Eleccions generals

Colau manté que no serà candidata de Sumar a les eleccions generals

Els comuns insisteixen que ara l'objectiu és aconseguir un acord d'esquerres a Barcelona

Ada Colau arribant a la reunió del Cercle d'Economia

BarcelonaQuan dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, convocava eleccions generals per sorpresa, moltes veus van sumar dos i dos i van situar com a escenari possible que Ada Colau, que acabava de perdre les municipals a Barcelona, podria presentar-se a les generals per donar força a Sumar, el projecte de la vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz. Fonts pròximes a l'alcaldessa en funcions asseguren, però, que aquesta opció no es planteja, tal com ha avançat el diari El País i ha confirmat l'ARA de fonts de l'entorn de Colau i del mateix partit. Segons els comuns, no hi ha hagut cap canvi de posició perquè fa setmanes que l'ara alcaldessa en funcions repeteix que no es planteja cap repte polític fora de Barcelona. I, per tant, l'opció de les generals no és ara com ara damunt la taula, encara que Barcelona en Comú quedés com a tercera força el 28 de maig.

La formació insisteix que ara l'objectiu és aprofitar les quasi tres setmanes que queden fins al ple d'investidura per intentar forçar una entesa a tres amb ERC i el PSC que permeti un govern alternatiu al de Xavier Trias (Junts). Una opció més que complicada si es té en compte que implica que ERC s'organitzés en contra de Junts, previsiblement, per fer alcalde Jaume Collboni (PSC) que, si el recompte definitiu no canvia les coses, és el líder progressista que va quedar millor a les eleccions. I, tot això, amb unes eleccions generals convocades poc més d'un mes després de la investidura. El primer pas per a Barcelona en Comú és esperar a tenir el recompte definitiu dels vots de les municipals per veure si esgarrapen els 141 vots que els separen del PSC i queden com la primera força d'esquerres. I, en paral·lel, pressionar, sobretot ERC, per aquest possible acord a tres.

Sembla clar que fins que això no quedi descartat, Colau no detallarà el seu futur. Des del seu entorn pròxim asseguren que no serà a Sumar i que no té intenció de traslladar-se a Madrid. Tanmateix, si finalment es confirma la que sembla l'opció més factible, que és que Trias aixequi la vara d'alcalde (i probablement governi tot sol, com a mínim fins després de les eleccions generals), la pressió perquè Colau doni força al projecte de Yolanda Díaz anirà in crescendo. El termini per presentar les candidatures a les eleccions generals s'acaba el 19 de juny, només dos dies després de la constitució dels ajuntaments. I, per tant, l'escenari no serà definitiu fins al 18 de juny, que és quan Colau haurà recollit o no l'acta per continuar a l'Ajuntament com a regidora.

Díaz va acompanyar en fins a tres ocasions Colau durant la campanya electoral i juntes van presentar Barcelona com una peça clau per frenar l'avenç de la dreta a Espanya. I ja amb els resultats electorals coneguts, l'alcaldessa en funcions va dir ahir des de la reunió del Cercle d'Economia que continuarà treballant per facilitar enteses progressistes tant a Barcelona com a l'Estat, però va afegir que això ho faria des de Barcelona.

Díaz registra Moviment Sumar

Mentre Colau manté per ara que no se sumarà a la candidatura de Díaz, la vicepresidenta segona comença a fer passos per formalitzar-la. Aquest dimarts ha registrat finalment la seva plataforma com a partit polític amb el nom de Moviment Sumar. Fa un any, persones de l'entorn de Díaz van inscriure Sumar com a associació per iniciar el procés d'escolta, però ara calia fer un pas més. Fonts de l'equip de Díaz expliquen que es tracta d'un "partit instrumental" per "garantir la participació de persones independents i professionals en la confluència". Això vol dir que a aquest partit s'hi haurien de sumar la resta de formacions de l'espai en forma de coalició, començant per Podem.

Les negociacions continuen amb el partit lila, però de manera discreta. Esquerra Unida, els comuns i Verdes Equo, per la seva banda, han tornat a confirmar que es presentaran al costat de Yolanda Díaz. Tot i la complicitat amb la ministra de Treball, Compromís encara no havia verbalitzat el seu sí. Aquesta tarda l'executiva de la formació ha decidit que està disposada a presentar-se al costat de Sumar i que per això iniciarà les negociacions amb l'equip de Díaz. Ara bé, el que ha deixat clar la secretària general de Compromís, Àgueda Micó, és que volen ser ells els que liderin les candidatures al País Valencià, perquè consideren que amb el resultat electoral del 28-M estan "en disposició de generar aquest lideratge" per davant de Podem o Esquerra Unida. Unides Podem va quedar fora del Parlament valencià i també de l'Ajuntament de València, mentre que Compromís, tot i perdre el govern municipal de la capital i patir una davallada de vots, manté la representació.

Reunió Trias-Maragall

Qui ja s'ha començat a moure per intentar assegurar-se l'alcaldia és Xavier Trias, que va mantenir ahir la primera reunió amb Ernest Maragall i té previst fer-ne també amb Jaume Collboni (PSC), tot i que cap de les dues parts posa data a la trobada. Fonts republicanes confirmen que ahir al vespre hi va haver una reunió discreta entre els dos líders, que va durar aproximament una hora i que va ser una primera presa de contacte. Ara, expliquen que encara no hi ha hagut negociacions formals en cap direcció. Trias ha assegurat a la seva arribada a la reunió del Cercle d'Economia que vol trobar-se amb tothom menys amb Vox, amb qui dona per fet que no comparteix "objectius". "He guanyat jo i crec que el lògic és que l'alcalde sigui jo", ha defensat, però ha afegit que hi ha altres partits que també han aconseguit "bons resultats" i que buscarà entendre-s'hi.

stats