Crida a la unitat d'Iglesias: exigeix la fi de les "batalles internes" després del congrés de Podem

La direcció del partit recupera Sergio Pascual, l'exsecretari d'organització destituït de forma fulminant, per a l'organització de Vistalegre 2

Pablo Iglesias i Íñigo Errejón durant la reunió del consell ciutadà estatal d'aquest dissabte. EFE
Mariona Ferrer I Fornells
17/12/2016
4 min

MadridTres anys després del naixement de Podem, les dues ànimes –pablistes i errejonistes– del partit s'enfronten per primer cop a cara descoberta davant la militància. De demà a dimarts Pablo Iglesias ha convocat una consulta a les bases sobre com ha de ser el sistema de votació i l'estructura del congrés de Podem previst per a la segona setmana de febrer, coincidint amb el del PP. L'objectiu és decidir quines han de ser les regles del joc de cara a Vistalegre 2, que és com el partit anomena l'assemblea ciutadana, en referència al palau d'esports madrileny on es va celebrar la primer congrés.

El tema no és trivial: Iglesias vol que es votin conjuntament tant les idees com les persones, mentre que Errejón reivindica que es faci per separat. El gran problema sobre l'elecció és que ningú aspira a substituir Iglesias a la secretaria general i el seu corrent acaba convertint-se en el més fort. Els pablistes estan convençuts que s'imposaran a la proposta dels errejonistes sense problemes, i reclamen que els vençuts acatin les noves regles del joc i no facin d'oposició interna.

Pablo Iglesias ha fet una crida aquest dissabte a la unitat dins del partit –tot i haver obligat Errejón a mullar-se i a enfrontar-se a ell en un referèndum– i ha enviat un toc d'atenció als errejonistes perquè facin pinya després de Vistalegre 2 i acatin els resultats. "Cometríem un dels vicis dels partits tradicionals si convertíssim la nostra organització en un camp de batalla de diferents partits que competeixen a dins", ha assenyalat, i també ha alertat que no es construeixin blocs, ni corrents ni partits "irreconciliables" després del procés.

És a dir, Iglesias demana a Errejón que, després de Vistalegre 2, deixin de liderar un corrent intern. "Hem de ser capaços d'entendre que en tot procés de debat sempre s'ha de destacar la possibilitat que es tanqui", ha dit durant la intervenció inicial de la reunió del consell ciutadà estatal, el màxim òrgan de direcció entre congressos de Podem, amb l'objectiu de definir com ha de ser l'assemblea ciutadana del febrer.

Tant Iglesias com Errejón consideren que ha de ser una reunió "històrica" i "decisiva", però a efectes pràctics hi ha poc en joc més enllà de subscriure el que ja ha imposat Iglesias: la data del congrés i l'equip que l'organitzarà. A priori, era al consell ciutadà a qui li tocava definir Vistalegre 2. Però el líder de Podem es va encarregar de saltar-se els protocols amb el poder que té de convocatòria d'un referèndum. Avui ha tornat a proposar que al partit hi tinguin més pes les decisions de la militància que no pas els òrgans de direcció.

Errejón compara el model d'Iglesias amb el del PP

Errejón ha tardat poc a replicar Iglesias. En un tuit des de dins de la reunió mateixa –assegut al costat d'Iglesias–, ha comparat el model pablista de posar fi als "corrents" amb el del PP. "El nostre repte és construir unitat no des de la uniformitat, sinó des del debat i de l'articulació del que és divers", ha dit.

Sergio Pascual torna a escena

Després d'una reunió de sis hores, inclosa una bilateral de dues hores entre Iglesias i Errejón –que s'han tancat en un despatx de la seu–, Podem ha anunciat l'equip tècnic en què la direcció del partit delega l'organització de Vistalegre 2. La sorpresa més grossa és que Iglesias ha acceptat recuperar l'exsecretari d'organització Sergio Pascual, destituït de forma fulminant al març per una sèrie de dimissions en cadena a Madrid. Llavors el líder de Podem va qualificar la seva tasca de "deficient". Era la mà dreta d'Errejón.

La resta de l'equip tècnic, integrat per set persones, està format uniformement per membres de gairebé totes les famílies polítiques de Podem. Els coportaveus seran l'actual secretari d'organització, Pablo Echenique (pablista) i Clara Serra (errejonista). Afins a Iglesias hi ha també els dirigents Juanma del Olmo i Ana Domínguez. Per part d'Errejón, s'hi suma, a més de Pascual i Serra, l'exdirigent de Burgos Pedro Palacio. Per part dels anticapitalistes, l'economiasta Manuel Garí.

Els pablistes conceben Vistalegre 2 com un moment de "refundació" de Podem, mentre que els errejonistes parlen de "procés constituent". En qualsevol cas, és una forma de girar full a un llarg cicle electoral. La tardor del 2014, en el Vistalegre 1, Iglesias –amb el suport d'Errejón– va imposar el seu hiperlideratge per poder respondre a un cicle de sis eleccions seguides. Ara el líder de Podem –aliat amb el corrent d'Esquerra Anticapitalista– fa "autocrítica" i admet que es van "equivocar" en algunes "coses". "No calia excloure de la direcció les minories", ha assenyalat sobre els anticapitalistes. Ha defensat, en aquest sentit, que necessiten "un Podem que no sigui el partit d'Iglesias".

Poder plurinacional popular

De la "màquina electoral" en què es va convertir Podem després de Vistalegre 1, Iglesias reclama ara que el partit passi a ser una "màquina d'oposició popular" després de Vistalegre 2 en què es focalitzi la batalla fora de les institucions. "Necessitem que el nostre partit sigui un moviment de poder intel·lectual col·lectiu", ha assenyalat citant Antonio Gramsci i reclamant també, per primer cop, un "poder plurinacional popular", que no ha acabat d'especificar què significa.

stats