus rivals per desqualificar-los.
La cofundadora de Podem i secretària d'anàlisi política i social, Carolina Bescansa, també creu que el problema del partit el 26-J ha estat l'abstenció. En declaracions a Antena 3, ha considerat un "error gravíssim" seu no haver contractat una enquesta pròpia. Diu que no la va encarregar per estalviar.