Colau no descarta ubicar una figura de l'actual rei Felip VI a la sala de plens de l'Ajuntament
L'alcaldessa ha criticat a Catalunya Ràdio el discurs "irresponsable i racista" del PP sobre el 'top manta'
BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no descarta que a la sala de plens de l'Ajuntament s'hi posi una figura de l'actual rei d'Espanya, Felip VI, a partir de l'octubre. "Ja ha començat a treballar un grup d'estudi juntament amb l'oposició per saber com s'actualitza aquesta simbologia", ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Colau ha lamentat, però, que a diferència de la monàrquica, la tradició republicana no tingui cap representació "ni a l'Ajuntament ni al nomenclàtor dels carrers".
De tota maneta, sobre la retirada dels bust de Joan Carles I, Colau també ha reconegut que potser el consistori va donar més publicitat de la que hauria d'haver donat a una qüestió que va generar polèmica dins i fora de l'Ajuntament. En tot cas, es referma en la decisió d'haver retirat la figura d'un monarca que ja no ho era des de feia un any.
Pel que fa al 'top manta', ha criticat el discurs del PP per "irresponsable i racista". També ha garantit que la pressió policial sobre el fenomen no s'ha relaxat, tot i que l'Ajuntament hagi atorgat més importància als protocols socials. "Són un col·lectiu d'immigrants amb una situació administrativa irregular que busquen una forma honesta de guanyar-se la vida", ha destacat. "Portem anys amb sancions i persecucions i el fenomen segueix allà, perquè no és voluntari", ha afegit.
Colau ha indicat que els enfrontaments entre manters i policia d'enguany no són un fet nou durant l'estiu. "Aquests episodis són els mateixos que els d'altres anys", ha dit. A més, s'ha mostrat satisfeta amb l'actuació de la Guàrdia Urbana i amb la tasca del comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, "en constant contacte amb els comandaments policials".
L'alcaldessa també ha volgut recordar les nombroses pasteres que creuen el Mediterrani a la recerca d'una vida millor i els nombrosos cadàvers que queden al fons del mar. "Es juguen la vida per salvar els seus fills i per fugir de la guerra i la pobresa dels seus països d'origen", ha subratllat.
Jocs Olímpics
Una altra de les polèmiques del seu curt mandat va ser l'anunci que Barcelona es retirava de la cursa olímpica per acollir els Jocs d'Hivern. Una decisió que no és ferma perquè l'oposició va forçar un ple extraordinari i s'ha impulsat una comissió d'estudi sobre el tema. Colau no es penedeix d'haver pres la decisió, però sí de no haver parlat abans amb els alcaldes del Pirineu, "els més interessats en els Jocs Olímpics".
De fet, l'alcaldessa barcelonina ha reclamat que el lideratge d'aquest projecte l'assumeixi la Generalitat i no pas l'Ajuntament perquè es tracta "d'un projecte de país". Barcelona estaria disposada a cedir el nom de reconeixement internacional i les infraestructures que els Jocs Olímpics necessitarien, però Colau espera que sigui el govern català l'impulsor de la iniciativa.
Taxistes al Port Olímpic
Pel que fa a la manifestació de taxistes d'aquest passat dijous, que va col·lapsar el Port Olímpic durant la matinada per protestar contra els taxis il·legals que operen a la zona, l'alcaldessa ha reconegut que el col·lapse dels carrers no és una solució que agradi a l'Ajuntament, però ha explicat que els taxistes tenen una problemàtica que cal estudiar. "Sorgeixen nous fenòmens, alguns diuen que d'economia col·laborativa, com també passa amb els allotjaments, i cal distingir entre el que es col·laboratiu i el que no ho és", ha sentenciat.